CONSTITUŢIE. Probele obtinute în mod ilegal, folosite doar dacă sunt în favoarea acuzatului

sri-ascultare-interceptariComisia pentru revizuirea Constitutiei a adoptat, marti, o serie de amendamente prin care se precizeaza ca interceptarile se pot face numai in cursul procesului penal, fiind eliminat textul care oferea procurorului dispunerea masurii 48 de ore. De asemenea, perchezitia va fi dispusa de judecatorul instantei de judecata competente, in loc de instanta de judecata, asa cum era initial, iar o proba obtinuta in mod ilegal poate fi folosita doar cand aceasta este in favoarea celui acuzat.

“Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon ori prin alt mijloc electronic de comunicare, inregistrarea in mediul ambiental, localizarea sau urmarirea prin GPS, ori prin alte mijloace electronice de supraveghere, inregistrarea de imagini, obtinerea listei convorbirilor telefonice ori alte asemenea tehnici prevazute de lege se dispun de judecatorul instantei competente sa judece fondul cauzei si numai in cursul procesului penal”, se arata in amendamentul adoptat in Comisia de revizuire la propunerea Asociatiei Magistratilor din Romania.

In forma initiala a textului din initiativa de revizuire, se preciza pentru articolul 28, alineatul 3: “Retinerea, predarea sau perchizitionarea trimiterilor postale, interceptarea convorbirilor si a comunicarilor, interceptarea in mediul ambiental, perchezitia informatica si accesul la un sistem informatic si la un suport de stocare a datelor informatice, obtinerea datelor informatice, inclusiv a datelor de trafic si a datelor de localizare, identificarea abonatului, a proprietarului, a utilizatorului unui sistem de comunicatii electronice sau a unui punct de acces la un sistem informatic ori alte asemenea tehnici se dispun de judecator, in conditiile legii”.

Totodata, textul care stabilea posibilitatea procurorului de a dispune pentru 48 de ore, in cazuri de urgenta deosebita, interceptarea comunicatiilor a fost eliminat de membrii comisiei. Aceasta reglementare era prevazuta atat in textul initiativei de revizuire a Constitutiei, cat si in amendamentele propuse de AMR.

De asemenea, membrii Comisiei juridice au mai adoptat un amendament prin care principiul egalitatii de arme intre acuzare si aparare este extins de la faza de judecata la intregul curs al procesului penal.

  • Perchezitiile si probele obtinute in mod ilegal

La capitolul Dreptul la aparare, comisia a modificat un articol care se refera la perchezitie, astfel incat aceasta este dispusa de judecatorul instantei de judecata competente si se efectueaza in conditiile si in formele prevazute de lege, forma initiala a articolului fiind “perchezitia se dispune de instanta de judecata”.

Un amendament introdus la acest capitol stipuleaza ca este interzisa folosirea unei probe obtinute in mod ilegal, cu exceptia cazului cand aceasta este in favoarea celui acuzat.

De asemenea, comisia a introdus in prevederile privind secretul corespondentei datele de localizare si mijloacele de comunicare electronice.

“Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al datelor de trafic, al convorbirilor telefonice, al datelor de localizare si altor comunicari efectuate prin mijloace electronice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil si garantat”, este articolul votat de comisie.

  • Arestarea preventiva, dispusa dupa punerea in miscare a actiunii penale

Comisia de revizuire a Constitutiei a mai adoptat, marti, un amendament propus de Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), care prevede ca arestarea preventiva se dispune de judecatorul instantei de judecata competenta sa judece fondul cauzei, fiind dispusa dupa punerea in miscare a actiunii penale. Textul amendamentului insusit integral de Comisia de revizuire este urmatorul: “In mod execeptional si motivat, cercetarea si judecarea in procesul penal se fac cu privarea de libertate a persoanei. Arestarea preventiva se dispune de judecatorul instantei de judecata competenta sa judece fondul cauzei, in conditiile legii, si numai in cursul procesului penal, dupa punerea in miscare a actiunii penale”.

SURSA: HOTNEWS.ro

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

paisprezece + 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”