Proiect finanțat cu fonduri europene, implementat la Crișcior

46

Accesarea de fonduri comunitare nerambursabile reprezintă cea mai bună variantă pentru dezvoltarea acestei comune din Țara Zarandului

criscior primar

Localitățile care, în trecut, au fost eminamente miniere, nu au o perspectivă prea favorabilă în ceea ce privește dezvoltarea lor viitoare. În județul Hunedoara sunt multe astfel de așezări, care, cu excepția celor din Valea Jiului, sunt situate în zone rurale.

File de istorie

O localitate care a fost una minieră este și comuna hunedoreană Crișcior. Comuna Crişcior este amplasată la şapte kilometri de municipiul Brad, pe drumul care se îndreaptă spre Câmpeni. Situată în nord-vestul Munţilor Me-taliferi, în depresiunea formată pe de-o parte şi alta a Crişului Alb, localitatea se învecinează cu municipiul Brad şi comunele Bucureşci, şi Băiţa, şi are în componenţă patru sate: Crişcior, Zdrapţi, Valea Arsului şi Gurabarza. Printre obiectivele ce nu trebuie ratate în Crişcior se numără biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, schitul „Sfânta Treime”, troiţa ridicată în memoria iobagilor răsculaţi din 1784, obeliscul dedicat eroilor căzuţi la datorie în Primul Război Mondial şi muzeul satului, recent renovat, care adăposteşte adevărate obiecte de patrimoniu, de la costume tradiţionale până la diverse obiecte de muncă specifice zonei mineritului.

Cu eforturi, dar a meritat

Revenind la prezent, trebuie menționat că reprezentanții administrației publice locale din această frumoasă așezare rurală hunedoreană au conștientizat, și asta nu de ieri, de alaltăieri, ce de câțiva ani buni, că una dintre puținele șanse de dezvoltare a comunei pe care o administrează este accesarea de fonduri europene. Și, cu eforturi deosebite, au și reușit acest lucru. „În vara recent încheiată am finalizat proiectul integrat depus pe măsura 322, în valoare de 2,5 milioane de euro. Ultima componentă a acestui proiect a fost modernizarea a 12 kilometri de drumuri comunale, operațiune pe care am finalizat-o. Din acelaşi proiect investiţional european au mai făcut parte şi un centru de tip After-School, construit în Crişcior, achiziţionarea unui tractor şi a unei autospeciale, care ne vor folosi la numeroase lucrări edilitar-gospodăreşti, precum şi dotarea căminului cultural din satul Zdrapţi. De asemenea, tot pe fonduri europene, pe măsura 313, continuăm lucrările la Centrul de Informare Turistică, ce va avea sediul în Gurabarza, operațiunile fiind destul de avansate. În această toamnă, tot pe fonduri europene, obținute, de această dată, prin Grupul de Acțiune Locală „Țara Zarandului”, vom demara și lucrările de modernizare a căminului cultural din satul aparținător Zdrapți”, a declarat Ovidiu Ilie Furdui, primarul comunei Crişcior.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *