Lucrurile au început să se mişte la Balşa

Administraţia publică locală de aici a primit finanţare europeană pentru implementarea unui proiect ce prevede modernizarea unui drum comunal

04-Simion-Metesan-primar-balsa

În judeţul Hunedoara, bună parte dintre comune sunt situate pe căi principale de acces rutier, dar există şi localităţi rurale ceva mai „ascunse”.

Zonă cu locuri deosebite

Una dintre acestea este şi comuna Balşa. Situată într-o zonă superbă, undeva spre limita cu judeţul Alba, după oraşul Geoagiu, între Munţii Orăştiei şi Apuseni, comuna este, din punct de vedere al numărului de locuitori, printre cele mai mici din judeţul Hunedoara, în cele 14 sate, respectiv Balşa, Almașu Mic de Munte, Ardeu, Bunești, Galbina, Mada, Oprișești, Poiana, Poienița, Roșia, Stăuini, Techereu, Vălișoara – Balșa și Voia, trăind mai puţin de 1.000 de suflete. Printre altele, în comună găsim trei rezervaţii natural, lucru destul de rar întâlnit, o biserică monument-istoric, o peşteră sau ruinele unei cetăţi. Autorităţile publice locale din Balşa doresc să înfiinţeze, pentru promovarea zonei, un Centru de Informare Turistică, dar, deşi proiectul în sine a fost aprobat, hăţişurile birocratice fac ca acesta să se deruleze extreme de greu.

Fonduri europene

Şi, aşa cum pomeneam şi mai sus, comuna Balşa este situată într-o zonă nesituată pe o cale de acces principal, nici rutieră şi nici feroviară, aici lucrurile au început să se mişte, în sensul accesării de fonduri europene. “Am primit, recent, notificarea de finanţare pentru un proiect, în valoare de 50.000 de euro. Acest proiect, ce va fi realizat prin bani europeni, vizează moderenizarea drumului comunal  28 C, care traversează localitatea de reşedinţă, şi a fost depus prin Grupul de Acţiune Locală “Sargeţia”. Tot prin acest Grup de Acţiune Locală am depus, în cursul lunii trecute un alt proiect, caresperăm că va benefiocia şi el, la rândul său, de finanţare europeană. Şi acest proiect, a cărui valoare este tot de 50.000 de euro, este axat pe reabilitări de drumuri. De data aceasta este vorba despre modernizarea mai multor drumuri din satul aparţinător Ardeu şi sper că nu vom întâmpina diferite piedici birocratice, cum s-a mai întâmplat şi în alte cazuri. Ne dorim, pe viitor, să reabilităm şi alte drumuri din comună, care se întind pe o arie foarte mare, suprafaţa totală a localităţii noastre fiind de aproximativ 155 de kilometri pătraţi. Pentru acest lucru vom încerca să accesăm alte fonduri europene, deoarece resursele noastre bugetare sunt limitate şi nu ne permit să facem aceste operaţiuni din resurse băneşti proprii. Mai menţionez şi că, în acest an, vor  continua lucrările la construirea noului cămin cultural din Balşa. Lucrările, în valoare de circa 2,250 de milioane de lei, sumă alocată din bugetul local, unul destul de modest, se desfăşoară în cadrul unui plan multianual de construcţie, finalizarea obiectivului fiind preconizată pentru 2015”, a declarat Simion Meteşan, primarul comunei Balşa.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci − 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Hunedoreni arestați pentru trafic de persoane         DECLARAȚIA LUI CĂLIN POPESCU TĂRICEANU PRIVIND SIGLA ȘI DENUMIREA PARTIDULUI ALDE ROMÂNIA         Carmen Hărău: “Politica trebuie să fie soluţia, nu problema!”         Mașina Poliției implicată într-un accident în Hunedoara         Scene șocante s-au petrecut într-un supermaket din Deva         Data inaugurării „autostrăzii – muzeu” va fi decisă la sfârșitul lunii septembrie         DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României