Râu de Mori: Între cerinţa de drumuri bune şi nevoia de apă

Comuna hunedoreană din Ţara Haţegului este pe locul trei la nivel naţional în ceea ce priveşte suprafaţa

primar-rau-de-mori-Niculita-Mang

Ţara Haţegului este, fără doar şi poate, una dintre cele mai atractive zone, din punct de vedere turistic, nu doar din judeţul Hunedoara, ci chiar din întreaga ţară.

Cu gândul la infrastructură

Cu toate acestea, locuitorii ce trăiesc în comunele din zonă se confruntă cu problemele specifice omului de la ţară. Aşa se întâmplă şi în Râu de Mori, care este a treia comună din ţară ca şi întindere. Şi, la o aşa suprafaţă, problemele sunt destule, una dintre acestea fiind şi cea legată de reţeaua de infrastructură din comună. „Programul de alimentare cu apă a comunei a demarat din 1998. De-a lungul anilor, în funcţie de culoarea politică a guvernelor, s-au alocat şi nu prea bani pentru această investiţie. Acest lucru a dus la faptul ca, în prezent, doar şase sate să fie alimentate cu apă curentă. Necazul a fost că acel proiect presupunea o sursă de apă inepuizabilă, ceea ce nu avem aici. Astfel, la Clopotiva, de exemplu, volumul de apă livrat cetăţenilor este sub cel normal. Instalaţia este funcţională la parametri când plouă, ca să fiu mai explicit, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru Râu de Mori şi satele mai apropiate Suseni, Ostrovel şi Brazi. În aceste localităţi proiectul este finalizat în proporţie de 90% şi credeam că puteam reuşi să o terminăm mai repede, dar sursa de apă e secată. Acum ne orientăm spre pârâul pentru apă, iar până la sfârşitul acestui an sperăm ca instalaţia să funcţioneze normal.  Din păcate, din cauza lipsei de fonduri, nu putem să-i mulţumim pe toţi locuitorii comunei, unii dorind apă, alţii drumuri mai bune. În Valea Dâljii şi Clopotiva asfaltul nu a fost foarte afectat de lucrările la apă. Noi, constrânşi de bani, am reparat după aceea, dar a rămas un aspect de drum peticit. Mai menţionez şi că, în fiecare an, am încercat să amenajăm poduri şi podeţe. În Ohaba Sibişel, din acest an, avem trei podeţe funcţionale. Şi în zona de agrement Râuşor am amenajat podeţe, toate acestea cu fonduri proprii. Aceste lucrări, cât şi pietruirea unor drumuri, le executăm cu societatea la care Consiliul Local este acţionar principal”, a declarat Niculiţă Mang, primarul comunei Râu de Mori.

Sprijin pentru şcoli

Comuna Râu de Mori are şi o populaţie destul de mare pentru o localitate rurală, în jur de 4.000 de locuitori, şi, în mod firesc, există suficienţi copii la unităţile de învăţământ de aici. Iar acestea sunt sprijinite, după posibilităţi, de autorităţile publice locale. „Şi în primele două mandate am sprijinit şcolile, în special prin modernizarea acestora, pentru a le aduce la standarde cât mai apropiate de cele de la oraş, posibilităţi de mai bine în acest domeniu există tot timpul. Astfel, în acest an am făcut diverse reparaţii exterioare la unele anexe ale şcolilor ori am demolat vechile grupuri sociale exterioare. În curtea şcolii de la Clopotiva se amenajează un teren de sport multifuncţional, cu gazon sintetic, aşa cum este şi la unitatea de învăţământ din Râu de Mori. Astfel, tineretul din satele noastre are o posibilitate, zic eu destul de plăcută, de a petrece timpul liber pe aceste două terenuri de sport”, a mai spus primarul din Râu de Mori, Niculiţă Mang.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Un atelier de prelucrare a lemnului a fost mistuit de un incendiu         Carmen Hărău: ”Se ieftinește combustibilul și se renunță la supra-impozitarea muncii part-time!”         Razie la transportatorii de lemne         Cetatea Devei a primit peste 173.000 de turiști în 2019. Iarna rămâne „sezonul mort” pentru fortul medieval         CAD MINCIUNILE TALIBANILOR DE MEDIU Procurorii nevoiţi să admită: La Râul Alb, violenţele au izbucnit după tentativa de omor         Pădurar anchetat penal pentru transport ilegal de lemne         Primăria Hunedoara a mărit pragul de acordare a facilităților la transportul în comun         Un nou teren de sport, la Colegiul Național “Iancu de Hunedoara”         Și-a luat soarta în mâini. Un localnic a reparat singur un drum judeţean, cu roaba şi lopata         ADMINISTRAŢIE. Primarul Devei, tot mai implicat în problemele Termocentralei Mintia         EXPERTIZA IPTANA: Toate „defectele” Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         De Ziua Naţională la mormântul lui Avram Iancu         PE EȘICHIER. “Cupa 1 Decembrie” la şah de la Deva         Patinoarul de la Deva se deschide marţi, 3 decembrie 2019         Accident pe DN 66: trei mașini s-au ciocnit, doi oameni sunt răniți         Accident mortal pe DN 66, în apropiere de Hațeg. Un polițist local din Deva a murit         Procesul retrocedării controversate a Retezatului împins în 2020         Accident soldat cu doi răniți în Defileul Jiului         LA UN PAS DE TRAGEDIE. Copil de 5 ani, rănit într-un accident produs de un pensionar`         Bărbat electrocutat pe calea ferată, la Orăștie