Veţelul nu va fi traversat de autostradă, ci de o nouă magistrală de cale ferată

 

Actuala linie CFR va avea un alt traseu, făcând parte dintr-un culoar feroviar ce va străbate „Bătrânul Continent” de la est la vest

Ioan-Hentiu-Primar-Vetel

 

După iureşulcu autostrada, care, în Hunedoara, este funcţională pe ruta Deva – Orăştie, termenul când va fi dat în folosinţă tronsonul dintre municipiul de reşedinţă al judeţului Hunedoara şi Lugoj nefiind uşor de intuit, există premise ca, într-un viitor nu foarte îndepărtat, să înceapă lucrările şi pe culoarul IV feroviar pan-european, care traversează continentul nostru de la est la vest.

Trei poduri peste Mureş

În prezent se lucrează pe tronsonul Sighişoara – Simeria şi, conform datelor primite la primăriile hunedorene, se va trece şi mai încolo, pe ruta spre Arad. Şi, aşa cum s-a întâmplat şi cu autostrada, au apărut zvonuri legate de exproprieri. Pentru a evita chestiuni neplăcute în situaţia mai sus expusă, unii primari au cerut date suplimentare şi vin cu lămuriri pentru cei care trăiesc în localităţile care vor fi traversate de noul coridor feroviar continental. Una dintre localităţile prin care va trece noul „drum de fier continental” este şi comuna Veţel. Iar ruta cea nouă nu va mai fi cea pe care o cunoaştem cu toţii, ci va avea o altă configuraţie, urmând a trece şi prin Leşnic, nu doar prin Mintia şi Veţel, ca până acum. „Doresc să fac o precizare încă de la început: autostrada nu va trece pe raza administrativ teritorială a comunei Veţel. Aceasta va avea un traseu peste râul Mureş şi va trece prin comunele învecinate nouă, respectiv Şoimuş şi Veţel. Pe raza comunei noastre va trece, ca şi până acum, culoarul IV CFR pan-european. La ora actuală există un proiect întocmit în ceea ce priveşte noul amplasament al acestui coridor feroviar. Conform proiectului, viteza maximă a trenurilor ce vor trece prin comună va fi de 160 de kilometri pe oră, mult mai mare ca acum. Exisză nişte curbe foarte strânse, care vor trebui eliminate. Am vorbit cu proiectanţii şi aceştia m-au asigurat că, pe raza comunei Veţel, vor fi construite trei poduri feroviare peste Mureş, iar calea ferată va ajunge şi pe teritoriul satului Leşnic, undeva în extravilanul acestei localităţi. Proiectul nu va afecta locuinţele celor din Leşnic”, a declarat primarul comunei Veţel, Ioan Henţiu.

Vor fi şi exproprieri

O astfel de construcţie, aşa cum arătam şi mai sus, va duce la unele expropieri, şi, după cum spune Ioan Henţiu, acestea se pot face într-o perioadă destul de apropiată. „Calea ferată nu va trece pe lângăgospodării, dar, cu siguranţă, vor fi expropieri în Leşnic. Singurul disconfort major va fi cel legat de accesul la terenurile agricole, situate între râul Mureş şi calea ferată, care va fi ceva mai lung. În schimb, însă, va fi şi un avantaj major din construirea acestei noi magistrale feroviare, în sensul că, odată cu ridicarea terasamentului, se va realiza şi un dig de protecţie pentru satul Leşnic, care va opri eventualele revărsări ale Mureşului spre gospodării. În momentul de faţă noi am primit noul amplasament al traseului, care îl părăseşte pe cel vechi, iar în urma acestei noi configuraţii va fi afectat şi terenul de fotbal din satul Veţel. Ministerul Transporturilor ne-a solicitat să identificăm proprietarii terenurilor de pe traseu, în vederea întocmirii actelor în vederea exproprierii acestor suprafeţe. Până în prezent nu am luat legătura cu cetăţenii vizaţi, dar, probabil, în cel mai scurt timp, aşa cum a reieşit din discuţiile cu cei în drept, vom face şi acest demers. Lucrările vor începe în funcţie de rapiditatea cu care sunt atrase fonduri europene, dar eu sper ca acestea să demareze cât mai curând, pentru că în acest proiect mai este prevăzut şi un pasaj auto şi pietonal în Mintia, care va aerisi traficul din zona industrială a satului, maşinile urmând a nu mai circula pe străzile interioare ale aşezării”, a mai spus primarul Veţelului, Ioan Henţiu.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie la intrarea în Petroșani. Două autoturisme s-au ciocnit violent         Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști         Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu