Atenţie la temperaturile caniculare!

83

Cât mai multe lichide, fructe şi legume proaspete, asta ne recomandă medicii şi consumăm în aceste zile caniculare. După câteva zile reci şi ploioase  primul val de temperaturi ridicate din această vară poate să determine efecte negative asupra populaţiei din judeţul nostru, mai ales pentru copii ,vârstnici şi persoanelor cu dizabilităţi sau boli cronice.

canicula_36893400Medicii spun că la aceste persoane cu grad mare de risc pot să apară lipotimii, probleme cardiace sau respiratorii. Astfel,  Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara avertizează din nou că ieşitul din casă la orele prânzului, când asfaltul frige şi aerul pare de nerespirat, este imprudenţă curată.

“Direcţia de Sănătate Publică a jud. Hunedoara avertizează că atunci când termometrele arată la umbră peste 34 de grade Celsius, trebuie să evităm pe cât posibil să ieşim afară. Pe străzile cu asfalt încins şi printre blocurile ce radiază căldură, chiar şi cel mai sănătos organism poate să cedeze.Fără o hidratare corespunzătoare, care să menţină temperatura corpului în jur de 37 grade Celsius, pot apărea crampele de căldură, insolaţie, epuizare său şoc hipertermic”, avertizează Cecilia Birău, director executiv adjunct la DSP Hunedoara.

În cazul în care apar crampele de căldură la nivelul abdomenului, braţelor, membrelor inferioare, mai ales atunci când transpirăm abundent în timpul unor activităţi fizice solicitante este obligatoriu ca orice activitate fizică să fie sistata, iar pacientul va intra în repaos într-un loc răcoros. Activităţile fizice intense pot fi reluate după mai multe ore, când canicula s-a mai potolit.

“Este recomandat consumul de lichide precum sucuri de fructe naturale sau de băuturi energizante diluate cu apă. Dacă aceste crampe durează mai mult de o oră, este necesar consultul medical.  Epuizarea cauzată de temperaturile ridicate apare după câteva zile de călduri excesive şi se manifesta prin somnolenţa, senzaţia de slăbiciune şi oboseala, somn agitat sau insomnie. Aceste stări pot fi combătute prin odihna în locuri răcoroase, consumul lichidelor, iar dacă simptomele continuă va fi solicitat ajutorul medicului”, a mai spus sursa citată anterior.

Pe de altă parte, putem vorbi şi despre insolaţie, care este dată de expunerea directă şi prelungită a capului la soare şi se manifesta prin dureri de cap violente, somnolenţa, greaţă şi eventual pierderea cunoştinţei, febră şi uneori arsuri ale pielii.

Insolaţia şi şocul hipertermic

Riscul de insolaţie este mult mai ridicat la copii şi trebuie evitată expunerea prelungită la soare, mai ales între orele 11-18. Cel care a făcut insolaţie va fi dus la umbră, încercându-se răcirea corpului cu gheaţă sau apă rece, ventilaţie, administrarea unei cantităţi consistente de lichid. Şi şocul hipertermic poate apărea în aceste zile şi constituie o urgenţă medicală. Apare ca urmare a incapacităţii organismului de a-şi menţine temperatura normală, aceasta crescând repede, ajungând/depăşind 40 grade Celsius.

“Pentru a limita efectele  temperaturilor ridicate în locuinţe, ferestrele expuse la soare vor fi închise, fiind trase jaluzelele sau draperii. Ferestrele vor rămâne închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţa şi vor fi deschise seara târziu, noaptea şi dimineaţă devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţa. De asemenea, pentru a reduce temperatura din casa este bine că lumina artificială să fie menţinută la intensitate scăzută şi utilizată pentru perioade mai scurte. În plus, orice aparat electro-casnic de care nu este nevoie va fi închis”, spun oficialii DSP.

Vestimentaţia în zilele cu temperaturi ridicate trebuie să fie lejeră şi amplă, din fibre naturale, de culori deschise. Pe cap vor fi purtate pălării sau şepci în culori deschise. O mare atenţie trebuie acordată copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu dizabilităţi, oferindu-le periodic lichide, chiar dacă nu sunt solicitate. Părinţii trebuie să evite să iasă cu copilul din casă în orele cu temperaturile ridicate , mai ales dacă este vorba despre bebeluş (0-12 luni). În cazul în care este necesară deplasarea, atunci copilul va fi îmbrăcat lejer, chiar dacă are până la 9 luni, iar capul va fi acoperit cu o pălărie de soare. Copilul trebuie lăsat dezvelit atunci când doarme. În schimb, nu este recomandat scăldatul în apă rece deoarece diferenţele mari de temperatură pot să determine apariţia şocului. Este bine că în zilele cu temperaturi ridicate să fie evitate activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie, cum este sportul ori grădinăritul.  Pe parcursul zilei vor fi făcute duşuri călduţe, apa fiind lăsată pe corp. În zilele cu temperaturi ridicate, consumul de lichide trebuie să depăşească doi litri, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Consumul de alcool este interzis întrucât acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, va fi evitat consumul băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.