15.8 C
Deva
vineri, martie 29, 2024

DNA. Inventarul dosarelor de corupţie 2014

corup 1Mega-dosarul Retrocedarile ilegale – Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam – 5 de zile de la inceperea urmaririi penale Viorel Hrebenciuc, Ilie Sirbu, Ioan Adam (parlamentari PSD) si Adam Craciunescu (director general Romsilva) sunt acuzati de procurorii DNA de fapte de coruptie in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri si terenuri agricole, in care prejudiciul depaseste 303 milioane euro. Potrivit procurorilor, in 2012 deputatul Adam Ioan le-a cerut judecatorilor Ordog Lorand Andras si Uta Gabriel sa admita o cale extraordinara de atac, prin care au dispus restituirea in favoarea lui Paltin Gheorghe Sturdza (nasul de cununie al lui Adam Ioan) a 43.227 de hectare de teren forestier si 50 de hectare de teren agricol pe raza judetului Bacau, creand un prejudiciu Romsilva de 303.888.615 euro.
Deputatul Viorel Hrebenciuc este acuzat ca, in schimbul a 12.000 de hectare din suprafata retrocedata, trebuia sa isi foloseasca influenta politica la nivelul institutiilor si autoritatilor publice din judetul Bacau si a celor de la nivel central. In 2013, Hrebenciuc l-a sunat in mod repetat pe Adam Craciunescu, directorul general al Romsilva, s-a si dus la biroul acestuia, „reprosandu-i opozitia la punerea in posesia a lui Sturdza Paltin”, afirma procurorii.

 

corup 2Dosarul Microsoft – Investigatie mamut cu 9 fosti ministri anchetati – 24 de zile de la inceperea cercetarii penale
Noua ministri din guvernele Nastase si Boc sunt acuzati de coruptie, in dosarul cumpararii de licente Microsoft pentru scoli si al derularii Programului SEI – privind dotarea scolilor cu laboratoare informatizate.

DNA a cerut in septembrie 2014 Parlamentului, Presedintiei si Parlamentului European sa le ridice imunitatea celor 9 fosti ministri, pentru ca procurorii sa poata incepe urmarirea penala impotriva lor.

Cei 9 fosti ministri: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Serban Mihailescu, Dan Nica, Adriana Ticau, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu si Mihai Tanasescu.

Procurorii spun ca cei 9 ministri din Guvernul Nastase si din Guvernele Boc 1, 2 si 3 au savarsit fapte de coruptie pentru a incheia sau pentru a extinde contracte cu preturi peste pretul pietei, care au dus la pagubirea bugetului de stat. Contractele au fost incheiate pentru inchirierea de licente Microsoft pentru calculatoarele din scolile din Romania si pentru derularea Programului „Sistem Educational Informatizat” (SEI) cu o valoare estimata la circa 200 milioane de euro si care privea dotarea unitatilor de invatamant cu laboratoare informatizate, conform DNA.

corup 3Dosarul „Strong Montaj” – Gheorghe Stefan „Pinalti”, primarul PMP din Piatra Neamt 142 de zile de la inceperea urmaririi penale

Gheorghe Stefan „Pinalti” este urmarit penal, sub control judiciar, de catre procurorii DNA pentru ca ar si-ar fi folosit influenta ca si-ar fi folosit influenta pentru a directiona bani publici catre anumite comune care aveau contracte cu firma SC Strong Montaj SA, o companie despre care procurorii sustin ca era controlata prin interpusi chiar de catre „Pinalti”.

In dosar apare si numele Elenei Udrea, ministrul dezvoltarii la data faptelor.

Udrea a fost citata la DNA pe 1 octombrie, acolo unde a dat declaratii in caz si a spus ca toate solicitarile venite de la primari sau presedinti de consilii judetene au urmat procedura legala.

„Toate solicitarile, ca erau de la Gheorghe Stefan sau ca erau de la oricare alt primar din tara sau presedinte de consiliu judetean, urmau procedura legala si cutuma”, a afirmat Udrea, citata de Agerpres.

Ulterior, intr-un interviu la HotNews.ro, Elena Udrea a recunsocut ca procurorii anticoruptie au inregistrari ale convorbirilor sale cu Gheorghe Stefan Pinalti pe subiectul finantarilor lucrarilor publice din dosar.

 

corup 4Dosarul IPS la DNA: Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului si decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa de la Universitatea Ovidius Constanta – 39 de zile de la inceperea urmaririi penale

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este urmarit penal de procurorii anticoruptie pentru luare de mita si instigare la fals intelectual. Teodosie Petrescu ar fi primit 850 de euro si promisiunea ca va fi imprumutat cu 5.000 de euro, de la o persoana care ar fi cerut in schimb sa fie inscrisa ca student la Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Ovidius Constanta – unde IPS Teodosie este decan – si in schimbul hirotonisirii sale ca preot.

Procurorii anticoruptie sustin ca, in martie 2009, Teodosie Petrescu, in calitate de decan al Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Ovidius Constanta si arhiepiscop al Tomisului, a primit de la persoana denuntatoare in acest caz suma de 850 de euro, prin intermediul lui Bogdan Florin Chiriluta – inspector de protocol la aceeasi arhiepiscopie -, precum si promisiunea unui imprumut in cuantum de 5.000 de euro, pentru ca, in schimb, sa faciliteze inscrierea persoanei denuntatoare ca student in cadrul facultatii si hirotonisirea ca preot.

IPS Teodosie i-ar fi cerut apoi unei persoane apropiate sa intocmeasca o recomandare si o comunicare antedatate, cu data 10.09.2008, necesare pentru inscrierea persoanei denuntatoare la cursurile facultatii, in sesiunea septembrie 2008, iar persoana care a redactat actele a primit, in schimbul acestor servicii, suma de 400 de lei si o sticla de bautura alcoolica, informeaza DNA.

corup 6Dosarul „Duicu” – Adrian Duicu, baronul PSD de Mehedinti – 84 de zile de la trimiterea in judecata

Adrian Duicu, baronul PSD si sef al CJ mehedinti, este judecat intr-un dosar in care e acuzat de catre DNA de trafic de influenta pentru ca ar fi intervenit pe langa membri inalti ai guvernului si administratiei centrale pentru a mentine si promova in functie seful politiei judetene. Potrivit DNA, Duicu ar fi comis trafic de influenta inclusiv in sediul Guvernului, in biroul premierului, isna Victor Ponta a negat ca ar avea o implicare in acest caz.

Procurorii sustin ca Adrian Duicu i-a promis apropiatului sau Stefan Ponea ca isi va folosi influenta asupra mai multor functionari publici (membri ai Guvernului, functionari publici din conducerea MAI, seful IGPR) ca sa il mentina temporar pe acesta in functia de sef al IPJ Mehedinti iar la o data ulterioara sa il numeasca intr-o functie de conducere la Inspectoratul General al Politiei Romane, si anume, director adjunct al Directiei de Ordine Publica, precum si sa o numeasca pe sotia lui Ponea intr-o functie de conducere la DNA.

Procurorii DNA l-au saltat pe Duicu pe 2 aprilie, anuntand ca baronul de Mehedinti este acuzat oficial ca ar fi pretins ca are influenta asupra unor membri ai Guvernului, MAI si a sefului IGPR. De pe 4 aprilie si pana pe 16 octombrie 2014, Duicu a fost in arest preventiv, masura fiind inlocuita ulterior cu arestul la domiciliu.

SURSA: hotnews.ro

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/