ECONOMIE. S-a declanşat Jihadul fiscal: ANAF impozitează depozitele bancare ale românilor

Accesul la conturile bancare ale contribuabililor, permis printr-o ordonanță de urgență a Guvernului, a dus la o avalanșă de somații ANAF în toată țara prin care Fiscul vrea să scoată bani din piatră seacă, mai precis din taxarea depozitelor bancare pe care românii le au.

Disperarea ANAF de a scoate bani din orice a dus la GAFA MONUMENTALĂ prin care s-au cerut bani inclusiv din depozitele bancare care conțineau alocațiile copiilor.

Cu toate astea, nu doar copiii sunt țintele Fiscului, ci zeci sau sute de mii de persoane ale căror conturi bancare sunt acum în baza de date a inspectorilor fiscali.

ANAF ia la puricat conturile bancare

După ce scandalul cu alocațiile copiilor a explodat, conducerea ANAF a reacționat printr-un comunicat de presă în care recunoaște că “obiectul impunerii nu ίl constituie alocația de stat pentru copii, ci veniturile din dobânzile bancare realizate de persoanele care nu şi-au ridicat alocațiile din conturi“,  se arată în comunicat.

ANAF explică avalanșa de somații de plată prin “regularizarea contribuțiilor de asigurǎri sociale de sǎnǎtate pentru veniturile obținute din dobânda bonificatǎ de bǎnci”, pentru sumele aflate în conturile bancare.

Aberația din tot scandalul este legată de sumele percepute de Fisc: dacă s-ar impozita corect ar fi vorba de câțiva lei sau zeci de lei, însă ANAF nu știe să calculeze decât într-un singur fel: îți cere la început o sumă extrem de mare, calculată standard la salariul minim pe economie, după care se obligă să îți dea diferența înapoi, prin celebra “regularizare”.

În sutele de mii de somații trimise în țară, Finanţele solicită plata sumei de 468 de lei, care ar reprezenta contribuţii de asigurări de sănătate aferente anului 2012, care nu ar fi fost achitate.

Șeful Fiscului despre accesul la conturile bancare: “În situaţii excepţionale, sunt necesare şi măsuri excepţionale”

Într-un interviu acordat revistei Capital, șeful Fiscului spunea în urmă cu câteva zile că accesul ANAF la informaţiile din conturile bancare se va face selectiv. “În situaţii excepţionale, sunt necesare şi măsuri excepţionale”, a explicat Şeful Fiscului.

Niciun posesor de conturi cu activitate licită şi cu venituri cu provenienţă fiscalizată nu are de ce să se teamă, mai ales, că accesul la bazele de date va fi extrem de selectiv pentru un număr foarte redus de specialişti în combaterea evaziunii cu acces autorizat la informaţii clasificate şi susceptibili de a fi pedepsiţi pentru încălcarea confidenţialităţii. Gestionarea bazelor de date se face în sistem securizat, unde trasabilitatea accesului poate fi verificată ulterior”, spune Gelu Diaconu.

 
SURSA: REALITATEA.NET

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 + 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Deva a fost deschis integral         Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan