Proiect finanțat cu fonduri europene, implementat la Crișcior

Accesarea de fonduri comunitare nerambursabile reprezintă cea mai bună variantă pentru dezvoltarea acestei comune din Țara Zarandului

criscior primar

Localitățile care, în trecut, au fost eminamente miniere, nu au o perspectivă prea favorabilă în ceea ce privește dezvoltarea lor viitoare. În județul Hunedoara sunt multe astfel de așezări, care, cu excepția celor din Valea Jiului, sunt situate în zone rurale.

File de istorie

O localitate care a fost una minieră este și comuna hunedoreană Crișcior. Comuna Crişcior este amplasată la şapte kilometri de municipiul Brad, pe drumul care se îndreaptă spre Câmpeni. Situată în nord-vestul Munţilor Me-taliferi, în depresiunea formată pe de-o parte şi alta a Crişului Alb, localitatea se învecinează cu municipiul Brad şi comunele Bucureşci, şi Băiţa, şi are în componenţă patru sate: Crişcior, Zdrapţi, Valea Arsului şi Gurabarza. Printre obiectivele ce nu trebuie ratate în Crişcior se numără biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, schitul „Sfânta Treime”, troiţa ridicată în memoria iobagilor răsculaţi din 1784, obeliscul dedicat eroilor căzuţi la datorie în Primul Război Mondial şi muzeul satului, recent renovat, care adăposteşte adevărate obiecte de patrimoniu, de la costume tradiţionale până la diverse obiecte de muncă specifice zonei mineritului.

Cu eforturi, dar a meritat

Revenind la prezent, trebuie menționat că reprezentanții administrației publice locale din această frumoasă așezare rurală hunedoreană au conștientizat, și asta nu de ieri, de alaltăieri, ce de câțiva ani buni, că una dintre puținele șanse de dezvoltare a comunei pe care o administrează este accesarea de fonduri europene. Și, cu eforturi deosebite, au și reușit acest lucru. „În vara recent încheiată am finalizat proiectul integrat depus pe măsura 322, în valoare de 2,5 milioane de euro. Ultima componentă a acestui proiect a fost modernizarea a 12 kilometri de drumuri comunale, operațiune pe care am finalizat-o. Din acelaşi proiect investiţional european au mai făcut parte şi un centru de tip After-School, construit în Crişcior, achiziţionarea unui tractor şi a unei autospeciale, care ne vor folosi la numeroase lucrări edilitar-gospodăreşti, precum şi dotarea căminului cultural din satul Zdrapţi. De asemenea, tot pe fonduri europene, pe măsura 313, continuăm lucrările la Centrul de Informare Turistică, ce va avea sediul în Gurabarza, operațiunile fiind destul de avansate. În această toamnă, tot pe fonduri europene, obținute, de această dată, prin Grupul de Acțiune Locală „Țara Zarandului”, vom demara și lucrările de modernizare a căminului cultural din satul aparținător Zdrapți”, a declarat Ovidiu Ilie Furdui, primarul comunei Crişcior.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece − 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cum arată șantierul drumului județean Hunedoara – Călan         Bazinele cu apă minerală de pe Valea Mureșului         Ce trebuie să știe turiștii care vor să urce în Retezat cu mașinile, spre Poiana Pelegii         Tânără tâlhărită de fostul prieten, cu 20 de ani mai mare decât ea         Muzeul mineritului a fost restaurat cu fonduri UE         ADR VEST. Școală din Uricani modernizată cu fonduri UE         ORĂȘTIE. Podul care nu mai leagă comunitatea, ci o desparte         6 august 2020. Omagiu minerilor din Valea Jiului         Ziua Minerului. Povestea revoltei muncitorilor de la Lupeni – 1929         Furturile din Mina Paroșeni nu au leac         Unde trebuie purtată masca de protecție, în municipiul Hunedoara         Conducerea Consiliului Județean Hunedoara solicită măsuri urgente pentru a pregăti unitățile medicale         Sarmizegetusa Regia, vizitată cu masca de protecție pe față         Tineri reținuți în Călan, după ce au tâlhărit un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice         Cascada Clocota și Germisara, reperele stațiunii Geoagiu Băi         Copil de 6 ani rănit într-un accident pe DN 66. Familia s-a răzbunat pe șofer și pe echipajul medical         Cum a fost înființat Muzeul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Scene cumplite în Călan: un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost tâlhărit         Cadavrul tânărului dispărut de trei săptămâni în Lacul Cinciș a fost scos la suprafață         Tupeul unui șofer îl va costa scump: a lovit un polițist după ce a fost oprit în trafic