Veţelul nu va fi traversat de autostradă, ci de o nouă magistrală de cale ferată

 

Actuala linie CFR va avea un alt traseu, făcând parte dintr-un culoar feroviar ce va străbate „Bătrânul Continent” de la est la vest

Ioan-Hentiu-Primar-Vetel

 

După iureşulcu autostrada, care, în Hunedoara, este funcţională pe ruta Deva – Orăştie, termenul când va fi dat în folosinţă tronsonul dintre municipiul de reşedinţă al judeţului Hunedoara şi Lugoj nefiind uşor de intuit, există premise ca, într-un viitor nu foarte îndepărtat, să înceapă lucrările şi pe culoarul IV feroviar pan-european, care traversează continentul nostru de la est la vest.

Trei poduri peste Mureş

În prezent se lucrează pe tronsonul Sighişoara – Simeria şi, conform datelor primite la primăriile hunedorene, se va trece şi mai încolo, pe ruta spre Arad. Şi, aşa cum s-a întâmplat şi cu autostrada, au apărut zvonuri legate de exproprieri. Pentru a evita chestiuni neplăcute în situaţia mai sus expusă, unii primari au cerut date suplimentare şi vin cu lămuriri pentru cei care trăiesc în localităţile care vor fi traversate de noul coridor feroviar continental. Una dintre localităţile prin care va trece noul „drum de fier continental” este şi comuna Veţel. Iar ruta cea nouă nu va mai fi cea pe care o cunoaştem cu toţii, ci va avea o altă configuraţie, urmând a trece şi prin Leşnic, nu doar prin Mintia şi Veţel, ca până acum. „Doresc să fac o precizare încă de la început: autostrada nu va trece pe raza administrativ teritorială a comunei Veţel. Aceasta va avea un traseu peste râul Mureş şi va trece prin comunele învecinate nouă, respectiv Şoimuş şi Veţel. Pe raza comunei noastre va trece, ca şi până acum, culoarul IV CFR pan-european. La ora actuală există un proiect întocmit în ceea ce priveşte noul amplasament al acestui coridor feroviar. Conform proiectului, viteza maximă a trenurilor ce vor trece prin comună va fi de 160 de kilometri pe oră, mult mai mare ca acum. Exisză nişte curbe foarte strânse, care vor trebui eliminate. Am vorbit cu proiectanţii şi aceştia m-au asigurat că, pe raza comunei Veţel, vor fi construite trei poduri feroviare peste Mureş, iar calea ferată va ajunge şi pe teritoriul satului Leşnic, undeva în extravilanul acestei localităţi. Proiectul nu va afecta locuinţele celor din Leşnic”, a declarat primarul comunei Veţel, Ioan Henţiu.

Vor fi şi exproprieri

O astfel de construcţie, aşa cum arătam şi mai sus, va duce la unele expropieri, şi, după cum spune Ioan Henţiu, acestea se pot face într-o perioadă destul de apropiată. „Calea ferată nu va trece pe lângăgospodării, dar, cu siguranţă, vor fi expropieri în Leşnic. Singurul disconfort major va fi cel legat de accesul la terenurile agricole, situate între râul Mureş şi calea ferată, care va fi ceva mai lung. În schimb, însă, va fi şi un avantaj major din construirea acestei noi magistrale feroviare, în sensul că, odată cu ridicarea terasamentului, se va realiza şi un dig de protecţie pentru satul Leşnic, care va opri eventualele revărsări ale Mureşului spre gospodării. În momentul de faţă noi am primit noul amplasament al traseului, care îl părăseşte pe cel vechi, iar în urma acestei noi configuraţii va fi afectat şi terenul de fotbal din satul Veţel. Ministerul Transporturilor ne-a solicitat să identificăm proprietarii terenurilor de pe traseu, în vederea întocmirii actelor în vederea exproprierii acestor suprafeţe. Până în prezent nu am luat legătura cu cetăţenii vizaţi, dar, probabil, în cel mai scurt timp, aşa cum a reieşit din discuţiile cu cei în drept, vom face şi acest demers. Lucrările vor începe în funcţie de rapiditatea cu care sunt atrase fonduri europene, dar eu sper ca acestea să demareze cât mai curând, pentru că în acest proiect mai este prevăzut şi un pasaj auto şi pietonal în Mintia, care va aerisi traficul din zona industrială a satului, maşinile urmând a nu mai circula pe străzile interioare ale aşezării”, a mai spus primarul Veţelului, Ioan Henţiu.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Autostrada Lugoj – Deva. Au început lucrările de reparații la Podul peste Mureș         Accident pe Calea Zarandului din Deva         Unde se vând brazi pe domeniul public în Deva         Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din municipiul Hunedoara și-a sărbătorit hramul         O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva         Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști         RAR Hunedoara construiește un sediu nou în Parcul Industrial         ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători