ECONOMIE. Suntem în recesiune tehnică. Ce înseamnă asta?

Institutul Naţional de Statistică a reconfirmat miercuri intrarea în recesiune tehnică în al doilea trimestru din acest an, dar a urcat uşor estimările nominale şi relative privind PIB atât pentru primul trimestru, de la -0,2% la -0,1%, cât şi pentru al doilea trimestru, de la -1% la -0,9%.

Produsul intern brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul II 2014 a fost de 164,70 miliarde lei preţuri curente, în scădere în termeni reali cu 0,9% faţă de trimestrul I 2014 şi în creştere cu 1,5% faţă de trimestrul al doilea din 2013.

Ce este recesiunea tehnică?

Termenul de recesiune tehnica a aparut prima data in anul 1967, fiind introdus de economistul american Art Okun, intr-un moment oarecum asemanator cu cel azi, si anume in timpul unui an electoral. Okun era consilierul economic al presedintelui Johnson care candida pentru un nou mandat si care se confrunta cu zvonul ca recesiunea ar putea aparea in anul respectiv, ceea ce ar fi afectat imaginea presedintelui. Astfel, Okun a incercat sa gaseasca o solutie prin care sa demonstreze ca nu este recesiune si a creat dimensiunea tehnica a acesteia. Definitia data de Okun pentru recesiunea tehnica consta in scaderea PIB in doua trimestre consecutive. In literatura de specialitate nu exista o fundamentare stiintifica a acestei definitii si nici nu a fost validata intotdeauna de realitate.

De exemplu, recesiunea din SUA din 2001 nu a surprins doua trimestre consecutive de scadere a PIB. De asemenea, poate exista situatia in care trimestrele 3 si 4 consemneaza o scadere a PIB-ului iar pe tot anul PIB-ul creste. Deci, la sfarsitul anului, conform definitiei lui Okun, putem spune ca este o stare de recesiune tehnica desi PIB pe tot anul a inregistrat o crestere si nu valideaza starea de recesiune economica.

Conform Biroului National de Cercetare Economica (NBER) din SUA, recesiunea economica reprezinta un declin semnificativ al activitatii la nivel national, care dureaza mai mult de cateva luni si poate fi pusa in evidenta prin scaderea PIB-ului, a veniturilor reale ale populatiei, a numarului de angajati din economie, a productiei industriale si a vanzarilor cu amanuntul. De asemenea, NBER arata in mod expres ca nu defineste recesiunea in termeni de reducere a PIB-ului real in doua trimestre consecutive. Deci, conceptul de recesiune economica este mult mai larg decat cel de recesiune tehnica, nu se limiteaza doar la evolutia a doua trimestre a PIB-lui ci ia in considerare si alte variabile macroeconomice (productia industriala, vanzarile cu amanuntul, somajul etc.).

Recesiunea tehnica poate pune in evidenta o scadere conjuncturala a PIB-ului, poate fi un semnal de reducere a ritmului de crestere a PIB-ului sau poate fi chiar un semnal de aparitie a recesiunii economice. Recesiunea tehnica nu implica insa in mod automat recesiunea economica

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + optsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină         Guvernul României a alocat 34,1 milioane lei pentru acoperirea pagubelor produse de inundații în județul Hunedoara.         Căutările fetiței dispărute în canalul de fugă al Streiului, reluate vineri dimineață         Accident mortal pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Recomandări I.T.M. Hunedoara privind prevenirea răspândirii noului coronavirus         Bărbat rătăcit în pădure, găsit de jandarmi         Jandarmii montani, pregătiți în Cheile Tăii         2800 de recoltoare oferite de Asociația de Prietenie China – România au ajuns la două instituții din subordinea CJ Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara intră în șantier         Accident pe DN 76, în zona Brad. Tânără la un pas de tragedie după ce a pierdut controlul mașinii         Momente cumplite pe râul Strei. O fetiță a dispărut în apele canalului de derivație         Tavanul s-a prăbușit peste biroul lui Costel Avram, din Consiliul Județean Hunedoara         27 de noi cazuri de Covid 19 în județul Hunedoara, într-o singură zi         Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?         Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă