ANCHETĂ. Procurorii DIICOT extind urmărirea penală împotriva lui Traian Berbeceanu (surse). Comisarul acuzat de luare de mită şi spălare de bani

56

Fostul comisarul-șef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, s-a prezentat vineri la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), pentru a i se aduce la cunoștință că pe numele lui a fost extinsă urmărirea penală

Surse judiciare au declarat pentru AGERPRES că Berbeceanu va cercetat pentru alte patru infracțiuni, printre care luare de mită și spălare de bani.

Anterior, Traian Berbeceanu a fost pus sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunilor de sprijinire a unui grup infracțional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă și fals în declarații.

Potrivit DIICOT, în exercitarea funcției, cu intenție, comisarul a ajutat membrii unei grupări de evazioniști prin furnizarea de informații cu privire la activitățile investigative desfășurate de DIICOT sau de informații referitoare la stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracțiuni economice de către membrii grupării ori cu privire la efectuarea unor activități procesuale (percheziții, audieri de martori) sau prin comunicare de informații cu privire la modalitatea în care vor putea evita probarea activităților infracționale desfășurate de aceștia (atenționări cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon).

Totodată, conform DIICOT, comisarul-șef al BCCO Alba Iulia, având, în virtutea atribuțiilor de serviciu, date despre comiterea de către membrii grupării a unor fapte prevăzute de legea penală, nu a luat măsurile legale, deși statutul de polițist îl obliga în acest sens și, de asemenea, fiind audiat în calitate de martor într-un dosar penal, a făcut afirmații neconforme cu realitatea referitor la împrejurări esențiale cu privire la care a fost audiat.

Una dintre acuzații este că în luna octombrie 2012 Berbeceanu a fost contactat de viceprimarul din Deva, Ovidiu Moș, căruia i-a dezvăluit că urmau să se facă percheziții peste câteva zile, unul dintre cei vizați fiind omul de afaceri Dorin Cupețiu. Ovidiu Moș i-ar fi transmis această informație lui Cupețiu.

Inițial, Traian Berbeceanu a fost arestat pe 24 octombrie 2013, însă a fost eliberat după o lună, iar ulterior procurorii DIICOT de la Alba Iulia care l-au cercetat au fost puși sub acuzare de DNA, pentru că ar fi săvârșit mai multe abuzuri împotriva lui.

Pe 7 mai, procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de Ioan Mureșan, șeful DIICOT Alba, acuzat de mai multe fapte în legătură cu cercetarea abuzivă a lui Traian Berbeceanu. De asemenea, măsura controlului judiciar a fost dispusă și în cazul lui Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, actualmente procuror în Alba.

SURSA: agerpres.ro

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.