BUGET. DNA acuză Guvernul ca îi taie o treime din bani

55

DNA acuza ca, in proiectul de buget prezentat de Guvern, Ministerul Public a primit mai putini bani decat in 2014 si, mai mult de atat, actul nu respecta legea si nu prezinta separat suma exacta care va fi alocata Directiei Anticoruptie.

„Din analiza filei centralizatoare pentru intregul Minister Public se constata ca valoarea bugetului este cu 31,94% mai mica decat executia bugetara pe 2014.

In plus, intre diminuarile bugetare pe anul 2015 se regasesc si o serie de cheltuieli absolut necesare bunei functionari a Ministerului Public (inclusiv pentru expertize judiciare, carburanti, materiale si servicii cu caracter functional) „, se arata in comunicatul postat pe site-ul DNA.

Buget 2015: Mai multi bani pentru Transporturi si Agricultura, mai putini la Sanatate si procurori

Institutia ceruse un buget de 25 de milioane de euro.

„Subliniem ca, luand in considerare fondurile minime necesare bunei functionari a activitatii in anul 2015, conducerea DNA a solicitat initial un buget de aproximativ 25 de milioane euro (echivalent in lei), in comparatie cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014.

Solicitarea initiala, formulata in cursul lunii iulie 2014, a fost reiterata ministrului Justitiei, respectiv ministrului delegat pentru Buget la data de 29.08.2014, respectiv 3.12.2014, solicitandu-se ca, in plus, la intocmirea Legii bugetului de stat, sa aiba in vedere, atat valorile cerute, cat si mentinerea, in fila distincta, a bugetului DNA, conform prevederilor legale in vigoare”, se mai arata in documentul citat.

Cati bani a adus la buget DNA

Mai mult, DNA subliniaza ca, prin activitatea sa, a suplimentat bugetul de stat cu sute de milioane de euro.

„Aducem in atentia opiniei publice ca, raportat la valoarea bugetului solicitat de DNA, de 25 milioane euro, institutia a indisponibilizat bunuri si bani in cadrul cauzelor penale instrumentate, de aproximativ 300 milioane euro in anul 2013, iar pana la 30 noiembrie 2014, a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro”, mai precizeaza institutia in punctul de vedere formulat.

Reactia institutiei vine dupa ce pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a fost publicat proiectul Legii Bugetului de stat pe anul 2015. In document se arata ca pentru Ministerul Public suma alocata este de 709,28 milioane lei. In 2014, Ministerul Public a primit in prima instanta 690,7 milioane lei, insa in urma rectificarilor s-a ajuns la 908,95 milioane lei.

Proiectul nu respecta legea. Kovesi: La Finante nu ne raspunde nimeni la telefon

DNA mai precizeaza ca, potrivit legii, bugetul institutiei trebuie prezentat separat: „In anexele la proiectul de lege sus mentionat nu se regaseste fila distincta de buget pentru DNA, asa cum prevede art. 4 alin 4 din OUG nr 43/2002 privind DNA, ci doar o fila centralizatoare pentru intregul Minister Public, fara a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015”.

Intrebata de jurnalistii Digi 24 daca asta inseamna ca Guvernul a incalcat legea, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a spus doar ca deocamdata proiectul prezentat nu respecta prevederile legale.

„Deocamdata este un proiect de lege, doar am vrut sa semnalez celor de la Ministerul de Finante ca legea trebuie respectata. Colegii mei au sunat astazi insistent la Ministerul de Finante si nu le-a raspuns nimeni. Am cerut din timp sa se rezolve aceste probleme si nu s-au rezolvat”, a declarat Kovesi.

Kovesi ceruse sediu nou, mai multi bani si procurori pentru DNA

Intr-un interviu acordat Ziare.com la mijlocul lunii noiembrie, Laura Codruta Kovesi a aratat ca bugetul DNA trebuie majorat, existand necesitatea unui numar mai mare de procurori si de un sediu nou.

„Bugetul DNA este de 20 de milioane de euro. Ne-am asigurat bugetul pe urmatorii 10 ani cel putin, de aceea sper sa nu fie discutii pentru ca am solicitat o mica suplimentare pana la 25 de milioane de euro”, a declarat atunci Kovesi.

Totodata, ne spunea sefa DNA, Parchetul anticoruptie are nevoie de mai multi procurori.

„In 4.800 de dosare lucreaza aproximativ 90 de procurori. Tot ce se vede se face cu 90 de procurori. O activitate complexa cu numar redus de procurori. In ultimul an si jumatate, in DNA au venit 30 de noi procurori, o parte au venit de la alte structuri de Parchet, stiam ca sunt foarte buni si i-am contactat. Sunt si procurori care au plecat de la DNA la alte structuri.

Am majorat schema cu 50 de politisti anul acesta. Dar din perspectiva ultimelor modificari legislative si a recentelor decizii CCR, cred ca se impune majorarea numarului de procurori. Deocamdata n-am cerut, vom evalua la sfarsitul anului pe baza datelor statistice. Avem nevoie sa fim sprijiniti cu un buget corespunzator, sa extindem resursa umana”, a punctat Laura Codruta Kovesi.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.