Vară rodnică la Sântămăria Orlea

Comuna beneficiază, de curând, şi de un punct de informare turistică, prin care vizitatorii pot afla mai multe lucruri despre numeroasele puncte de interes din această pitorească aşezare hunedoreană

santa primar

Ţara Haţegului este, fără îndoială, unul din polii turistici principali ai judeţului Hunedoara, după unii, mulţi la număr, fiind chiar cel principal.

În top

Iar cei care fac această afirmaţie au şi argumente solide. Bunăoară, frumoasa zonă a Ţării Haţegului cuprinde o sumedenie de obiective turistice şi istorice, unul mai frumos ca altul. Practic, nu există comună din acest ţinut străvechi care să nu aibă ceva de „arătat” celor care vin s-o viziteze. Una dintre localităţile cele mai atractive din acest punct de vedere este şi comuna Sântămăria Orlea, unde, de puţin timp, funcţioneazăşi un punct de informare turistică, în satul aparţinător Sânpetru. Iar de la acest punct vizitatorii comunei, din ce în ce mai numeroşi, mai ales în perioada de vară, primesc informaţii utile despre locurile pe care le pot vizita aici. Pe teritoriul comunei Sântămăria-Orlea au fost descoperite mai multe vestigii istorico-arhitecturale, de o importanţă deosebită. Astfel, pe culmea dealului Orlea, abrupt şi stâncos, puţinele ruine descoperite ale unui castel feudal, proprietate a familiei cnejilor români Cândea, mari latifundiari în Valea Streiului, care au intrat în posesia castelului, atestă o existenţă de sine stătătoare, ca o entitate proprie, încă din anul 1459. Ruina turnului de pe acest deal, numit „turnul lui Vece”, are o circumferinţă de 50 de metri şi este construit din piatrăşi cărămidă romană. Turnul controla circulaţia pe Valea Streiului, spre Haţeg şi Banat. De asemenea, în Sântămaria-Orlea se afla castelul măreţ, cu parc în jur, al familiei nobile de origine românească Cândea-Kendeffy (monument istoric). În hotarul satului Ciopeia se află urmele unor construcţii romane, iar în albia Streiului, cele ale unui pod de piatră, vechi, roman, în vreme ce la Săcel, sat de grăniceri, se află un vechi castel boieresc (preventoriu). Biserica reformată din Sântămăria Orlea, care a fost odinioară ortodoxă, ridicată în piatră de cnejii din familia Cândea la sfârşitul secolului XIII, în stil romantic, este unul dintre punctele de referinţă ale localităţii. Un alt punct de maximă atracţie din comună este situl din satul aparţinător Sânpetru, unde au fost descoperite resturi fosilizate, unice în lume, de dinozauri pitici.

Investiţii

Dar în Sântămăria Orlea se fac şi investiţii, în diferite domenii de activitate. „Din această vară, imediat după deschiderea punctului de informare turistică de la Sânpetru, a fost dat în folosinţă un sistem de supraveghere video, care funcţionează, momentan, în patru sate. Acestea sunt Sântămăria Orlea, Ciopeia, Săcel şi Sânpetru şi avem semnale pozitive că acest sistem de monitorizare va putea fi extins, în decursul anului viitor, şi în restul comunei. Acest sistem este unul de tip preventiv şi funcţionează non-stop, imaginile putând fi folosite şi de oamenii legii pentru rezolvarea unor probleme specifice meseriei lor. Totodată, continuă operaţiunile de modernizare şi extindere a reţelei de iluminat public din comună. Nu în ultimul rând doresc să amintesc că o preocupare principală a noastră rămâne modernizarea drumurilor, dar aceste operaţiuni se vor face treptat, după finalizarea lucrărilor la reţele de apăşi canalizare”, a declarat Dumitru Ioan Oprean, primarul comunei Sântămăria Orlea.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece + cincisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
BANII N-AU MIROS, DAR ORĂŞTIENII AU. Situaţie explozivă la Tudraş: după duhoarea porcăriei urmează putoarea de hoit ars         Investiție în educație. Clădire nouă pentru laboratorul de robotică de la Liceul „Traian Lalescu”         Soluție agreată pentru Termocentrala Mintia: preluarea de către Primăria Deva sau CJ Hunedoara         PSD nu-i lasă pe liberali să dărâme Guvernul Orban II         PLUS și-a desemnat candidatul pentru Primăria Hațeg         SENTINȚĂ ÎNTOARSĂ DE CEDO. Cazul fetei de 11 ani, însărcinată după ce a fost abuzată sexual de 5 bărbaţi         Pagina de Facebook a Primăriei Hunedoara a fost închisă după un atac informatic         Accident grav pe DN 76 Deva – Brad         Încep lucrările de anvelopare la Blocul 13A, strada Mihai Eminescu         Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani