Primăria Ghelari se axează pe atragerea de fonduri europene

Administraţia publică locală din capitala neoficială a Ţinutului Pădurenilor mai are în plan şi derularea unor proiecte cu alte surse de finanţare

Situată în mirificul Ţinut al Pădurenilor, fiind considerată drept capitală neoficială a acestei microregiuni a judeţului Hunedoara, comuna Ghelari, pe lângă aşezarea de reşedinţă omonimă, mai are în componenţă trei sate, respectiv Govăjdia, Plop şi Ruda.

primarie ghelari primar ghelari

Punerea în valoare a potenţialului turistic

În cele patru sate componente trăiesc aproximativ 2.000 de locuitori, comuna fiind cunoscută prin biserica ortodoxă din Ghelari, sau „Catedrala Pădurenilor”, aşa cum este cunoscut cel mai mare lkăcaş de cult dintr-o localitate rurală europeană, şi prin furnalul de la Govăjdie, unde s-au turnat piese ce compun legendarul Turn Eiffel de la Paris. În zilele noastre, comuna, care, până nu cu mult timp în urmă, era şi un important centru minier, în ciuda problemelor financiare cu care se confruntă întraga societate românească, încearcă să se dezvolte, iar reprezentanţii administraţiei publice locale din Ghelari doresc să pună în valoare potenţialul turistic al localităţii, precum şi cel al întreg Ţinutului Pădurenilor. „Suntem în grafic cu lucrările de la Centrul de Informare Turistică. Acesta va fi amplasat într-o clădire nouă, situată în imediata apropiere a primăriei şi fondurile pentru ridicarea acestui edificiu au fost obţinute pe baza unui proiect ce baneficiază de finanţare europeană şi care a fost depus pe măsura 313. Acest centru va deservi cinci comune, fiind vorba despre Bunila, Lelese, Teliucu Inferior, Topliţa şi, bineînţeles, Ghelari, finalizarea lucrărilor fiind prevăzută pentru luna august a acestui an. De asemenea, tot pe fonduri europene am mai derulat două proiecte, acestea fiind în stadiul de licitaţie prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Aceste proiecte prevăd achiziţionarea de instrumente pentru cunoscuta fanfară de la noi şi a unei lame şi a unei sărăriţe, care vor fi ataşate la utilajul pe care îl avem în dotare”, a declarat Ioan Bulbucan, primarul comunei Ghelari.

Se reabilitează sediul primăriei

Faţă de alte comune din judeţ, care au avut de suferit din cauza noii metode de alocare a bugetului, Ghelariul pare a fi într-o situaţie destul de fericită. „Bugetul de pe 2015 este relativ similar cu cel de anul trecut. Din fonduri proprii au început lucrările de reabilitare a sediului primăriei, care erau absolut necesare. În primul rând s-a reabilitat acoperişul şi s-au făcut majoritatea lucrărilor interioare, dar s-au efectuat operaţiuni şi la faţada exterioară. De asemenea, în baza finanţării acordate prin Ordonanţa de Urgenţă 28 au început lucrările la modernizarea străzilor Mărului şi Poiana, ambele fiind situate în satul de reşedinţă”, a mai spus Ioan Bulbucan, primarul comunei hunedorene Ghelari.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian         Ce suprafață de pădure va fi regenerată în 2020, în Hunedoara         Activitatea Poliției Locale în ultimul trimestru din 2019         Eminescu cel veșnic         Fraude pentru obținerea de fonduri UE prin APIA Hunedoara         ANI a găsit-o în incompatibilitate pe Delia Bada, fosta șefă a spitalului din Deva         PIAȚA MUNCII. Rata șomajului din județ a crescut         ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Şase ani de funcţionare a CJMSU Hunedoara fără nicio secundă e întrerupere         Castelul Corvinilor a adus venituri de 1,6 milioane de euro         Situația regretabilă remarcată de un istoric, despre salariile polițiștilor locali: „Mi-au trebuit 40 de ani de cercetări şi publicaţii ştiinţifice ca să le ating pragul salarial”         2020, AN ELECTORAL. Ruinele Devei în vizorul Primăriei