EDUCAŢIE. Concurenţa la admitere în facultate: de la 0,27 la 85 de candidaţi pe loc

De departe, dintre toate facultăţile analizate, cea mai mare concurenţă este în acest an la Universitatea din Bucureşti, cu 85 de candidaţi pe loc înscrişi la specializarea Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine. Şi anul trecut aici au fost peste 90 de candidaţi pe loc.

La Facultatea de Geografie, tot din cadrul Universităţii din Bucureşti, concurenţa per total este de 8,66 candidaţi pe loc, cele mai căutate specializări fiind Planificare teritorială (11,27 candidaţi pe loc) şi Hidrologie şi Meteorologie (11,22 candidaţi pe loc), urmate de Geografia turismului (10,72 pe loc), Cartografie (10,6 pe loc) şi Geografie (9,03 pe loc).

Concurenţă mare este şi la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, cu 9,14 candidaţi pe loc.

La Universitatea din Bucureşti, la Facultatea de Administraţie şi Afaceri sunt 4,39 candidaţi pe loc, cea mai dorită specializare fiind Administrarea afacerilor, cu 6,69 candidaţi pe loc.

La Facultatea de Biologie sunt 4,7 candidaţi pe loc, la cea de Chimie, 2,11 pe loc, iar la Facultatea de Drept, 4,65 candidaţi pe loc.

Cei mai puţini candidaţi pe un loc sunt în acest an la facultăţile de Fizică (1,14 candidaţi pe loc), Filosofie (1,18 pe loc) şi Geologie şi Geofizică (1,02 pe loc).

Peste 19.000 de candidaţi şi-au depus dosarele, în sesiunea iulie, pentru admiterea la Universitatea Bucureşti (UB).

Reprezentanţii Universitatea Bucureşti susţin că Universitatea are înscrişi la admitere peste 20% din numărul absolvenţilor de liceu care au luat bacalaureatul anul acesta.

Pentru anul 2014-2015, Universitatea Bucureşti pune la dispoziţia candidaţilor 4.400 de locuri la buget şi 4.000 de locuri cu taxă, pentru cele 19 facultăţi ale sale şi departamentul de învăţământ la distanţă Credis.

Rezultatele examenului de admitere vor fi anunţate la 28 iulie.

Universitatea Politehnica Bucureşti. Concurenţă mare la Inginerie Medicală

Interes relativ scăzut pentru Universitatea Politehnica Bucureşti, unde 1,6 candidaţi se bat pe un loc la admiterea din acest an.

Cea mai dorită este specializarea Inginerie Medicală, din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, unde sunt înscrişi 801 de candidaţi pe 123 de locuri fără taxă, adică 6,5 candidaţi pe loc.

La Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria şi Managementul Afacerilor, sunt 4,6 candidaţi pe locurile bugetate.

La Facultatea de Automatică şi calculatoare un număr de 1.101 candidaţi s-au înscris pe 500 de locuri fără taxă, adică 2,2 candidaţi pe un loc bugetat.

Cel mai mic interes este, între altele, în cadrul Universtităţii Politehnica Bucureşti, pentru facultatea de Ştiinţe Aplicate, unde sunt 100 de locuri, iar la locuri bugetate s-au înscris doar 67 de candidaţi.

La Universitatea „Politehnica” Bucureşti s-au înscris la admitere în total 7.855 de candidaţi. Numărul total de locuri bugetate este de 4.812, iar numărul de locuri cu taxă este de 1.150. În vara anului trecut, la UPB au fost 4.756 de locuri la buget şi 1.150 de locuri cu taxă.

ASE: 7,47 candidaţi pe loc la Cibernetică

La Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) , la învăţâmânt cu frecvenţă, sesiunea din iulie 2014, s-au înscris în total 8.453 de candidaţi pe un număr de 2.683 de locuri fără taxă, echivalentul a 3,15 candidaţi pe un loc. Din numărul total de locuri bugetate, 17 sunt pentru rromi şi 15 pentru candidaţi din Republica Moldova.

Cea mai „vânată” facultate din ASE este cea de Cibernetică, statistică şi informatică economică, unde la specializarea Informatică economică sunt 7,47 candidaţi pe un loc la fără taxă, urmată de specializarea Cibernetică economică, cu 6,56 candidaţi pe un loc la buget.

La Facultatea de Relaţii economice internaţionale, specializarea Economie şi afaceri internaţionale, vor concura pe un loc un număr de 3,84 candidaţi.

O altă facultate căutată este cea de Business şi Turism, la Administrarea Afacerilor în comerţ, turism, servicii, merceologie şi managementul calităţii, sunt 3,78 candidaţi pe un loc la buget. La Finanţe şi Bănci sunt 3,39 candidaţi pe un loc fără taxă.

La polul opus se află facultatea de Management, secţia în limba engleză, unde sunt doar 0,27 candidaţi pe un loc bugetat.

La ASE, la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă şi la distanţă, s-au înscris în sesiunea din iulie un număr de 219 candidaţi pe 650 de locuri.

SNSPA: 5 candidaţi pe loc la Management

Peste 2.500 de absolvenţi s-au înscris la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), cea mai mare concurenţă fiind la Facultatea de Management-  cu 5 candidaţi pe loc, urmată de Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice- 3,5 candidaţi pe loc, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Facultatea de Administraţie Publică-  3 candidaţi pe loc.
Potrivit reprezentanţilor Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), peste 2.500 de candidaţi s-au înscris la admiterea la studiile universitare de licenţă din acest an.

Admiterea la toate facultăţile SNSPA se face, ca şi anul trecut, pe baza unui examen scris.

“Majoritatea candidaţilor au trecut deja de emoţiile probelor scrise, aştepând acum rezultatele finale. Ultimul examen, cel organizat de Facultatea de Administraţie Publică, se va desfăşura pe 22 iulie 2014. În perioada următoare, după afişarea rezultatelor la examenul de admitere, pentru a ocupa locul obţinut la concurs, candidaţii declaraţi admişi trebuie să se înmatriculeze”, au arătat reprezentanţii SNSPA.

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative a scos la concurs în acest an 800 de locuri fără taxă şi 280 de locuri cu taxă.

La Facultatea de Administraţie Publică sunt 175 de locuri fără taxă şi 25 cu taxă, iar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice – 250 de locuri subvenţionate şi 180 cu taxă.

La Facultatea de Management sunt 75 de locuri fără taxă şi 25 cu taxă, iar la Facultatea de Ştiinţe Politice au fost scoase la concurs 300 de locuri fără taxă şi 50 cu taxă.

Patru candidaţi pe loc la Facultatea de Medicină “Carol Davila”, din Bucureşti

Peste 3.800 de absolvenţi, printre care şi 24 de olimpici, s-au înscris pentru a susţine examenul de admitere la cele patru facultăţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Bucureşti, cea mai mare concurenţă – 5,4 – fiind la Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală.

UMF “Carol Davila” din Bucureşti a scos anul acesta la concurs, în cadrul celor patru facultăţi, 930 de locuri finanţate de la buget şi 520 de locuri disponibile la taxă.

La finalul sesiunii de înscriere au fost validaţi 3.802 candidaţi pentru toate cele patru facultăţi din cadrul universităţii. Astfel, concurenţa este strânsă având în vedere că la UMF, la nivel tuturor celor 4 facultăţi, sunt 4 candidaţi pe loc de la buget.

Potrivit UMF, La Facultatea de Medicinǎ, unde sunt 510 locuri la buget şi 250 locuri cu taxă, s-au ȋnscris 2.334 de candidaţi, printre care şi 24 de olimpici. Astfel, la această facultate sunt înscrişi 4.5 candidaţi pe un loc.
La Facultatea de Medicinǎ Dentarǎ s-au înscris 515 candidaţi, pentru a ocupa cele 131 de locuri la buget şi 125 cu taxă. Astfel, la această facultate sunt înscrişi 3,9 pe un loc.

De asemenea, la Facultatea de Farmacie, care a scos la concurs 141 de locuri la buget şi 100 cu taxă, şi-au depus dosarele 435 de tineri. Şi la această facultate s-au înscrişi trei candidaţi pe loc.
La Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală (FMAM) s-au înscrişi au optat 518 candidaţi, care vor concura pentru 95 de locuri la buget şi 45 cu taxă. Astfel, la această facultate sunt 5,4 concurenţi pe loc.

Numărul candidaţilor înscrişi la UMF Bucureşti a scăzut comparativ cu cel înscrişi anul trecut. Astfel, în 2013 la Universitatea de Medicină şi Farmacie Bucureşti s-au înscris peste 4.500 de candidaţi.

UMF Târgu Mureş: 5,2 candidaţi pe loc

La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş cea mai mare concurenţă este la specializarea Medicină în limba română, unde sunt 5,2 candidaţi pe un loc fără taxă. Aceasta este şi cea mai mare concurenţă din ţară la o facultate de medicină.

“La Medicină, avem la limba română o concurenţă de 5,2 pe un loc bugetat, fiind înscrişi 702 candidaţi pe 135 de locuri. Din informaţiile care rezultă de pe site-urile celorlalte universităţi de profil, avem cea mai mare concurenţă din toată ţara. La Medicină în limba maghiară, concurenţa este de 2,25 pe un loc, adică avem 304 candidaţi, tot pe 135 de locuri”, a spus pentru corespondentul Mediafax rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei.

În total, un număr de 1.782 de candidaţi s-au înscris la cele trei facultăţi ale Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş sunt în acest an 480 de locuri fără taxă şi 570 în regim cu taxă, iar la finalul sesiunii de înscriere au fost validaţi 1.782 de candidaţi la cele trei facultăţi ale universităţii.

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş oferă în acest an 480 de locuri bugetate, plus 570 în regim cu taxă, iar la finalul sesiunii de înscriere au fost validaţi 1.782 de candidaţi la cele trei facultăţi ale universităţii, transmite corespondentul Mediafax.

UMF Timişoara, cea mai mare concurenţă, 3,26 candidaţi pe un loc, este la Tehnică Dentară

O concurenţă ceva mai mică decât la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş se înregistrează la UMF Timişoara. Astfel, la Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara cea mai mare concurenţă, de 3,26 candidaţi pe un loc, este la Tehnică dentară.

La Facultatea de Medicină, la specializarea Medicină generală sunt 2,19 candidaţi pe un loc. În total, aici sunt 421 de locuri, dintre care 301 bugetate şi 120 cu taxă, şi s-au înscris 924 de candidaţi.

La specializarea Asistenţă medicină generală sunt 193 de candidaţi pe 98 de locuri, dintre care 50 bugetate şi 48 cu taxă, la specializarea Balneo-fizio-kinetoterapie şi Recuperare s-au înscris 127 de candidaţi pe 80 de locuri, dintre care 50 bugetate, adică 2,54 candidaţi pe un loc fără taxă.

La Facultatea de Medicină Dentară, la specializarea Medicină Dentară s-au înscris 192 de candidaţi pe 101 locuri, dintre care 41 bugetate şi 60 cu taxă, în timp ce 173 de candidaţi s-au înscris la specializarea Tehnică Dentară, pe cele 53 de locuri disponibile, atfel că este o concurenţă de 3,26 pe loc, cea mai mare din cadrul UMF. Dintre cele 53 de locuri disponibile, 25 sunt bugetate, iar 28 sunt cu taxă.

La specializarea Asistenţă de profilaxie stomatologică sunt 21 de candidaţi pe 21 de locuri, toate bugetate.

Peste 1.700 de candidaţi s-au înscris anul acesta pentru a susţine examenul de admitere la cele trei facultăţi ale UMF din Timişoara, potrivit Mediafax.

Facultatea scoate la concurs 989 de locuri, dintre care 580 sunt cu taxă.

Patru pe un loc, la Tehnică Dentară la UMF Cluj

Peste 2.100 de candidaţi s-au înscris la Universitatea de Medicină şi Farmacie UMF “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca pe cele 864 de locuri scoase la admitere, cea mai mare concurenţă, de patru pe un loc, fiind înregistrată la specializarea Tehnică Dentară de la Facultatea de Medicină Dentară.

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul UMF Cluj-Napoca, la concursul de admitere s-au înscris 2.111 candidaţi, cei mai mulţi, 927, fiind la Facultatea de Medicină, specializarea Medicină, unde au fost scoase la concurs 311 locuri, 291 de locuri la buget şi 20 la taxă, transmite corespondentul Mediafax.

La specializarea Asistenţă Medicală Generală s-au înscris 192 de candidaţi pe 97 de locuri, 40 la buget şi 57 cu taxă, la Radiologie – Imagistică s-au înregistrat 95 de candidaţi pe 30 de locuri, 15 la buget şi 15 la taxă, iar la Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare, s-au înscris 144 de candidaţi pe 75 de locuri, 30 la buget şi 45 la taxă.

Cea mai mare concurenţă la UMF, de patru pe un loc, a fost înregistrată la Facultatea de Medicină Dentară, specializarea Tehnică Dentară, unde s-au înscris 211 candidaţi pe 50 de locuri, din care 30 la buget şi 20 la taxă.
La specializarea Medicină Dentară s-au înscris 259 de candidaţi pe 86 de locuri, 81 la buget şi cinci la taxă.

De asemenea, la cea de-a treia facultate a UMF Cluj-Napoca, cea de Farmacie, s-au înscris 237 de candidaţi la specializarea Farmacie, pe 165 de locuri, din care 94 la buget şi 71 la taxă, iar la Nutriţie şi Dietetică, s-au înregistrat 46 de candidaţi pe cele 50 de locuri, 20 la buget şi 30 la taxă.

Pentru anul universitar 2014-2015, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” pune la dispoziţia celor interesaţi un total de 864 de locuri, dintre care 601 locuri la buget, numărul de specializări fiind acelaşi ca şi anul trecut.

Concursul de admitere pe baza unui test grilă se va desfăşura în 23 iulie.
În ceea ce priveşte liniile engleză şi franceză, care se adresează studenţilor străini, admiterea are loc pe bază de dosar şi se va încheia în 23 iulie.

UMF Cluj-Napoca scoate la concurs la Facultatea de Medicină 200 de locuri pentru limba engleză şi 120 pentru limba franceză, la Facultatea de Medicină Dentară câte 50 de locuri pentru ambele linii în limbi străine, iar la Facultatea de Farmacie, 40 de locuri la engleză şi 80 de locuri la franceză.

3,5 candidaţi pe un loc la UMF IAşi

Peste 1.900 de absolvenţi, între care şi 29 de olimpici, s-au înscris pentru a susţine examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi, cea mai mare concurenţă – 3,5 candidaţi pe un loc – fiind la Facultatea de Medicină, transmite corespondentul Mediafax.

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gr. T. Popa” din Iaşi a scos la concurs în acest an, la cele patru facultăţi, 701 locuri finanţate de la buget, dar şi 590 de locuri cu taxă.

În total, la cele patru facultăţi, s-au înscris 1.911 candidaţi, cei mai mulţi fiind la Facultatea de Medicină, respectiv 1.041. La această facultate, concurenţa este de 3,5 candidaţi pe un loc.

La Facultatea de Medicină Dentară s-au înscris 374 de candidaţi pe 128 de locuri bugetate, la Farmacie 263 de candidaţi pe 99 de locuri, iar la Bioinginerie sunt 233 de candidaţi pe 113 locuri.

Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, a declarat pentru Mediafax că este foarte mulţumit de ritmul în care au decurs înscrierile, numărul de candidaţi la această universitate fiind mai mare ca anul trecut.

Academia de Poliţie  „Alexandru Ioan Cuza” , 6 candidaţi pe un loc

Şase candidaţi se bat pe un loc la Academia de Poliţie „ Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti.

În două zile s-au înscris peste 3.200 de candidaţi pe 603 locuri, adică circa 5,3 candidaţi pe un loc. La Academia de Poliţie sunt 1.597 de locuri la Poliţie cursuri de zi şi 291 de locuri la fără cursuri frecvenţă.

„Ieri (duminică n.n.) am avut un vârf de depunere de dosare. Până la orele 16.00 fuseseră depuse 2.447 de dosare de înscriere”, a declarat pentru gândul comisar şef prof. univ. Dr. Radu Nicolae, purtător de cuvânt la Academia de Poliţie  „Alexandru Ioan Cuza”.

În perioada 23-29 candidaţii vor susţine prope sportive şi de verificare a aptitudinilor fizice, între care proba de viteză, aruncarea cu mingea medicinală şi proba de 1.000 de metri rezistenţă.

„Din experienţa anilor trecuţi, în general, de proba de rezistenţă nu trec 50% dintre fete şi 25% dintre băieţi. Anul trecut, după probele de verificare a aptitudinilor fizice, din şase candidaţi pe un loc au rămas 3 candidaţi pe un loc. Fetele sunt mai puţin pregătite la acest capitol, în general”, a adăugat prof univ dr Radu Nicolae.

După proba eliminatorie de sport, candidaţii vor susţine o probă scrisă, pe parcursul a patru ore.
„Pe 31 iulie, între orele 9 şi 13, candidaţii vpor susţine proba scrisă. Vor fi 30 d eîntrebări la istorie, 30 de întrebări la limba română şi 30 de întrebări la limba engleză”, a declarat purtătorul de cuvânt al Academiei de Poliţie.

Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi publicate pe 3-4 august.

SURSA: www.gandul.info

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată         Povestea comorii fabuloase a regelui Decebal         Toate drumurile duc la Salonul Hunedorean al Cărţii         UNA DE “MAGNA CUM LAUDE” LA CJH: Galeriile de Artă „FORMA” devin o bijuterie arhitecturală         Prinși la furat de băutură și țigări         Drumul Național 7A va intra în reparații capitale. Primele lucrări de reabilitare au început         Incendiu puternic în Geoagiu. Un om a murit         Voluntarii care lucrează la Cetatea Costești au nevoie de ajutor         NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva