AMENINŢARE. Pentru că i-am închis în nas spaţiul aerian, vicepremierul Rusiei ameninţă România cu UN BOMBARDIER

Rogozin a ajuns totuşi la Moscova, deşi avionul delegaţiei sale a fost întors din drum de avioane de luptă ucrainene // Cum i-a păcălit Rogozin pe ucraineni, ca să scape de interdicţie // Reacţia MAE şi a lui Traian Băsescu

Drumul de la Tiraspol înapoi la Moscova al vicepremierului Rusiei, Dmitri Rogozin, s-a transformat într-o adevărată aventură, după ce România i-a interzis să intre în spaţiul aerian, iar Ucraina i-a întors din drum, cu avioane de luptă, avionul delegaţiei oficiale care decolase de la Chişinău. Rogozin a acuzat România într-un mesaj postat pe Twitter că nu i-a permis survolarea prin spaţiul aerian, la cererea SUA. El ameninţă că data viitoare va zbura peste România cu un bombardier. Nervozitatea sa este explicabilă: cu două zile înainte, când Rogozin a sosit în Transnistria, România şi Bulgaria i-au permis să intre în spaţiul lor aerian, astăzi însă l-au blocat. MAE a avut o reacţie dură, explicând că interdicţia a venit din cauza sancţiunilor impuse de UE şi a solicitat Moscovei explicaţii oficiale cu privire la „bombardierul” lui Rogozin. Băsescu i-a urat lui Rogozin: „Să-i fie de bine”. Până la urmă, Rogozin a reuşit să ajungă la Moscova. El i-a păcălit pe ucraineni şi a reuşit să zboare pe furiş înapoi în Rusia: s-a îmbarcat la Chişinău în altă aeronavă decât cea a delegaţiei oficiale. Ajuns acasă, a mai ameninţat o dată România. Tot pe Twitter.

“La solicitarea Statelor Unite, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec. Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160”, a scris vicepremierul Dmitri Rogozin, într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter. El a precizat că sancţiunile nu-l vor determina să-şi anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

Rogozin încerca să revină la Moscova din Transnistria, unde a participat vineri, 9 mai, la ceremonii cu ocazia Zilei Victoriei.

Rogozin a anunţat ulterior, tot pe Twitter, că a revenit la Moscova, din Republica Moldova, în ciuda faptului că avionul delegaţiei ruse a fost obligat de către avioane ucrainene de luptă să se se întoarcă din drum la Chişinău, relatează agenţia Itar-Tass.

“Avioane ucrainene de interceptare au obligat avionul nostru să se întoarcă din drum”, a scris vicepremierul rus într-un mesaj postat pe Twitter.

Câteva minute mai târziu, Rogozin a continuat, în alt mesaj, “dar industria apărării are propriile trasee. Am ajuns la Moscova. Iar junta (de la Kiev) a rămas în urmă”.

Pentru a-şi demonstra afirmaţiile, Rogozin a postat o fotografie în care apare în faţa clădirii Aeroportului Domodedovo de la Moscova.

Avionul delegaţiei ruse la Tiraspol a fost întors din drum de avioanele ucrainene, la Chişinău. Rogozin însă nu s-ar fi urcat la bordul aeronavei Rusjet cu care ar fi trebuit să plece de la Chişinău, pentru că ştia că va primi interdicţie din partea Ucrainei şi va fi întors din drum, relatează portalul moldovenesc deschide.md. În schimb, Rogozin s-a îmbarcat imediat la bordul altei aeronave, aparţinând unei alte companii ruseşti, S7, şi a plecat spre Moscova, scăpând de autorităţi. Delegaţia sa a folosit avionul Rusjet şi a fost întoarsă din drum de ucraineni.

Ajuns acasă în Rusia, Rogozin a mai lansat o ameninţare la adresa României, tot pe contul său de Twitter: „Ei bine, domnilor din România, vă vom explica în curând totul – cine sunteţi şi ce părere avem despre voi”.

Cum a ajuns Rogozin în Transnistria. România l-a lăsat la dus, dar i-a spus nu la întors

Cu două zile înainte, pe 8 mai, când Rogozin a plecat spre Transnistria pentru a participa la manifestările de 9 mai, avionul delegaţiei sale a fost nevoit să ocolească Ucraina, care nu îi permitea să o survoleze. În mod paradoxal, avionul rusesc a putut survola Bulgaria şi România, pentru a ateriza la Chişinău, conform lui Rogozin.

„Văd că este un zbor de 4,5 ore până la Chişinău, prin Bulgaria şi România. Ucraina nu ne lasă să zburăm prin spaţiul ei aerian”, scria Rogozin pe 8 mai, pe Twitter.

„Bine că Ucraina nu e cât Rusia, altfel am fi ocolit vreo 20 de ore”, mai scria vicepremierul Rusiei.

Rogozin a mai spus că pilotul i-a zis că a fost întrebat în aer de controlorii de trafic aerian din Bulgaria şi România dacă avionul transportă vreun pasager cu interdicţie. „Au luat în considerare să trimită avioane de interceptare”, mai scria Rogozin, conform ITAR-TASS.

Traian Băsescu despre interdicţia lui Rogozin: „Să-i fie de bine”

“Cei care au luat decizia cred că ştiu ce fac şi cum interpretează restricţiile puse unor persoane. Rogozin este una dintre persoane. Să-i fie de bine”, a spus Traian Băsescu, întrebat de jurnalişti despre faptul că Rogozin a acuzat că România că nu-i permite trecerea prin spaţiul său aerian.

Întrebat cum a reuşit aeronava să traverseze România, preşedintele a răspuns: “Nu ştiu cum au interpretat autorităţile române, dar nu Rogozin mă frământă pe mine acum”. Băsescu s-a aflat la Arad, la o dezbatere organizată de Fundaţia Mişcarea Populară.

Reacţia MAE: Solicităm autorităţilor de la Moscova să precizeze public dacă afirmaţiile vice-premierului Rogozin reprezintă poziţia oficială a Rusiei

Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat sâmbătă la aceste afirmaţii ale lui Rogozin, spunând că „a luat notă cu surprindere” de această postare pe internet. Oficialii români explică faptul că Rogozin, ca şi alte persoane din aparatul de stat al Rusiei, sunt supuse listei de sancţiuni şi interdicţii adoptate de Uniunea Europeană împotriva lor, ca urmare a anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia.

De asemenea, România cere, prin MAE, autorităţilor de la Moscova, să precizeze dacă afirmaţiile lui Rogozin reprezintă o poziţie oficială a Rusiei faţă de România.

„Ministerul Afacerilor Externe apreciază că ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către un vicepremier rus, reprezintă o declaraţie foarte gravă, în actualul context regional, în care Federaţia Rusă a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, iar forţe separatiste proruse violează grav ordinea publică din statul vecin.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităţilor de la Moscova, ministerului rus de externe, să precizeze public dacă afirmaţiile citate ale vice-premierului Rogozin reprezintă poziţia oficială a guvernului Federaţiei Ruse faţă de România ca stat membru UE şi NATO”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

MAE explică de asemenea că interdicţia faţă de Rogozin vine ca urmare a unei decizii a Consiliului UE (Decizia 2014/145/PESC), care spune că: „Statele membre iau măsurile necesare pentru a împiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de către persoanele fizice responsabile pentru acţiuni care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei şi de către persoanele fizice asociate acestora, astfel cum figurează în anexă”.

În anexa respectivă, figurează printre alţii şi vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin.

Rogozin se află şi pe lista de persoane cu interdicţii a SUA, pe care administraţia de la Washington a emis-o pentru a sancţiona Rusia. Persoanele ucrainene şi ruse care se află pe lista de sancţiuni a UE şi SUA nu mai au dreptul de a călători în spaţiile care aparţin acestor state şi au embargou pe activităţi bancare şi bunuri deţinute în aceste state.

Rogozin este cunoscut pentru stilul său agresiv şi bombastic în relaţiile diplomatice, nefiind însă o voce cu greutate din partea Rusiei.

 

SURSA: gandul.info

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare         PE MUNTE. Cetățeni străini, salvați de jandarmi         Tânără condamnată după ce ascuns droguri în vagin pentru a le livra deținuților         SPARG LIMITELE PENIBILULUI. CJH face turismul de rahat (la propriu) în Sarmizegetusa Regia         Ce s-a ales de fosta Școală 10 din Hunedoara, unde învățau 1.500 de elevi         Caz șocant în comuna Pui: o elevă de opt ani a fost abuzată de învățător         PRIMĂRIA DEVA. Ajutor pentru încălzirea locuinţei         CU BANI FDI. Bucureşci: Iluminat public european până de Paşte         Soarta tristă a „autostrăzii – muzeu”, părăsită de două luni         Salarii regești la Consiliul Județean Hunedoara