La Vălişoara, sincopele în alocarea banilor guvernamentali încetinesc investiţiile

Dacă fondurile de la Bucureşti vin cu întârziere, cele de la judeţ sosesc în timp util şi ajută la dezvoltarea localităţii

primar-valisoara

Criza financiară, dar şi dezinteresul guvernelor, blochează, practic, realizarea unor investiţii. Cu acest fenomen neplăcut se confruntă şi administraţia public din comuna Vălişoara.

Drum lung de la promisiune la faptă

În această localitate hunedoreană din Ţara Zarandului întâlnim două cazuri concrete, care întăresc afirmaţia de mai sus. “Cu mare greutate, după 6 ani, am reuşit să finalizăm asafaltarea drumului communal (DC) 20 A, Vălişoara – Crăciuneşti, pe o porţiune de un kilometru (km) pe raza comunei noastre, până la Dealul Peşterii. Lucrarea, pe fonduri guvernamentale, în baza fostei Ordonanţe 577, a început în 2007, când s-au alocat 122.000 de lei. Apoi, până anul trecut, nu s-au mai alocat fonduri. Spre sfârşitul lui 2013 am primit, de la Ministerul Dezvoltării, conform Ordonanţei de Guvern 28, continuatoarea celei mai sus amintite, diferenţa de sumă, de 576.000 de lei, şi am reuşit să finalizăm lucrarea. Mai avem un drum propus pentru modernizare, respectiv DC 166, pe circa 2,3 km, ce tranzitează cătunul Fânaţe, din satul Vălişoara şi desreveşte în jur de 50 de familii. Această arteră pleacă de la intersecţia dintre drumul naţional (DN) 76 cu DC 166, cel spre Dealu Mare, este avizată favorabil de Ministerul Dezvoltării pentru asfaltare încă din 2011, dar şi aici vor fi problem cu alocarea banilor guvernamentali. Oficialii din minister ne-au informat că, în acest an, se vor deconta doar 70% din lucrările effectuate la drumuri. În acest caz, suntem nevoiţi să apelăm la un împrumut din fonduri de garantare, iar şansele să intrăm la finanţare în 2014 sunt destul de mici. Din păcate, bugetul propriu, unul mic, nu ne permite să alocăm sume pentru drumuri. Anul trecut am avut cele mai mari încasări din 2008 încoace, de când sunt primar, suma adunată fiind, însă, de doar 120.000 de lei. Celelate sume cuprinse în buget, cele alocate de la Finanţe şi Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, sunt direcţionate pentru asigurarea funcţionalităţii instituţiilor publice din comună. În plus, bugetul nostrum este grevat de unele cheltuieli pe care trebuie să le faacem în perioada următoare. Astfel, până la sfârşitul anului viitor va trebui să finalizăm Planul Urbanistic General (PUG), care costă mult, şi, în plus, trebuie să achităm şi cota de 24%, ce reprezintă TVA, pentru suma de 100.000 de euro, obţinută prin Grupul de Acţiune Locală “Ţara Zarandului”, pentru achiziţionarea de utilaje multifuncţionale, care vor fi folosite la lucrări edilitar-gospodăreşti în aşezarea noastră”, a declarat Mircea Ion Rovinar,primarul comunei Vălişoara .  

Noroc cu CJ

Şi, totuşi, primarul din Vălişoara vine şi cu ceva veşti mai bune. “Chiar dacă CJ nu a alocat, în acest an, bani pentru drumuri comunale, aceştia fiind direcţionaţi spre cele judeţene, suntem, totuşi, privilegiaţi. CJ Hunedoara a alocat, şi în acest an, fonduri pentru continuarea lucrărilor la modernizarea drumului judeţean (DJ) 763 B, care face legătura între Vălişoara şi Podele, prin Dealu Mare, pe o lungime de 9,8 km, cei mai mulţi, 5,9, fiind pe raza comunei noastre. Acest drum, preconizat pentru a fi terminat în 2016, va fi o variantă ocolitoare a aglomeraţiei de pe DN 76, şi avem asigurări de la CJ că ne va sprijini cu fonduri pentru finalizarea  investiţiei la termenul prevăzut. În plus, CJ ne sprijină şi la capitolul culte, alocându-ne anual sume pentru biserici. Chiar pe 25 martie, de Buna Vestire, conducerea CJ a fost prezentă la slujba de hram a bisericii din Vălişoara, oficiată de 16 preoţi, la manifestare participând sute de credincioşi. Mulţumim conducerii CJ pentru tot sprijinul acordat comunei noastre”, a mai spus Mircea Ion Rovinar, primarul din Vălişoara.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Unde se vând brazi pe domeniul public în Deva         Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din municipiul Hunedoara și-a sărbătorit hramul         O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva         Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști         RAR Hunedoara construiește un sediu nou în Parcul Industrial         ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători         Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean”. Demonstraţie de robotică la Deva         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele școlare