ECONOMIE. Suntem în recesiune tehnică. Ce înseamnă asta?

Institutul Naţional de Statistică a reconfirmat miercuri intrarea în recesiune tehnică în al doilea trimestru din acest an, dar a urcat uşor estimările nominale şi relative privind PIB atât pentru primul trimestru, de la -0,2% la -0,1%, cât şi pentru al doilea trimestru, de la -1% la -0,9%.

Produsul intern brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul II 2014 a fost de 164,70 miliarde lei preţuri curente, în scădere în termeni reali cu 0,9% faţă de trimestrul I 2014 şi în creştere cu 1,5% faţă de trimestrul al doilea din 2013.

Ce este recesiunea tehnică?

Termenul de recesiune tehnica a aparut prima data in anul 1967, fiind introdus de economistul american Art Okun, intr-un moment oarecum asemanator cu cel azi, si anume in timpul unui an electoral. Okun era consilierul economic al presedintelui Johnson care candida pentru un nou mandat si care se confrunta cu zvonul ca recesiunea ar putea aparea in anul respectiv, ceea ce ar fi afectat imaginea presedintelui. Astfel, Okun a incercat sa gaseasca o solutie prin care sa demonstreze ca nu este recesiune si a creat dimensiunea tehnica a acesteia. Definitia data de Okun pentru recesiunea tehnica consta in scaderea PIB in doua trimestre consecutive. In literatura de specialitate nu exista o fundamentare stiintifica a acestei definitii si nici nu a fost validata intotdeauna de realitate.

De exemplu, recesiunea din SUA din 2001 nu a surprins doua trimestre consecutive de scadere a PIB. De asemenea, poate exista situatia in care trimestrele 3 si 4 consemneaza o scadere a PIB-ului iar pe tot anul PIB-ul creste. Deci, la sfarsitul anului, conform definitiei lui Okun, putem spune ca este o stare de recesiune tehnica desi PIB pe tot anul a inregistrat o crestere si nu valideaza starea de recesiune economica.

Conform Biroului National de Cercetare Economica (NBER) din SUA, recesiunea economica reprezinta un declin semnificativ al activitatii la nivel national, care dureaza mai mult de cateva luni si poate fi pusa in evidenta prin scaderea PIB-ului, a veniturilor reale ale populatiei, a numarului de angajati din economie, a productiei industriale si a vanzarilor cu amanuntul. De asemenea, NBER arata in mod expres ca nu defineste recesiunea in termeni de reducere a PIB-ului real in doua trimestre consecutive. Deci, conceptul de recesiune economica este mult mai larg decat cel de recesiune tehnica, nu se limiteaza doar la evolutia a doua trimestre a PIB-lui ci ia in considerare si alte variabile macroeconomice (productia industriala, vanzarile cu amanuntul, somajul etc.).

Recesiunea tehnica poate pune in evidenta o scadere conjuncturala a PIB-ului, poate fi un semnal de reducere a ritmului de crestere a PIB-ului sau poate fi chiar un semnal de aparitie a recesiunii economice. Recesiunea tehnica nu implica insa in mod automat recesiunea economica

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației         A FOST ODATĂ… Zece ani de la dispariția mocăniței de la Hunedoara         Intervențiile de la Cetatea Costești vor fi reluate la primăvară         TOP 3 ținute cool pentru birou atunci când ești în criză de timp și idei!         Ce spun șefii Parcului Național Retezat despre „măcelul pădurilor” prezentat de activiștii de mediu         EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu         Bărbat plecat la cules de ciuperci, rătăcit în Munții Orăștiei         Foştii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu cer scoaterea cărții sale de pe piaţă         Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei