Spectacol de excepție la Luncoiu de Jos

185

De Sfântul Andrei, creștinătorul României, căminul cultural din localitate a găzduit un conceret de coloinde și folclor, organizat de HUNEDOARA TV și ZIARUL HUNEDOREANULUI

Locuitorii din Luncoiu de Jos au petrecut, cu nu se poate mai frumos, ziua de Sfântul Andrei, creștinătorul României, mare sărbătoare religioasă.

Sală plină

Duminică după-masă, în ajunul Zilei Naționale a României, căminul cultural din Luncoiu de Jos s-a umplut până la la refuz, zeci de locuitori din comună asistând la un spectacol de colinde și folclor organizat de către trustul media compus din HUNEDOARA TV și ZIARUL HUNEDOREANULUI. Timp de mai bine de patru ore cei prezenți la spectacol, din toate satele comunei, adică din Luncoiu de Jos, Luncoiu de Sus, Podele, Stejărel și Dudești, au putut urmări colinde tradiționale și folclor românesc autentic. Totodată, și-au expus creațiile meșteri populari din Luncoiu de Jos, fiind vorba despre pictorița de icoane Elena Sicoe, creatoarea de costume populare Mirela Groza, Cazangiul și producătorul de țuică Romică Ivan, tâmplarul și dogarul Adrian Miheț și realizatorul de produse de artizanat Marin Costea. De asemenea, papilele gustative ale celor prezenți s-au delectat cucelebrii virșli de Podele și cu minciunele, alt produs culinar specific zonei, dar și cu vinarsul de Luncoi, licoarea bahică fiind premiată, și în acest an, la Festivalul Internațional al Rachiurilor, care s-a desfășurat, recent, în județul Timiș.

fotou (4)

Nume cunoscute și talente în devenire

Spectacolul a debutat cu dubașii din Luncoiu de Sus, care au adus spritul sărbătorilor de iarnă. Despre Crăciun, dar și despre importanța Sfântului Andrei și a Zilei Naționale a României a vorbit, apoi, preotul colonel Ioan Birău, cel care a prezentat, la spectacol, și Crucea Iancului, în varianta sa originală. Apoi pe scenă au mai evoluat copii din comună, în cadrul unui grup de colindători și în ansamblul folcloric Stejărelul, coordonat de soții Lorinți, interpreta Teodora Petruț și instrumentistul Lucian Hențiu, doi copii de mare viitor în ce privește muzica populară, precum și tinerele soliste Mara Alimpesc, de 10 ani, și Lorena Cheregi (12 ani), prestațiile tuturor ridicând publicul în picioare. Tot cu această ocazie a concertat și Lorena Pascu, sub îndrumarea căreia și-a făcut debutul scenic, într-o manieră de excepție, ansamblul de copii „Lele de la Orăștie”, compus din 11 preșcolari și două eleve de ciclu primar. Asistența a mai fost încântată de colindele lui Valentin Crainic și de recitalul lui Radu Arcălean, venit special de la Bistrița pentru acest eveniment, cât și de prestațiile la superlativ a trei dintre vocile de aur ale folclorului hunedorean: Viorica Brândușan – Lupo, Valerica Ianoși – Marian și Lidia Benea – Matei. „Vă mulțumesc vouă, celor de la HUNEDOARA TV și ZIARUL HUNEDOREANULUI, pentru că promovați continuu tradițiile și folclorul autentic. A fost o mare plăcere pentru mine să fiu pe scenă alături de colegi cu care cânt de mulți ani, dar și de tinere speranțe”, a spus Lidia Benea – Matei. Prestațiile celor de pe scenă au beneficiat de acompaniamentul cunoscuților instrumentiști Nicolae Jurj – Briciu, Geza Țuțuca, Marius Jurca și Dorel Benea, iar un aport deosebit la realizarea evenimentului l-au avut Bogdan Benea, cel care a asigurat sonorizarea, și Ramona Maria Benea – Leba, viceprimarul comunei Luncoiu de Jos, „sufletul” activității. „Le mulțumesc celor care ne-au fost alături în organizarea acestui spectacol și sper că astfel de manifestări vor mai avea loc în Luncoiu de Jos. Vă doresc să aveți sărbători fericite, „La mulți ani” și sănătate, că-i mai bună decât toate”, a precizat Călin Dorin Dud, primarul comunei Luncoiu de Jos. Spectacolul de la Luncoiu de Jos va fi transmis, în mai multe episoade, începând cu această lună, pe postul de televiziune HUNEDOARA TV, în cadrul emisiunii „de prin sate adunate…”, care se difuzează în fiecare duminică, cu începere de la ora 15.00.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *