Preocupare pentru educaţie şi cultură la Crişcior

Viaţa spirituală în comuna de lângă Brad face obiectul mai multor alocări bugetare

Comuna hunedoreană Crişcior era, până nu cu mult timp în urmă, un important centru minier, nu doar al judeţului, ci al întregii ţări.

MAIN 16 primar criscior

Modernizări la Zdrapţi

În prezent, după închiderea exploatărilor miniere din zonă, Crişciorul se transformă într-un important centru turistic. În acest sens, localitatea prezintă mai multe atracţii, la loc de frunte fiind bisericile, unele dintre ele fiind monumente istorice, precum şi mănăstirea din Crişcior, un loc plin de linişte, unde oricine se poate reculege. Apoi sunt şi mai multe trasee care încep în Crişcior şi duc spre alte părţi ale Ţării Zarandului, pe care iubitorii de mişcare în aer liber le cunosc foarte bine. De asemenea, de curând, în Gurabarza, sat aparţinător de Crişcior, a fost deschis un modern Centru de Informare Turistică, în valoare de 200.000 de euro, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene. Dar autorităţile publice locale din comună derulează programe de dezvoltare ale aşezării şi în alte domenii. “În satul aparţinător Zdrapţi au început lucrările de modernizare a căminului cultural. Valoarea lucrărilor este de circa 100.000 de euro, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene, în urma unui proiect pe care l-am accesat prin Grupul de Acţiune Locală “Ţara Zarandului”, care îşi are sediul în comuna noastră. Proiectul vizează reabilitarea în totalitate a clădirii, atât pe exterior, cât şi pe interior. Astfel, se va înlocui acoperişul şi întreaga instalaţie electrică. De asemenea, va fi montat un sistem de încălzire, lucru ce nu exista până în prezent. La acest edificiu, de aproape 15 ani, nu s-au efectuat intervenţii majore, ci doar reparaţii curente. Căminul cultural din Zdrapţi, în noua sa formă, va avea o capacitate destul de mare, de aproximativ 400 de locuri”, a declarat Ovidiu Ilie Furdui, primarul comunei hunedorene Crişcior. Legat de fondurile europene, trebuie menţionat că acestea au fost accesate frecvent de edilii din Crişcior, aici implementându-se şi un proiect European de 2,5 milioane de euro.

criscior Liceu-Gura-Barza

Economii la liceu

Comuna Crişcior este una dintre cele trei localităţi rurale din judeţul Hunedoara, alături de Ilia şi Ghelari, unde funcţionează un liceu, unitatea de învăţământ avându-şi sediul în Gurabarza. “La Liceul Tehnologic „Crişcior” am montat o nouă centrală termică, pe lemne. În urma acestei investiţii am reuşit să facem o economie importantă în ceea ce priveşte costurile pentru asigurarea încălzirii, suma urmând a scădea de la 350.000 de lei, cum era anterior, la 50.000 de lei. Bugetul nostru nu este unul foarte mare, şi facem tot posibilul pentru a asigura condiţii cât mai bune la liceu. Pentru o mai bună funcţionare a acestuia am ajuns la un acord cu Consiliul Judeţean Hunedoara, pentru ca instituţia să preia liceul din Gurabarza în administrare, dar, din păcate, cei de la Ministerul Educaţiei nu au fost de accord cu acest lucru. Nu ne va fi uşor în viitor, dar sunt convins că vom găsi soluţiile optime pentru ca unitatea de învăţământ liceal din comuna noastră să funcţioneze în condiţii normale şi în viitor. În prezent ne preocupă a plăţilor pentru naveta profesorilor, cadrele didactice având o hotărâre judecătorească în acest sens”, a mai spus Ovidiu Ilie Furdui, primarul din Crişcior.

Primaria-Criscior-599x475

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cum a fost înființat Muzeul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Scene cumplite în Călan: un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost tâlhărit         Cadavrul tânărului dispărut de trei săptămâni în Lacul Cinciș a fost scos la suprafață         Tupeul unui șofer îl va costa scump: a lovit un polițist după ce a fost oprit în trafic         Bărbat condamnat în dosarul morții unui copil de șase ani, din Hunedoara         Polițistă atacată de o tânără într-un bloc din Hunedoara. Agresoarea, mamă a trei copii și însărcinantă, făcea chef în toiul nopții         Adolescentă răpită din Cartierul Muzicanților – Geoagiu         Carte veche din 1863, restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Controale ITM Hunedoara în perioada 27 iulie – 2 august 2020         Proiectul tehnic al construcției unui traseu pentru bicicliști în Deva, scos la licitație publică         Un turist și-a dat ultima suflare pe munte, în Masivul Parâng         Mircea Moloț: „Am îndrăgit mereu Țara Hațegului”         Profesori condamnați pentru purtare abuzivă față de elevi         Șase turiști rătăciți în Masivul Retezat         Accident la intrare în Hațeg. Manevra inconștientă a unui tânăr         INTERVIU. Cristian Coroiescu, candidat ALDE la Primăria Călan: În acest moment legat de Călan ne lovim de expresia “nu avem”         Cioban rănit de un urs, în Retezatul Mic         Motociclist fără permis mort într-un accident. Avea doar 21 de ani         Tânăr prins băut la volan pe un bulevard din Deva         Angajat al CJ Hunedoara, diagnosticat cu Covid 19. Ce măsuri au fost luate în instituție