13.3 C
Deva
miercuri, aprilie 17, 2024

Primăria din Luncoiu de Jos construieşte o parcare în regie proprie

Reprezentanţii administraţiei publice locale din comuna de lângă Brad au în plan realizarea şi a altor obiective

 

primar luncoiŞi în comuna hunedoreană Luncoiu de Jos principala preocupare a reprezentanţilor administraţiei publice locale este implementarea de proiecte, prin diferite surse de finanţare.

Proiecte realiste

Unul dintre aceste proiecte, lucru destul de rar întâlnit în această perioadă de criză financiară, care pare a nu se mai termina, este realizat în regie proprie. „În această perioadă lucrăm la amenajarea unei parcări, ce va avea zece locuri şi va fi situată în apropierea clădirii primăriei, această investiţie fiind realizată în regie proprie, fără alte costuri suplimentare. Parcarea va fi una betonată şi va fi dată în funcţiune până la sfârşitul acestei luni. De asemenea, în curând vor începe şi lucrările de amenajare a Centrului de Informare Turistică. Pentru acesta, care va fi amplasat în spatele primăriei, s-a obţinut finanţarea, în valoare de circa 200.000 de euro, fonduri nerambursabile, în urma unui proiect depus pe măsura 313, cea intitulată „Încurajarea activităţilor turistice”. De asemenea, suntem în aşteptarea alocării fondurilor pentru un alt proiect pe care l-am depus, în baza Hotărârii de Guvern (HG) 577 din 1997, cu modificările şi completările ulterioare, care vizează asfaltarea drumurilor din toate satele componente ale comunei Luncoiu de Jos. În plus, în colaborare cu Parohia Ortodoxă Luncoiu de Jos avem în intenţia amenajarea unei capele, un obiectiv necesar pentru comună, mai ales pentru că suntem membri ai Uniunii Europene de ani buni. Nu în ultimul rând doresc să anunţ şi că, la toamnă, avem preconizată achiziţionarea unui utilaj multifuncţional. În acest sens am depus deja documentaţia necesară la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) V Vest, de la Timişoara. Pentru acest proiect, depus prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) „Ţara Zarandului” se aşteaptă acceptul celor de la ADR V Vest în vederea alocării finanţării necesare utilajului la care am făcut referire mai sus, fiind vorba despre suma de 95.000 de euro”, a declarat Călin Dorin Dud, primarul comunei Luncoiu de Jos.

Istoria comunei

Comuna Luncoiul de Jos a fost locuită încă din preistorie. Numele ei vine de la lunca de pe malul apei care străbate zona. Nimeni nu-şi mai aminteşte exact de ce aşezarea a ajuns să fie numită astfel, după ce o vreme i s-a spus Aureni, de la dealurile pline cu aur din zonă. Trei dintre cele cinci sate ale comunei – Luncoiu de Jos, Luncoiu de Sus şi Stejărel (fost Scroafa) au fost atestate documentar în 1439. Au urmat Podele – în 1805 şi Dudeşti – în 1956. De-a lungul vremii, două evenimente importante au marcat istoria comunei – Răscoala condusă de Horea, Cloşca şi Crişan şi Revoluţia din 1848. În timpul răscoalei, trei dintre locuitorii comunei au fost condamnaţi la moarte pentru particuiparea la evenimente, dar în cele din urmă viaţa le-a fost cruţată. Pe teritoriul satului Podele a fost descoperit un depozit de bronzuri şi alte piese de bronz izolate. În Urbariul Cetăţii Şiria din 1525 sunt amintite numele mai multor locuitori din Luncoiu de Jos care aveau faţă de Cetate obligaţii în animale şi florini (monede din aur care au început să circule pe teriotriul românesc în prima jumătate a secolului XV).

Puţin peste 2.000 de locuitori

Comuna Luncoiu de Jos se întinde pe o suprafaţă de 4.959 de hectare (1,4% din suprafaţa judeţului Hunedoara) şi este situată în ţara Zarandului, la 7 kilometri de Brad şi la 30 de kilometri de capitala judeţului, Deva. La recensământul din 1910, populaţia comunei era de 2.458 de locuitori – astăzi însă, depăşeşte cu puţin cifra de 2.000. Cel mai mic număr de locuitori se află în satul Dudeşti (105 de persoane), iar cel mai mare, în centrul de comună – Luncoiu de Jos (828 de persoane). Celelalte trei sate au între 300 şi 460 de locuitori. Preţul terenurilor în comună este între 25.000 şi 30.000 de lei în intravilan (include casă şi teren) şi 2.200 şi 3.000 de lei în extravilan. Prima şcoală din Luncoiu de Jos este atestată documentar în anul 1858 – funcţiona într-o clădire închiriată şi avea 45 de elevi din trei sate. Astăzi, în comună există două grădiniţe, patru şcoli şi o bibliotecă cu peste 7.000 de volume şi în jur de 100 de locuitori au studii universitare.

Obiective turistice

Pe lângă minele de aur din zonă, vechi de 2000 de ani, turistul care străbate zona comunei poate vizita şi Rezervaţia Cinegetică „Valea Lungă” – singura de acest gen din judeţ. Bazele sale au fost puse în 1933 de către Societatea „Mica” Brad. Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de 600 de hectare şi numără peste 90 de mistreţi, 45 de cerbi, căprioare, vulpi, lupi, jderi, bursuri, răşi şi veveriţe. În zonă se organizează partide de vânătoare, iar turiştii pot înnopta la o cabană care dispune de 10 locuri de cazare. De asemenea, în satul Luncoiul de Sus se află o biserică din lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În ultimii ani, învelitoarea acoperişului a fost înlocuită cu tablă. Pe cadrul uşii, spre naos, stă scris: „S-a făcut în 1803, scris-am eu, Popa Dănilă, din Luncoiu de Sus”.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/