Vorţa: Atracţii naturale pentru drumeţi

 

Comuna, situată ceva mai ferit de ochii lumii, oferă câteva oportunităţi atractive pentru a fi vizitată

primar vorta

 

Fără exagerare, judeţul Hunedoara, din punct de vedere al reliefului, poate fi numit şi ca Mica Elveţie sau Mica Austrie, în funcţie de preferinţele fiecăruia. Practic, nu există localitate hunedoreană, urbană sau rurală, mai mică sau mai mare, care să nu „ascundă” câteva obiective interesante.

Fonduri europene

O parte din aceste obiective sunt bine cunoscute, iar altele aşteaptă să fie descoperite. Şi, cum industria hunedoreană nu mai este ce a fost în urmă cu un sfert de secol, principala perspectivă de dezvoltare a judeţului este dată de turism. Una dintre localităţile care oferă atracţii turistice, deşi este mai puţin cunoscută, este şi comuna Vorţa. Şi, pentru dezvoltarea turismului, care duce, implicit, şi la promovarea comunei, edilii locali au întreprins mai multe acţiuni în acest sens. Ne-am axat, în anul care a trecut, pe accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea activităţii din turism în zonă. Astfel, în urma câştigării unor proiecte, ne apropiem de finalizare cu lucrările de la amenajarea unui Centru de Informare Turistică, instituţie ce va avea locaţia într-un sediu din imediata vecinătate a primăriei. De asemenea, la sfârşitul lui 2013, prin Grupul de Acţiune Locală Sargeţia”, din care face parte şi comuna noastră, am depus proiectul pentru amenajarea unui teren de sport multifuncţional, în localitatea de reşedinţă. Acest teren, pe care îl considerăm util pentru tineretul din comună, dar şi pentru vizitatori, pe care-I aşteptăm cu drag, va beneficia de gazon sintetic, vestiar şi tribune. În cadrul proiectului, în valoare de 80.000 de euro, era prevăzută şi o instalaţie de nocturnă, dar am renunţat la această facilitate din cauza costurilor ulterioare cu plata energiei electrice, care sunt prea mari pentru posibilităţile noastre financiare. Am convingerea, însă, că terenul va fi pe placul tuturor ”, a declarat primarul comunei Vorţa, Radu Emil Bureană.

Atracţiile comunei

Comuna Vorţa se numără printre localităţile rurale mici ale judeţului Hunedoara, populaţia aşezării, una cu sate destul de răsfirate, neatingând cifra de 1.000 de locuitori. Acest lucru reprezintă un avantaj pentru comună, evitându-se tumultul de la oraşe. Un alt avantaj al comunei este situarea sa ceva mai departe de principalele axe de circulaţie feroviare sau rutiere, precum şi cadrul natural deosebit în care se află. La toate acestea se adaugă şi cele patru biserici de lemn din comună. De mare valoare patrimonială este biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din Visca, care a fost ridicată în 1764, tot în secolul al XVIII-lea fiind edificat şi lăcaşul de cult din Luncşoara, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”. Merită văzute şi celelalte două biserici din lemn din comună, „Sfântul Nicolae” din Vorţa, din secolul al XIX-lea, şi cea din Valea Poienii („Sfântul Ioan Botezătorul”), construită în 1920.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șase − 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”