Retrospectivă. 2014, un an al fondurilor europene la Burjuc

În comuna de pe Valea Mureşului s-au realizat, însă, şi investiţii din propriul buget

burjuc primarŞi în Burjuc, ca mai în toate aşezările rurale, există problemele specifice ale omului de la ţară, iar agricultura ocupă un loc de bază în acest capitol.

Vor fi probleme cu întăbulările

În comună, una cu sate destul de dispersate,  sunt mai multe drumuri de exploataţie agricolă.

“În decursul anului trecut am întocmit documentaţia necesară accesării de fonduri europene în acest sens, iar proiectul îl vom depune odată cu deschiderea sesiunii din acest an dedicate reabilitării ori amenajării de drumuri de exploataţie agricolă. Totodată, în decursul lui 2014 s-a lucrat şi inventarierea terenurilor agricole şi forestiere. Din păcate, la acest capitol întâmpinăm probleme, mai ales în satele Tisa şi Glodghileşti. În aceste două aşezări pentru multe terenuri forestiere nu au fost emise titluri de proprietate. De asemenea, o altă problem pe care o întâmpinăm este şi cea legată de întăbularea terenurilor. Această operaţiune este destul de costisitoare, oamenii nu preau au bani şi nici bugetul nostrum nu este unul foarte generous, prin care să ne putem ajuta concetăţenii  la întăbularea terenurilor. Singura şansă este fie ca Guvernul să sprijine financiar această operaţiune, fie costurile întabulărilor să fie făcute cu fonduri europene. Nu în ultimul rând doresc să mai precizez că am sprijinit, în limitele premise de lege, bisericile din comună. Un caz aparte este cel legat de biserica ortodoxă din satul aparţinător Glodghileşti, care a fost distrusă într-un incendiu în urmă cu aproape trei ani. Anul trecut s-a lucrat la fundaţie şi la placa de bază, iar în 2015 sperăm că biserica va fi ridicată “la roşu”, cum spunem noi”, a declarat primarul comunei Burjuc, Tiberiu Iacob.

Dezvoltarea reţelei de infrastructură

În mod firesc, şi locuitorii comunei Burjuc îşi doresc să aibă condiţii cât mai decente de viaţă, apropiate de cele ale celor care trăiesc în zonele urbane. În acest sens, administraţia publică locală din comuna hunedoreană Burjuc a făcut câţiva paşi importanţi. “Am reuşit să terminăm lucrările de modernizare la căminul cultural din Tisa, sat situate peste râul Mureş, cu care avem o legătură precară, trebuind să ne deplasăm până la Dobra sau la Zam pentru a traversa podul de peste apă. La acest cămin, în acest an, vom finalize grupurile sanitare. De asemenea, au început, tot în 2014, lucrările de reabilitare a căminului cultural din Tătărăşti, cu accent pe pereţii interiori şi exterior, instituţia urmând a fi racordată şi la reţele de apă şi canalizare. La Brădăţel suntem în negocieri cu Cooperaţia de la Ilia pentru a cumpăra o clădire de la ei în vederea amenajării unui nou cămin cultural, cel vechi, unul din lemn, nemai prezentând siguranţă în funcţionare. De asemenea, tot anul trecut, am fost anunţaţi că facem parte din Masterplanul judeţean în ce priveşte reţele de apă şi canalizare, noi fiind situaţi pe magistrala principal ce pleacă din Brănişca şi merge până la Zam. Anul trecut am reuşit şi accesarea de fonduri europene, cu care am reuşit să facem importante lucrări de modernizare prin asfaltare a drumului comunal 160 Zam- Glodghileşti – Brădăţel – Petreşti – Godineşti, pe o lungime de peste patru kilometri şi lucrările vor continua, sperăm, şi anul acesta, tot cu finanţări comunitare, dar şi a unei uliţe foarte circulate din satul de reşedinţă. Totodată, s-au făcut lucrări de modernizare la sediul primăriei, astfel de operaţiuni nemaiexecutându-se din 2001. Pentru anul în curs ne propunem să accesăm fonduri europene pentru modernizarea drumurilor, vrem să depunem un proiect pentru înfiinţarea unui Centru de Informare Turistică şi să amenajăm o bază sportivă multifuncţională, în spatele primăriei”, a mai spus Tiberiu Iacob. (Amarildo Szekely)

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouăsprezece − patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Coronavirus: doi pacienți decedați la Spitalul județean din Deva aveau și Covid 19         Un pacient mort la Oncologia din Deva a fost diagnosticat şi cu coronavirus         Încă doi medici de la Spitalul Județean de Urgență din Deva au coronavirus         Șase hunedoreni au fost prinși la vânătoare de mistreți         Tânără găsită moartă, cu gâtul tăiat, pe o stradă din Petroșani         CJ Hunedoara va direcționa peste două milioane de lei Spitalului Județean și DGASPC Hunedoara         Carmen Hărău: „Să nu facem lupta mai grea!”         Devenii donează pentru persoanele vulnerabile!         Ce spun medicii oncologi din Deva diagnosticați cu coronavirus         Aproape 1.300 de cazuri de coronavirus confirmate în România         Bărbat tâlhărit pe o stradă din Hunedoara         International Caviar Corporation SA – CONVOCARE AGOA         A murit Gheorghe Bercea, pedagog și muzician din Deva         O tânără din Deva, care trebuia să rămână în izolare, a fost amendată cu 5.000 de lei         Spitalul județean va prelua pacienți cu coronavirus         Secția Pneomologie a Spitalului Județean de Urgență Deva a fost închisă pentru dezinfecție de înalt nivel         Medicul legist Dan Mărculescu a murit         Județul Hunedoara primește echipamente medicale și dezinfectanți din Coreea de Sud         Două noi cazuri de coronavirus la spitalul județean din Deva         123 de noi cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus în România