În sfârşit: Apă şi canalizare la Toteşti

166

Iniţial, acest proiect beneficia de fonduri europene, dar, după cum spune primarul Tiberiu Pasconi, a fost „lucrat” de către Guvernul Boc

totesti primarCreşterea gradului de confort este o dorinţă firească a fiecăruia dintre noi, iar la cei care trăiesc în mediul rural acest deziderat este şi mai de înţeles.

Şi dă-i, şi luptă…

Acest lucru se constată şi în frumoasa comună Toteşti, din Ţara Haţegului. Aici, după „lupte seculare ce durară mai mult de cinci ani”, s-a reuşit un pas important pentru creşterea gradului de confort al locuitorilor comunei, care este vecină cu oraşul Haţeg. Mai exact, vor începe lucrările de introducere a reţelelor de canalizare în cele patru aşezări componente ale comunei, respectiv Toteşti, localitatea de reşedinţă, şi satele aparţinătoare Cârneşti, Păclişa şi Reea. Dar până a se ajunge aici a fost o adevărată epopee. „Eu sunt primar al comunei din vara lui 2008. Imediat după ce am preluat funcţia, una dintre priorităţile mele, aşa cum promisesem şi în campania electorală, a fost introducerea reţelelor de apă şi canalizare în comună. România era, şi atunci, stat membru al Uniunii Europene, iar această dorinţă de creştere a gradului de confort era, şi este şi acum, una mai mult decât firească. Adică mi se pare normal să fim cetăţeni europeni nu doar scriptic, ci şi faptic. Deci încă de atunci am făcut demersurile necesare pentru aducerea acestor facilităţi şi în comuna mea, care este lipită, practic, de oraş, de Haţeg. În acest sens, am înfiinţat o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) cu comuna învecinată Sarmizegetusa, şi am depus, la vremea respectivă, documentaţia necesară în vederea implementării unui proiect ce beneficia de finanţări europene. Acest proiect era unul integrat şi a fost depus pe măsura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”. După ce am trecut de toate formalităţile birocratice, şi nu sunt puţine, proiectul a îndeplinit punctajul necesar, a fost declarat eligibil şi a primit şi acceptul pentru finanţare. Am crezut că totul va fi bine şi ne-am apucat de treabă”, deapănă prima parte a istoriei proiectului integrat Tiberiu Pasconi, primarul comunei Toteşti.

Lăsaţi cu cheltuieli, dar şi fără bani

Dar, aşa cum spune şi proverbul, socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, lucru care s-a întâmplat şi în cazul proiectului comun al ADI Toteşti – Sarmizegetusa. „Proiectul are o valoare de șase milioane de euro, fiind cel mai mare din Regiunea de Dezvoltare V Vest. Acest proiect cuprindea nu doar introducerea rețelelor de apă și canalizare în comună, dar și construirea unei creșe la Păclișa. În cadrul aceluiași proiect am cuprins, la capitolul legat de asistență socială, și înființarea unui centru de îngrijire pentru copii în satul Păclișa, dar și conservarea tradițiilor populare specifice comunei, capitol în care intra și înființarea unui ansamblu folcloric. După ce au fost parcurse mai multe proceduri preliminare, cum ar fi primirea diferitelor avize, vizite în teren sau organizarea de licitații, s-a trecut şi la stadiul de proiectare a obiectivelor, toate aceste operaţiuni costând bani, pe care i-am plătit din bugetele proprii. Şi, brusc, din 2011, fără niciun fel de explicaţii, deşi îndeplineam toate condiţiile, Guvernul Boc a început să ne pună tot felul de beţe în roate şi ne-a tăiat de la finanţare. Acum, după trei ani şi după ce proiectul integrat a fost abandonat, pot spune că, în această primăvară, vor începe, în sfârşit, lucrările de introducere a reţelelor de apă şi canalizare în toată comuna, prin fonduri alocate în baza Ordonanţei de Urgenţă 28 din 2013”, mai spune Tiberiu Pasconi, primarul din Toteşti. 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.