Analiza CESI. Politicienii maghiari încearcă să destabilizeze România, pentru a servi intereselor Rusiei

Politicienii maghiari ar încerca să destabilizeze România pentru a servi intereselor Rusiei, mai ales în actualul context tensionat din Europa de Est, este concluzia unei analize a Centrului Strategic Euro-Asiatic de Informaţii (CESI).
sekui
Potrivit studiului, realizat de Centrul Strategic Euro-Asiatic de Informaţii şi publicat la 20 august, serviciile de informaţii ruseşti ar profita de relaţiile tensionate dintre unguri şi români pentru a destabiliza România. Mai mult decât atât, centrul de analiză notează că Ungaria a crescut în ultimele luni presiunile asupra Guvernului român în vederea acordării autonomiei pentru regiunile de interes ale Budapestei de pe teritoriul românesc.
Recent, preşedintele Adunării Naţionale Maghiare, László Kövér, a transmis un semnal puternic etnicilor maghiari din afara Ungariei să depună mai multe eforturi pentru a obţine autonomia regiunilor în care se află. Interesant de remarcat, notează Centrul Strategic Euro-Asiatic de Informaţii, că acest îndemn a fost făcut chiar din România, în timpul unui discurs susţinut la deschiderea unui centru cultural din localitatea Râmetea (judeţul Alba). Preşedintele Adunării Naţionale Maghiare spunea atunci că Ungaria va ridica subiectul autonomiei la nivel european şi chiar global, însă pentru a ajunge la acest deziderat, sublinia el, este nevoie ca liderii comunităţilor maghiare să ia in serios acest obiectiv.
László Kövér a oferit în cadrul discursului său şi câteva exemple de teritorii în care etnicii au reuşit să îşi obţină autonomia, precum Catalonia. Coincidenţă sau nu, peste trei luni, tot exemplul Cataloniei a fost folosit şi de premierul Semjén Zsolt, atunci când îndemna etnicii maghiari din Transilvania să îşi obţină autonomia. Pe lângă acest lucru, Semjén Zsolt a adăugat că „fiecare naţiune ar trebui până la urmă să îşi dezvolte propriul concept de autonomie. În cazul maghiarilor, acest concept ar trebui să servească intereselor Ungariei. Din acest punct de vedere Budapesta va susţine aceste concepte care vor fi propuse pentru acordarea autonomiei maghiarilor”, spunea Semjén Zsolt.
De asemenea, analiza Centrului Strategic Euro-Asiatic de Informaţii (CESI) aduce în prim plan şi o serie de declaraţii pro-autonomie făcute şi de europarlamentarul László Tőkés. Potrivit acestuia, maghiarii din Ardeal „nu mai pot pierde alţi 25 de ani aşteptând, deoarece timpul lor a sosit”. CESI notează că ideea conform căreia maghiarii din România îşi doresc autonomie datează încă din 1993. Cu toate acestea, abia în 2010 această idee a devenit un proiect concret, liderii comunităţii maghiare devenid tot mai vocali. Studiul precizează de asemenea că politicienii de la Budapesta nu au ridicat problema autonomiei şi în alte regiuni unde maghiarii reprezintă a doua cea mai mare minoritate, precum Vojvodina din Serbia. CESI subliniază că Serbia este în prezent o ţară apropiată de Federaţia Rusă, pe când România este mai degrabă un aliat al Statelor Unite.
Tot în ultima perioadă, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a iniţiat diverse proiecte legislative prin care se vizează acordarea autonomiei pentru Ţinutul Secuiesc, o acţiune care ar necesita şi introducerea unor amendamente constituţionale. Centrului Strategic Euro-Asiatic de Informaţii scrie că declaraţiile de obţinere a autonomiei pentru maghiari s-au intensificat începând cu 2009, moment în care Romţnia a început să îşi exprime poziţii din ce în ce mai puternice în legătură cu dorinţa de a se uni cu Republica Moldova. Demersul României în acest sens este unul pozitiv şi de succes până acum, ceea ce a făcut inevitabil ca Rusia să piardă din influenţa sa asupra fostei republici sovietice, mai notează CESI. În replică, Moscova încearcă destabilizarea regiunii prin intermediul Transnistriei şi a Găgăuziei.
Centrul Strategic Euro-Asiatic de Informaţii estimează că serviciile speciale din Federaţia Rusă colaborează cu mai mulţi politicieni maghiari din România şi încearcă să profite de relaţia tensionată dintre cele două state pentru a destabiliza ţara noastră. Mai mult decât atât, precizează CESI, serviciile ruseşti se află în mod tradiţional în legături strânse cu diverşi lideri maghiari, cel mai elocvent exemplu fiind cel al lui Béla Kovács, liderul partidului de extremă dreapta Jobbik, acuzat de către procurorii maghiari că este spion rus. În concluzie, CESI notează că scopul unor noi valuri de manifestaţii pro-autonomie pentru maghiarii din România nu va face nimic altceva decât să distragă atenţia ţării noastre de la problema Republicii Moldova. Acest lucru ar servi intereselor Moscovei de a slăbi influenţa Uniunii Europene în Europa de Est.

Săptămâna trecută, un nou incident provocat de extremiştii maghiari a avut loc pe teritoriul României, după ce un adolescent care ar aparţine „Mişcării Tineretului din cele 64 de Comitate”, a vopsit o bornă din Ţinutul Secuiesc în culorile Ungariei. Într-o intervenţie telefonică la Digi24, Gyorgy Frunda, membru UDMR, a declarat că analiza realizată de CESI este o diversiune, o „aţâţare”. „Nu ştiu cine e în spatele lor, pot să mă gândesc la diverse servicii secrete, partide. Cunosc plaja UDMR, niciunul din foştii sau prezenţii conducători ai UDMR nu au niciun fel de legături cu serviciile secrete, nici din Rusia sau din altă parte. Astfel de ştire, cu trei luni înainte de alegeri, are scopul de a crea neînţelegeri în cadrul coaliţiei guvernamentale, cu atât mai mult cu cât proiectul de autonomie va suscita discuţii”, a spus Gyorgy Frunda, la Digi24.
SURSA: adevarul.ro

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie la intrarea în Petroșani. Două autoturisme s-au ciocnit violent         Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști         Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu