Se dezvoltă activităţile din turism de la Sântămăria Orlea

87

Deschiderea „Casei dinozaurilor pitici” de la Sânpetru a fost o iniţiativă benefică, administraţia publică din comună având şi alte proiecte în acest sens

santa-primar

Ţara Haţegului este, după mulţi, cea mai atractivă zonă din punct de vedere turistic din judeţul Hunedoara. Practic, toate localităţile din regiune „ascund” comori turistice, care aşteaptă să fie descoperite sau revăzute, după caz.

 Cu fonduri naţionale…

O localitate – etalon în acest sens este şi comuna Sântămăria Orlea. „Localitatea noastră are multe obiective turistice şi istorice. Astfel, aş începe cu biserica reformată din centrul de comună, ridicată în secolul al XIII-lea, precum şi castelul Kendeffy, tot din Sântămăria Orlea. Apoi în Săcel găsim castelul Nopcsa, de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Despre unul dintre membrii acestei familii se ştie că a avut o intensă activitate de cercetare, acesta descoperind depozite fosilifere de dinozauri pitici, în satul Sânpetru, activitatea arheologică de acolo luând o amploare mai mare după 1970. Aşa cum se ştie, în Sânpetru am inaugurat, în iunie, „Casa dinozaurilor pitici”, în colaborare cu Universitatea din Bucureşti, Geoparcul şi şcoala primară din localitate, care funcţionează şi ca un centru de informare turistică, activitatea de acolo fiind de un real succes, dovadă fiind numărul mare de turişti care au vizitat-o în numai trei luni. Ţinând cont de succesul acesta, pe care nu-l credeam să se ridice la un asemnenea nivel, dorim să facem şi alte investiţii pentru promovarea turistică a comunei noastre. Pentru viitor ne-am propus ca, tot la Sânpetru, lângă acest centru, să deschidem şi „Casa tradiţiilor Orlea”. Aceasta va fi o veritabilă casă românească din Ţara Haţegului, şi acolo se vor desfăşura diferite activităţi cultural – artistice, pentru păstrarea, transmiterea şi promovarea tradiţiilor zonei. Căminul cultural din Sânpetru va rămâne, în continuare, aşa cum este şi, mai mult, dorim să-l modernizăm, prin dotarea corespunzătoare a bucătăriei”, a declarat Dumitru Ioan Oprean, primarul comunei Sântămăria Orlea.

 …şi internaţionale

Pentru promovarea comunei, reprezentanţii administraţiei publice din Sântămăria Orlea au în plan şi accesarea de fonduri europene. „Intenţionăm, prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) din care facem parte, să depunem un proiect, pe fonduri europene, tot pentru promovarea potenţialului turistic. Proiectul se numeşte „Promovarea turistică a Văii Dinozaurilor”. Traseul promovat pe vale va pleca de la primărie şi va ajunge deasupra satului Sânpetru, în arealul protejat al Geoparcului Dinozaurilor. Pe traseu, dar nu numai, vor fi montate mai multe panouri, prin care să ne facem cunoscuţi, dar să fim şi mai uşor de găsit. Prin acest proiect nu ne promovăm numai pe noi, ci şi comunele învecinate. De asemenea, mai lucrăm la un proiect, intitulat „Dor de Haţeg”, în colaborare cu cei de la Geoparc, prin care, tot aşa, vor fi promovate localitatea noastră, precum şi comunele Râu de Mori şi Sălaşu de Sus. Prin dezvoltarea turismului sperăm să atragem şi investitori în comună, dar, totodată, ne dorim şi să crească numărul de pensiuni, destul de mic în acest moment”, a mai spus Dumitru Ioan Oprean, primarul din Sântămăria Orlea.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.