Preocupare pentru educaţie şi cultură la Crişcior

Viaţa spirituală în comuna de lângă Brad face obiectul mai multor alocări bugetare

Comuna hunedoreană Crişcior era, până nu cu mult timp în urmă, un important centru minier, nu doar al judeţului, ci al întregii ţări.

MAIN 16 primar criscior

Modernizări la Zdrapţi

În prezent, după închiderea exploatărilor miniere din zonă, Crişciorul se transformă într-un important centru turistic. În acest sens, localitatea prezintă mai multe atracţii, la loc de frunte fiind bisericile, unele dintre ele fiind monumente istorice, precum şi mănăstirea din Crişcior, un loc plin de linişte, unde oricine se poate reculege. Apoi sunt şi mai multe trasee care încep în Crişcior şi duc spre alte părţi ale Ţării Zarandului, pe care iubitorii de mişcare în aer liber le cunosc foarte bine. De asemenea, de curând, în Gurabarza, sat aparţinător de Crişcior, a fost deschis un modern Centru de Informare Turistică, în valoare de 200.000 de euro, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene. Dar autorităţile publice locale din comună derulează programe de dezvoltare ale aşezării şi în alte domenii. “În satul aparţinător Zdrapţi au început lucrările de modernizare a căminului cultural. Valoarea lucrărilor este de circa 100.000 de euro, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene, în urma unui proiect pe care l-am accesat prin Grupul de Acţiune Locală “Ţara Zarandului”, care îşi are sediul în comuna noastră. Proiectul vizează reabilitarea în totalitate a clădirii, atât pe exterior, cât şi pe interior. Astfel, se va înlocui acoperişul şi întreaga instalaţie electrică. De asemenea, va fi montat un sistem de încălzire, lucru ce nu exista până în prezent. La acest edificiu, de aproape 15 ani, nu s-au efectuat intervenţii majore, ci doar reparaţii curente. Căminul cultural din Zdrapţi, în noua sa formă, va avea o capacitate destul de mare, de aproximativ 400 de locuri”, a declarat Ovidiu Ilie Furdui, primarul comunei hunedorene Crişcior. Legat de fondurile europene, trebuie menţionat că acestea au fost accesate frecvent de edilii din Crişcior, aici implementându-se şi un proiect European de 2,5 milioane de euro.

criscior Liceu-Gura-Barza

Economii la liceu

Comuna Crişcior este una dintre cele trei localităţi rurale din judeţul Hunedoara, alături de Ilia şi Ghelari, unde funcţionează un liceu, unitatea de învăţământ avându-şi sediul în Gurabarza. “La Liceul Tehnologic „Crişcior” am montat o nouă centrală termică, pe lemne. În urma acestei investiţii am reuşit să facem o economie importantă în ceea ce priveşte costurile pentru asigurarea încălzirii, suma urmând a scădea de la 350.000 de lei, cum era anterior, la 50.000 de lei. Bugetul nostru nu este unul foarte mare, şi facem tot posibilul pentru a asigura condiţii cât mai bune la liceu. Pentru o mai bună funcţionare a acestuia am ajuns la un acord cu Consiliul Judeţean Hunedoara, pentru ca instituţia să preia liceul din Gurabarza în administrare, dar, din păcate, cei de la Ministerul Educaţiei nu au fost de accord cu acest lucru. Nu ne va fi uşor în viitor, dar sunt convins că vom găsi soluţiile optime pentru ca unitatea de învăţământ liceal din comuna noastră să funcţioneze în condiţii normale şi în viitor. În prezent ne preocupă a plăţilor pentru naveta profesorilor, cadrele didactice având o hotărâre judecătorească în acest sens”, a mai spus Ovidiu Ilie Furdui, primarul din Crişcior.

Primaria-Criscior-599x475

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști         RAR Hunedoara construiește un sediu nou în Parcul Industrial         ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători         Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean”. Demonstraţie de robotică la Deva         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele școlare         16 transportatori rutieri din județul Hunedoara au fost controlați de inspectorii de muncă         Percheziţii domiciliare în 4 judeţe şi un prejudiciu de peste 25.000 de lei recuperat de poliţiştii hunedoreni         Tragedia care a cutremurat Hunedoara. Trupul pompierului Dragoș Petru și al fratelui său au fost aduse acasă