Decizie şoc fără precedent. Electrocentrale Mintia nu mai cumpără huilă de la minele neviabile

Subunităţile miniere care aparţin de Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului SA – Petrila, Paroşeni şi Uricani – şi-au încetat producţia de huilă. Cărbunele de paroseni.minaaici nu mai este dorit de Complexul Energetic Hunedoara, care susţine că are silozurile pline. Dincolo de faptul că mii de oameni nu îşi mai pot primi salariile dacă nu îşi vând producţia, situaţia este de-a dreptul îngrijorătoare. Dacă abatajele nu se mişcă, minele se pot umple de focuri endogene, iar prejudiciile sunt colosale !

 

Peste 8000 de tone de huilă. Acesta este prejudiciul după doar două zile în care producţia de cărbune a fost stopată la minele Paroşeni, Petrila şi Uricani. Iar acesta este doar începutul, pentru că nimeni nu dă garanţii că huila de aici va fi achiziţionată de săptămâna viitoare, în ciuda protestului de la Mina Paroşeni, unde vineri seara minerii s-au blocat ore în şir în subteran, pentru a atrage atenţia asupra problemelor reale de la aceste subunităţi extractive. Totul a pornit de la refuzul celor de la Complexul Energetic Hunedoara de a mai cumpăra cărbunele de aici. Pe de o parte, susţin că au silozurile pline şi nu mai au nevoie de cărbune. Pe de altă parte, parcă s-ar mai găsi un colţişor liber dacă huila s-ar vinde la un preţ ridicol, de 45 – 50 de lei/ GCal. Petre Drăgoescu (foto), directorul SNIM VJ explică de ce cărbunele nu mai este dorit :

prejudicii imense„Datorită faptului că preţul este sub cel care a fost încheiat programul de închidere a minelor neviabile, adică sub preţul de 64 de lei/ GCal şi, conform spuselor celor de la CEH, nu exista posibilitatea de însilozare”.

În acelaşi timp, însă, cei de la SNH livrează toată cantitatea extrasă şi se lucrează, pe comandăm, chiar şi sâmbăta şi duminica, şi nu pentru 45 de lei/ GCal. De precizat că preţul de 64 de lei a fost stabilit împreună cu oficialii Comisiei Europene, care au şi aprobat programul de închidere etapizat până în 2018, pe anumiţi parametri financiari. Iar preţul poate fi scăzut, doar dacă Guvernul plăteşte o sumă mai mare drept subvenţie, ceea ce e greu de crezut că se va întâmpla.

Locurile de muncă, în pericol

Şi mai grav este încă un aspect: problema securităţii locurilor de muncă, dacă producţia rămâne paralizată.

„O problemă gravă este securitatea locurilor de muncă a abatajelor. Ele intră în presiune, sunt greu de pornit ulterior, iar la minele unde avem abataje cu banc subminat există pericolul apariţiei focurilor endogene. Acest lucru înseamnă, pentru oricare dintre cele trei exploatări miniere, fatalitate! Apariţia unui foc endogen datorită faptului că abatajul nu este mişcat cred că este o problemă care poate fi imputată celor care au decis să se ajungă într-o astfel de situaţie”, arată Petre Drăgoescu.

Şi vorbim şi despre pierderi considerabile. Astfel, în numai două zile de blocare a activităţii prin nelivrarea cărbunelui, vorbim despre 8.000 de tone de huilă neexploatate, pe care cele trei unităţi miniere nu au mai avut cui să le vândă. Oficialii SNIMVJ speră că de luni situaţia va intra în normal. În acest week-end în subteranele celor trei exploatări miniere s-a lucrat doar pe programele speciale, s-au făcut lucrări de verificare, dar nu la extracţie de cărbune. Minerii de la Paroşeni care s-au blocat vineri în subteran au încetat protestul după câteva ore în care au refuzat să iasă la suprafaţă. Oamenii au acceptat să vină la suprafaţă după ce li s-a spus că vor fi făcute toate demersurile pentru a elimina problemele privind lipsa comenzilor pentru huila de aici şi că ministerul analizează toate problemele minerilor de aici. Dar, dacă luni vor rămâne din nou cu huila în strat, reiau protestele. Iar lor este posibil să li se alăture şi cei de la minele Petrila şi Uricani, aflate în aceeaşi situaţie.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + treisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști         CU ALCOOL LA BORD. O tânără din Călan a anunţat o răpire falsă         Giardini di Zoe, colţul de Rai creat într-un sat din Hunedoara         Momente dramatice pentru o familie de polonezi care a vizitat Cetatea Devei         De ce să aplici pentru un program de calificare în Industria Automotive?         Accident rutier cu motocicleta: doi oameni au fost răniți         „Să trimitem copiii la școală!”- campanie liberală aflată la a șaptea ediție         Tentativă de omor la Orăștie         Ce măsuri sunt luate după tragedia din Sarmizegetusa Regia         Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva deschis circulației         Drumul spre Poiana Pelegii se deschide parțial         ANI: Răzvan Mareș, în conflict de interese         Veste uriașă pentru șoferi: Se deschide Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva         PREZIDENŢIALE 2019. Liberalii hunedoreni strâng semnături pentru Klaus Iohannis – Preşedinte         Fizioterapie și kinetoterapie sau relaxare și întreținere. Toate într-un singur loc: la cabinetul C.A.R.P. Solidaritatea Simeria         Este Deva o destinație turistică?         43 de kilometri ai Autostrăzii Lugoj – Deva deschiși până la sfârșitul lunii august         CNAIR: Lotul 4 Lugoj – Deva a fost recepționat dar nu poate fi deschis circulației