ECONOMIE. Petrolul se ieftinește. În cine lovește Arabia Saudită?

Ţiţeiul se ieftineşte pe piața mondială. A coborât cu aproape cinci la sută la Londra, sub 83 de dolari pe baril. Pe piaţa americană a intrat şi sub 80 de dolari. Robinetele sunt deschise la maximum şi nu e semn că cineva doreşte în acest moment să protejeze preţurile. În câteva întâlniri informale, Arabia Saudită a anunţat franc că este gata să dea cu cotaţiile de pământ. Saudiţii vor reducerea producţiei, doar că nu a lor, ci a altora. Foarte mult timp 100 de dolari pe baril a fost considerată valoarea confortabilă. Acum nu mai există o referinţă şi piaţa încă o caută.

Spectacol de forță pe piața petrolului

Barilul de petrol a pierdut un sfert din valoare într-un timp foarte scurt. Influențele vin de la ambele capete, și de la cerere, și de la oferta. În septembrie s-a atins vârful de producție din ultimul an. Libia și-a revenit, iar din Irak curge mai mult petrol către consumatori.

De cealaltă parte, toate datele, și din Europa, și din America anunță că cererea va crește în ritm de melc. În acest moment, producția zilnică este cu un milion de barili peste cerere, iar surplusul înseamnă stocuri pentru viitor. Dar și o tezaurizare în acest moment este riscantă, pentru că nu se știe unde se va opri această scădere.

„A fost o perioadă bună pentru petrol, chiar o cerere semnificativă în 2013 şi la începutul lui 2014, dar situaţia s-a schimbat radical odată cu deteriorarea mediului economic în Asia şi Europa”, spune Adam Myers de la Credit Agricole.

Printre exportatori au apărut deja vocile critice. Venezuela cere o reuniune de urgență a OPEC, iar Iranul solicită o reducere rapidă a livrarilor. Sunt strigăte într-o lume a surzilor, deoarece fiecare producător în acest moment este interesat să câștige cota de piață.

Arabia Saudită trimite un mesaj mai puțin așteptat de piață. Nu va face absolut nimic pentru a opri scăderea. Potrivit Reuters, la o serie de întâlniri cu investitorii, oficialii saudiți au declarat că sunt pregătiți să accepte cotații sub 90 de dolari pe baril, chiar și sub pragul de 80 de dolari. Iar lumea va trebui ca, pentru un an-doi, să se obișnuiască și cu prețuri la țiței mai mici.

Producția de petrol e la cel mai ridicat nivel din anii ’80, cererea e slabă, iar exportatorii se bat pe o piață îngustă.

Catalizatorul scăderilor actuale este decizia neașteptată a Arabiei Saudite de a menține livrarile la nivelul actual pentru a-şi păstra cota de piață, chiar cu riscul de a prăbuși prețurile.

De fapt, saudiții își sacrifică profitul pe termen scurt, pentru menținerea cotei de piață pe termen lung. Le forțeaza altora mâna să producă mai puțin. O sursă Reuters declara că saudiții nu vor neaparat ca prețurile să alunece și mai mult, dar sunt pregătiți să le tolereze până când ceilalți mari producători revin la ordine.

Deși produce o treime din petrolul mondial, Arabia Saudită a anunțat că orice ar face, nu poate opri ieftinirea petrolului atât timp cât americanii și rușii produc tot mai mult.

La începutul lunii, saudiții au declarat război deschis prețurilor, ieftinind petrolul mult mai mult decât era anticipat, într-o încercare de a-și păstra clienții din Asia. Cum au de gând să lase prețurile să pice, un oficial de la Casa Albă anunță că piața petrolului operează în acest moment fără o plasă de siguranță.

Până acum exista un anumit grad de consens în OPEC, jucătorii țineau cu dinții de pragul de 100 de dolari pe baril și împreună își protejau veniturile. Dacă saudiții cred că își permit un spectacol de forță, mulți analiști sunt de părere că și Statele Unite își permit să joace dur. Avansul tehnologic face extracția de petrol de șist ieftină.

Cauze

E adevărat că există diferite conflicte între producători, însă până la urmă este un război general, e drept, unul în care Arabia Saudită este forţa majoră. Şi până la urmă este o evoluţie firească. Din diverse cauze, unele ţări producătoare nu au mai putut exporta cât doreau la un moment dat. Cum a fost cazul cu Libia. Pentru a nu afecta preţurile, alte ţări au acoperit golul. Acum, când Libia îşi revine, cei care au acoperit vor să exporte la fel, pentru a-şi menţine cota de piaţă. Aceasta e lupta din OPEC.

Apoi, Rusia încearcă să producă cât mai mult pentru a avea încasări.

În plus, avem şi boomul petrolului de şist din America.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Câte cazuri de Covid 19 mai sunt „active” în județul Hunedoara         Cadavrul unei femei, găsit în spatele unui bloc, din Hunedoara         Anchetă penală după ce o călugăriță l-a acuzat de hărțuire pe bărbatul care a întrerupt slujba la Mănăstirea Jieț         Covid 19. Situația la unitățile spitalicești și centrele rezidențiale din subordinea CJ Hunedoara         Măgura Călanului, cariera dacică uitată de autorități         Accident rutier la Ohaba, pe DN 68 A Deva – Lugoj. Un autotren s-a răsturnat         Încă un deces al unei hunedorence infectată cu noul coronavirus         Daria Călugăru, finalistă la „Românii au talent”. Eleva din Deva are nevoie de susținerea noastră         Minologhion din secolul al XVIII-lea, restaurat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane         Accident rutier pe șoseaua Simeria – Hațeg         Contrabandă cu țigări în Petroșani         Bogdănel Nițu, lăsat fără mașina de lux. Mesajul fostului cap al lumii interlope din Deva         Reacția Patriarhiei, după scandalul iscat la biserica din Jieț         CJ Hunedoara a numit o conducere nouă la SJU Deva         Rețea importantă de traficanți de droguri, pedepsită cu închisoarea         Scandal la o mănăstire din județul Hunedoara         Barajul Gura Apelor, locul de vis din inima Retezatului, invadat de turiști la sfârșit de săptămână         Criminal capturat de Poliție în Uricani. A împușcat doi marocani         Tânăr de 20 de ani, fără permis auto, a produs un accident în intersecție         Au spart geamul cu un bolovan și au jefuit un apartament