Primăria Ghelari se axează pe atragerea de fonduri europene

Administraţia publică locală din capitala neoficială a Ţinutului Pădurenilor mai are în plan şi derularea unor proiecte cu alte surse de finanţare

Situată în mirificul Ţinut al Pădurenilor, fiind considerată drept capitală neoficială a acestei microregiuni a judeţului Hunedoara, comuna Ghelari, pe lângă aşezarea de reşedinţă omonimă, mai are în componenţă trei sate, respectiv Govăjdia, Plop şi Ruda.

primarie ghelari primar ghelari

Punerea în valoare a potenţialului turistic

În cele patru sate componente trăiesc aproximativ 2.000 de locuitori, comuna fiind cunoscută prin biserica ortodoxă din Ghelari, sau „Catedrala Pădurenilor”, aşa cum este cunoscut cel mai mare lkăcaş de cult dintr-o localitate rurală europeană, şi prin furnalul de la Govăjdie, unde s-au turnat piese ce compun legendarul Turn Eiffel de la Paris. În zilele noastre, comuna, care, până nu cu mult timp în urmă, era şi un important centru minier, în ciuda problemelor financiare cu care se confruntă întraga societate românească, încearcă să se dezvolte, iar reprezentanţii administraţiei publice locale din Ghelari doresc să pună în valoare potenţialul turistic al localităţii, precum şi cel al întreg Ţinutului Pădurenilor. „Suntem în grafic cu lucrările de la Centrul de Informare Turistică. Acesta va fi amplasat într-o clădire nouă, situată în imediata apropiere a primăriei şi fondurile pentru ridicarea acestui edificiu au fost obţinute pe baza unui proiect ce baneficiază de finanţare europeană şi care a fost depus pe măsura 313. Acest centru va deservi cinci comune, fiind vorba despre Bunila, Lelese, Teliucu Inferior, Topliţa şi, bineînţeles, Ghelari, finalizarea lucrărilor fiind prevăzută pentru luna august a acestui an. De asemenea, tot pe fonduri europene am mai derulat două proiecte, acestea fiind în stadiul de licitaţie prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Aceste proiecte prevăd achiziţionarea de instrumente pentru cunoscuta fanfară de la noi şi a unei lame şi a unei sărăriţe, care vor fi ataşate la utilajul pe care îl avem în dotare”, a declarat Ioan Bulbucan, primarul comunei Ghelari.

Se reabilitează sediul primăriei

Faţă de alte comune din judeţ, care au avut de suferit din cauza noii metode de alocare a bugetului, Ghelariul pare a fi într-o situaţie destul de fericită. „Bugetul de pe 2015 este relativ similar cu cel de anul trecut. Din fonduri proprii au început lucrările de reabilitare a sediului primăriei, care erau absolut necesare. În primul rând s-a reabilitat acoperişul şi s-au făcut majoritatea lucrărilor interioare, dar s-au efectuat operaţiuni şi la faţada exterioară. De asemenea, în baza finanţării acordate prin Ordonanţa de Urgenţă 28 au început lucrările la modernizarea străzilor Mărului şi Poiana, ambele fiind situate în satul de reşedinţă”, a mai spus Ioan Bulbucan, primarul comunei hunedorene Ghelari.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 + 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare