Vară rodnică la Sântămăria Orlea

Comuna beneficiază, de curând, şi de un punct de informare turistică, prin care vizitatorii pot afla mai multe lucruri despre numeroasele puncte de interes din această pitorească aşezare hunedoreană

santa primar

Ţara Haţegului este, fără îndoială, unul din polii turistici principali ai judeţului Hunedoara, după unii, mulţi la număr, fiind chiar cel principal.

În top

Iar cei care fac această afirmaţie au şi argumente solide. Bunăoară, frumoasa zonă a Ţării Haţegului cuprinde o sumedenie de obiective turistice şi istorice, unul mai frumos ca altul. Practic, nu există comună din acest ţinut străvechi care să nu aibă ceva de „arătat” celor care vin s-o viziteze. Una dintre localităţile cele mai atractive din acest punct de vedere este şi comuna Sântămăria Orlea, unde, de puţin timp, funcţioneazăşi un punct de informare turistică, în satul aparţinător Sânpetru. Iar de la acest punct vizitatorii comunei, din ce în ce mai numeroşi, mai ales în perioada de vară, primesc informaţii utile despre locurile pe care le pot vizita aici. Pe teritoriul comunei Sântămăria-Orlea au fost descoperite mai multe vestigii istorico-arhitecturale, de o importanţă deosebită. Astfel, pe culmea dealului Orlea, abrupt şi stâncos, puţinele ruine descoperite ale unui castel feudal, proprietate a familiei cnejilor români Cândea, mari latifundiari în Valea Streiului, care au intrat în posesia castelului, atestă o existenţă de sine stătătoare, ca o entitate proprie, încă din anul 1459. Ruina turnului de pe acest deal, numit „turnul lui Vece”, are o circumferinţă de 50 de metri şi este construit din piatrăşi cărămidă romană. Turnul controla circulaţia pe Valea Streiului, spre Haţeg şi Banat. De asemenea, în Sântămaria-Orlea se afla castelul măreţ, cu parc în jur, al familiei nobile de origine românească Cândea-Kendeffy (monument istoric). În hotarul satului Ciopeia se află urmele unor construcţii romane, iar în albia Streiului, cele ale unui pod de piatră, vechi, roman, în vreme ce la Săcel, sat de grăniceri, se află un vechi castel boieresc (preventoriu). Biserica reformată din Sântămăria Orlea, care a fost odinioară ortodoxă, ridicată în piatră de cnejii din familia Cândea la sfârşitul secolului XIII, în stil romantic, este unul dintre punctele de referinţă ale localităţii. Un alt punct de maximă atracţie din comună este situl din satul aparţinător Sânpetru, unde au fost descoperite resturi fosilizate, unice în lume, de dinozauri pitici.

Investiţii

Dar în Sântămăria Orlea se fac şi investiţii, în diferite domenii de activitate. „Din această vară, imediat după deschiderea punctului de informare turistică de la Sânpetru, a fost dat în folosinţă un sistem de supraveghere video, care funcţionează, momentan, în patru sate. Acestea sunt Sântămăria Orlea, Ciopeia, Săcel şi Sânpetru şi avem semnale pozitive că acest sistem de monitorizare va putea fi extins, în decursul anului viitor, şi în restul comunei. Acest sistem este unul de tip preventiv şi funcţionează non-stop, imaginile putând fi folosite şi de oamenii legii pentru rezolvarea unor probleme specifice meseriei lor. Totodată, continuă operaţiunile de modernizare şi extindere a reţelei de iluminat public din comună. Nu în ultimul rând doresc să amintesc că o preocupare principală a noastră rămâne modernizarea drumurilor, dar aceste operaţiuni se vor face treptat, după finalizarea lucrărilor la reţele de apăşi canalizare”, a declarat Dumitru Ioan Oprean, primarul comunei Sântămăria Orlea.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece + 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare         CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși         Noapte de coșmar pentru hunedoreni. Vijeliile au făcut ravagii         TOP 15 lucruri pe care NU trebuie să le uiți când pleci cu mașina în lunile geroase!         FIRMA MERGE GREU ŞI POTICNIT. Protest la Termocentrala Mintia pe tema majorărilor salariale         Adolescentă tâlhărită în Petroșani         Centenar Alexandru Vlahuță         Dezastrul anunțat la Sarmizegetusa Regia         Clădirea fantomă din Parcul Corvin a fost pusă la pământ într-o săptămână         Comunicat de presă – SC KRYSTAL TURISM SRL: ,,CONSTRUIRE VILĂ TURISTICĂ ȘI FILIGORIE”         ALEGERI. PSD a câștigat în Valea Jiului și la Brad, dar a pierdut la Hunedoara și Orăștie