Modernizare: Investiţii utile la Sarmizegetusa

În prezent se lucrează la introducerea reţelei de alimentare cu apă în 3 sate ale comunei

primar sarmi-

Creşterea gradului de confort al locuitorilor din zonele rurale este, pentru mulţi primari de comune, o activitate prioritară.

Se va face şi canalizarea

Un astfel de caz fericit îl întâlnim şi în comuna hunedoreană Sarmizegetusa. Aşa cum se ştie, localitatea este una plină de vestigii istorice, aici fiind capitala Daciei Romane, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Nu se cunoaşte cu exactitate data întemeierii capitalei, dar o inscripţie descoperită la începutul secolului al XVI-lea, în hotarul satului Sarmizegetusa consemnează: „Din porunca împăratului Cesar Nerva Traianus Augustus, fiul divinului Nerva, a fost întemeiată Colonia Dacica prin Decimus Terentius Scaurianus, guvernatorul său”. Numele guvernatorului provinciei arată că întemeierea noului oraş a avut loc în primii anii după cucerirea Daciei, după anul 107. Comuna de astăzi, care are acum în componenţă cinci sate, respectiv Sarmizegetusa, Breazova, Hobiţa-Grădişte, Păucineşti şi Zeicani, ia fiinţă în jurul secolului al XII-lea, de-a lungul timpului purtând diferite nume, cum ar fi Britonia, după cneazul Britus cel Roşu, Varheeim sau Grădişte. În prezent, în comuna Sarmizegetusa au început lucrările la un proiect important pentru comunitatea locală. „Au început lucrările la introducerea reţelei de alimentare cu apă în trei dintre cele cinci sate ale comunei, fiind vorba despre Sarmizegetusa, Breazova şi Hobiţa – Grădişte. După ce aceste operaţiuni se vor finaliza, vor începe lucrările şi la introducerea reţelei de canalizare în cele trei sate mai sus menţionate. Este o lucrare de mare anvergură, iar durata acestora va dura aproximativ un an”, a declarat primarul comunei Sarmizegetusa, Mihai Cornel Todoni.

Lucrări la biserici

Edilii din Sarmizegetusa dau o atenţie deosebităşi vieţii spirituale din comună, precum şi altor activităţi adiacente acesteia. „În luna iule au fost finalizate lucrările de renovare a bisericii ortodoxe din Hobiţa – Grădişte, făcându-se şi slujba de sfinţire. De asemenea, avem în plan executarea de renovări interioare, care vor consta în înlocuirea mobilierului, refacerea tencuieilor ori restaurarea picturilor, la alte două biserici din comună, cele din satele Păucineşti şi Zeicani. În această perioadă de vară se fac reparaţiile curente la unităţile de învăţământ din comună. Legat de activitatea şcolară, menţionez că aşteptăm numirea unui nou director la şcoală, profesorul Mihai Zecan, cel care a ocupat funcţia şi cu care am avut o bună colaborare, îndeplinind condiţiile de pensionare. Sper să avem şi cu noua conducere o relaţie la fel de bună. Nu în ultimul rând doresc să amintesc că, în această lună, se organizează două evenimente deosebite în comună. Pe 4 august au  fost porţi deschise la muzeu şi la ruine, iar pe 18 august, tot într-o zi de duminică, la Hobiţa – Grădişte va fi lansată o monografie a satului”, a mai spus primarul din Sarmizegetusa, Mihai Cornel Todoni.

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 + 18 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Transport ilegal de lemne         322 de metri cubi de lemne expediate ilegal         Încă două cazuri de coronavirus în România         Patriarhia Română: Măsuri sanitare şi spirituale în timp de epidemie         PLAN PENTRU O SITUAŢIE DE URGENŢĂ. Autoritățile au luat măsuri pentru prevenirea infecțiilor cu coronavirus în județ         TIMP LIBER. Recomandările ZIARUL HUNEDOREANULUI pentru acest week-end         La OpticLine. Cataracta, cea mai frecventă afecțiune a ochilor, are rezolvare         Ce s-a ales de planurile de modernizare a celor 10 șosele turistice din Hunedoara         S-a lansat proiectul de amenajare a trecerilor la nivel a drumurilor naționale cu calea ferată         Măsuri de urgență pentru prevenirea infecțiilor cu Coronavirus în municipiul Deva         Femeie tâlhărită pe o stradă din Petroșani         Lemne confiscate de polițiști, în urma unui control în trafic         Accident pe un bulevard din Deva         Deputatul Marius Surgent a revenit în PNL: “Alianța ALDE – PSD s-a dovedit a fi una toxică pentru noi”         Berbeceanu, mesaj controversat pentru șefii Bisericii Ortodoxe Române, pe tema coronavirusului         Accident mortal la ieșirea din Hațeg. Coliziune între un camion și un autoturism         Primul caz de coronavirus în România         Reparaţii la SJU Deva de peste 1.000 miliarde lei vechi. „Banii ar fi trebuit să ajungă pentru finalizarea lucrărilor”         Interviu. Miron Țic: „Sunt mulţumit că am putut să realizez cele aproape 40 de cărţi pe care le-am scris până acum”         Finanțări nerambursabile pentru proiectele societății civile