Râuşorul este aproape de a obţine statutul de staţiune

 În prezent respectivul perimetru, situat pe raza comunei Râu de Mori, este catalogat drept zonă de agrement

rau de mori primar

Comuna hunedoreană Râu de Mori, pe lângă numeroasele obiectivele istorice pe care le adăposteşte, prezintă o particularitate, ce o face deosebită faţă de alte localităţi din judeţ: găzduieşte zona de agrement de la Râuşor.

Chestiuni birocratice

Reprezentanţii administraţiei publice locale din pitoreasca aşezare hunedoreană au mari speranţe ca, după mult timp, zona de agrement de la Râuşor să primească un statul superior din punct de vedere al clasificărilor turistice, şi pe care îl merită, de altfel, cu prisosinţă, cel de staţiune. „Avem speranţa ca, într-un termen relativ scurt, zona de agrement de la Râuşor să primească statutul de staţiune de interes local, iniţial, şi, apoi, judeţean. Până atunci, însă, mai trebuie să trecem peste unele chestiuni birocratice pentru a implementa un proiect ce vizează modernizarea infrastructurii turistice din zona Râuşor. Astfel, mai trebuie să primim OK-ul final de la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) V Vest Timişoara, către care am trimis ultimele lămuriri solicitate în privinţa diferenţelor inevitabile apărute la inspecţia de pe teren între studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic. O altă veste bună este că s-a finalizat, după mult timp, Planul Urbanistic Zonal (PUZ), şi sper că nu vom avea probleme cu aprobarea sa de către Comisia de Urbanism din cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara şi, apoi, de Consiliul Local al comunei Râu de Mori. Revenind la proiectul de dezvoltare a infrastructurii turistice, doresc să precizez că acesta prevede amenajarea, la baza pârtiilor, a patru terenuri de sport. Dintre acestea unul va fi amenajat să funcţioneze ca teren de tenis pe perioada de vară, iar altul ca patinoar natural în sezonul rece. Terenurile vor beneficia de instalaţii de nocturnă, de grupuri sociale sau de vestiare, practic tot ce trebuie pentru a satisface şi cele mai exigente pretenţii ale turiştilor”, a declarat Niculiţă Mang, primarul comunei Râu de Mori.

Un rai turistic

Comuna Râu de Mori este amplasată în centrul unei depresiuni pitoreşti, înconjurată de dealuri şi munţi, care formează terasa a doua, ca înălţime, respectiv 650-700 de metri, din Depresiunea Haţegului. Râu de Morieste cea mai întinsă aşezare din judeţul Hunedoara, având o suprafaţă de 387 de kilomteri pătraţi, şi se situieazăîntre primele trei localităţi rurale din ţarăla acest capitol. Localitatea Râu de Mori este o străveche aşezare de cneji români, locul de origine al familiei Cândea, amintită la începutul veacului al XIV-lea. Astăzi se mai păstrează vechea biserică a satului şi substructurile unui castel, datând din veacurile XVI – XVIII, care făcea parte din curtea cnezială. Se mai păstreazăşi ruina unei biserici paraclis, construită în secolul XV. La Suseni, într-o grădină, mai cresc câţiva castani comestibili seculari (Castanea sativa). La Clopotiva s-au descoperit urme romane ale apeductului care deservea Sarmizegetusa, iar la Ostrov se poate vedea insolitul gard al cimitirului, situat în interiorul bisericii. Comuna Râu de Mori este celebră inclusiv pe plan internaţional pentru cetatea şi mănăstirea Colţ, vestigii istorice descrise magistral de Jules Verne în romanul său „Castelul din Carpaţi”. La toate acestea se adaugăşi viitoarea staţiune Râuşor.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 + 20 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara         Atenuatori de impact noi pe autostrăzile din vestul țării         Poliţia Locală Deva – bilanţul activităţii pe anul 2019         Cenaclul „Amurg sentimental”. Interviu cu Gabriela Alef         Bătaie de joc pe seama unui copilaș de patru luni. Tatăl l-a părăsit, iar mama s-a spălat pe mâini de el         Au trecut 52 de ani de când Deva, Hunedoara și Petroșani au devenit municipii         Eleva de 16 ani din Deva a fost găsită… departe         BUGETARE PARTICIPATIVĂ 2020. Primele 3 idei de îmbunătățire a calității vieții în Deva         DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici