Se dezvoltă activităţile din turism de la Sântămăria Orlea

Deschiderea “Casei dinozaurilor pitici” de la Sânpetru a fost o iniţiativă benefică, administraţia publică din comună având şi alte proiecte în acest sens

santa-primar

Ţara Haţegului este, după mulţi, cea mai atractivă zonă din punct de vedere turistic din judeţul Hunedoara. Practic, toate localităţile din regiune “ascund” comori turistice, care aşteaptă să fie descoperite sau revăzute, după caz.

 Cu fonduri naţionale…

O localitate – etalon în acest sens este şi comuna Sântămăria Orlea. “Localitatea noastră are multe obiective turistice şi istorice. Astfel, aş începe cu biserica reformată din centrul de comună, ridicată în secolul al XIII-lea, precum şi castelul Kendeffy, tot din Sântămăria Orlea. Apoi în Săcel găsim castelul Nopcsa, de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Despre unul dintre membrii acestei familii se ştie că a avut o intensă activitate de cercetare, acesta descoperind depozite fosilifere de dinozauri pitici, în satul Sânpetru, activitatea arheologică de acolo luând o amploare mai mare după 1970. Aşa cum se ştie, în Sânpetru am inaugurat, în iunie, “Casa dinozaurilor pitici”, în colaborare cu Universitatea din Bucureşti, Geoparcul şi şcoala primară din localitate, care funcţionează şi ca un centru de informare turistică, activitatea de acolo fiind de un real succes, dovadă fiind numărul mare de turişti care au vizitat-o în numai trei luni. Ţinând cont de succesul acesta, pe care nu-l credeam să se ridice la un asemnenea nivel, dorim să facem şi alte investiţii pentru promovarea turistică a comunei noastre. Pentru viitor ne-am propus ca, tot la Sânpetru, lângă acest centru, să deschidem şi “Casa tradiţiilor Orlea”. Aceasta va fi o veritabilă casă românească din Ţara Haţegului, şi acolo se vor desfăşura diferite activităţi cultural – artistice, pentru păstrarea, transmiterea şi promovarea tradiţiilor zonei. Căminul cultural din Sânpetru va rămâne, în continuare, aşa cum este şi, mai mult, dorim să-l modernizăm, prin dotarea corespunzătoare a bucătăriei”, a declarat Dumitru Ioan Oprean, primarul comunei Sântămăria Orlea.

 …şi internaţionale

Pentru promovarea comunei, reprezentanţii administraţiei publice din Sântămăria Orlea au în plan şi accesarea de fonduri europene. “Intenţionăm, prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) din care facem parte, să depunem un proiect, pe fonduri europene, tot pentru promovarea potenţialului turistic. Proiectul se numeşte “Promovarea turistică a Văii Dinozaurilor”. Traseul promovat pe vale va pleca de la primărie şi va ajunge deasupra satului Sânpetru, în arealul protejat al Geoparcului Dinozaurilor. Pe traseu, dar nu numai, vor fi montate mai multe panouri, prin care să ne facem cunoscuţi, dar să fim şi mai uşor de găsit. Prin acest proiect nu ne promovăm numai pe noi, ci şi comunele învecinate. De asemenea, mai lucrăm la un proiect, intitulat “Dor de Haţeg”, în colaborare cu cei de la Geoparc, prin care, tot aşa, vor fi promovate localitatea noastră, precum şi comunele Râu de Mori şi Sălaşu de Sus. Prin dezvoltarea turismului sperăm să atragem şi investitori în comună, dar, totodată, ne dorim şi să crească numărul de pensiuni, destul de mic în acest moment”, a mai spus Dumitru Ioan Oprean, primarul din Sântămăria Orlea.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece − zece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cum arată șantierul drumului județean Hunedoara – Călan         Bazinele cu apă minerală de pe Valea Mureșului         Ce trebuie să știe turiștii care vor să urce în Retezat cu mașinile, spre Poiana Pelegii         Tânără tâlhărită de fostul prieten, cu 20 de ani mai mare decât ea         Muzeul mineritului a fost restaurat cu fonduri UE         ADR VEST. Școală din Uricani modernizată cu fonduri UE         ORĂȘTIE. Podul care nu mai leagă comunitatea, ci o desparte         6 august 2020. Omagiu minerilor din Valea Jiului         Ziua Minerului. Povestea revoltei muncitorilor de la Lupeni – 1929         Furturile din Mina Paroșeni nu au leac         Unde trebuie purtată masca de protecție, în municipiul Hunedoara         Conducerea Consiliului Județean Hunedoara solicită măsuri urgente pentru a pregăti unitățile medicale         Sarmizegetusa Regia, vizitată cu masca de protecție pe față         Tineri reținuți în Călan, după ce au tâlhărit un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice         Cascada Clocota și Germisara, reperele stațiunii Geoagiu Băi         Copil de 6 ani rănit într-un accident pe DN 66. Familia s-a răzbunat pe șofer și pe echipajul medical         Cum a fost înființat Muzeul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Scene cumplite în Călan: un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost tâlhărit         Cadavrul tânărului dispărut de trei săptămâni în Lacul Cinciș a fost scos la suprafață         Tupeul unui șofer îl va costa scump: a lovit un polițist după ce a fost oprit în trafic