Liceul din Ilia, mândria reprezentanților administrației locale

Comuna de pe Valea Mureșului este una dintre cele trei așezări de la țară din județul nostru în care funcționează un liceu

ilia primar

Situația învățământului din România nu este una tocmai roz, și asta nu de ieri, de alaltăieri. Dacă la orașe se mai obțin unele rezultate, în mediul rural acestea se lasă așteptate

Condiții deosebite

La țară, în România, școlile generale s-au comasat, ca să nu folosim termenul de închidere, iar liceele din mediul rural sunt foarte rare. Cu toate acestea, în județul Hunedoara funcționează trei astfel de unități de învățământ liceale, în comunele Crișcior, Ghelari și Ilia. În ultima dintre ele, la Ilia, funcționează Liceul Teoretic „Silviu Dragomir”, cu care autoritățile locale din comună se mândresc. Unitatea de învățământ, în cadul căreia funcționează și școala generală, cu 12 clase I -VIII și grupa pregătitoare, funcționează în trei clădiri mari, renovate, care îndeplinesc toate condițiile pentru desfășurarea unui act educațional de calitate. Astfel, aici întâlnim laboratoare de informatică, fizică ori chimie, centru de documentare și informare, bibliotecă, o bază sportivă foarte bine pusă la punct, cu teren multifuncțional și pistă de atletism, o sală de sport cu două vestiare sau ateliere de specialitate pentru clasele cu profil tehnologic. Legat de profil, la Ilia, în învățământul liceal, sunt 12 clase, cu profil tehnologic, filologie și informatică. „Cei 652 de elevi de la ”Silviu Dragomir”, dar și preșcolarii din comună, de la grădinițele din Ilia, Sârbi, Bacea și Bretea Mureșană, se pregătesc în unități care au autorizații sanitare de funcționare. Toate acestea sunt renovate, beneficiază de încălzire, prin centrale termice sau sobe, au grupuri sanitare interioare și beneficiază de locuri de joacă. Încă din vară s-au asigurat 300 de metri cubi de lemne pentru încălzire, iar transportul elevilor navetiști se face cu două microbuze școlare”, a declarat Marius Gabriel Omotă, primarul comunei Ilia.

Copiii, pe primul plan

Mai trebuie menționat că primăria Ilia decontează jumătate din valoarea abonamentului de transport al profesorilor, conform legii, sau combustibilul folosit la autoturism, după caz. Mai mult, din bugetul local se plătesc și bursele elevilor. „Pentru acest an am alocat, la burse, 20.000 de lei, iar pentru 2014 ne propunem 30.000, dar banii nu contează. Educația primează în fața banilor. Copiii au dreptul să învețe, iar profesorii trebuie să aibe condiții optime de lucru. Ne dorim ca, pe viitor, liceul să devină unul căutat de elevii din zonă, pentru că și la noi se obțin rezultate. Anul trecut, când a absolvit o singură clasă de a XII-a, de informatică, din 25 de elevi,  23 au luat bac-ul. Astfel de rezultate, dar și participări la olimpiade, ni le-am propus și pe viitor, și la filologie și la tehnologic. Am avut deja o discuție cu noua conducere a liceului pentru a da atenție sporită și claselor tehnologice, cu profil transport, pentru ca și acestea să performeze. Dar ce mă bucură cel mai tare este că toți profesorii pun suflet în ceea ce fac. Și acest lucru nu este de mirare, pentru că o parte dintre ei sunt localnici, dar și absolvenți ai acestui liceu”, a mai spus primarul Iliei, Marius Gabriel Omotă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 − unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
27 de noi cazuri de Covid 19 în județul Hunedoara, într-o singură zi         Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?         Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă         Cum ar trebui gândită, denumită și predată educatia sexuală în scoli         Constructori acuzați că au decontat ilegal lucrări finanțate de UE în Lupeni și Băile Herculane         Doi bărbați sunt cercetați pentru braconaj, după ce au fost prinși noaptea la vânătoare         O mocăniță pentru județul Hunedoara         L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani         Accident produs de un șofer de 82 de ani         Hoț capturat de polițiști         Traseul spre Lacul Zănoaga în atenția Salvamont Hunedoara         Psaltire din 1751 restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva         Bilanțul pagubelor materiale produse de inundații în județul Hunedoara         Cele două turnuri locuință ale Cetății dacice Costești din Munții Orăștiei vor fi protejate și reabilitate         Accident grav pe șoseaua Hațeg – Petroșani, produs de o tânără de 18 ani. Motociclist în stare gravă la spital         Astăzi începe campania de dezinsecție terestră la Deva!