La Toteşti sunt speranţe de vremuri mai bune

72

Reprezentanţii administraţiei publice locale aşteaptă deblocarea unor fonduri pentru finalizarea mai multor proiecte

primar totesti

Comuna hunedoreană Toteşti, care mai are în administrare şi satele Păclişa, Cârneşti, şi Reea, deşi nu este una dintre cele mai bogate comune din judeţ, este printre cele mai îngrijite dintre acestea.

Zilele comunei, la mijlocul lui octombrie

Edilii din comună doresc, cum este şi firesc, dezvoltarea continuă a localităţii pe care o administreazăşi, în acest sens, au întocmit mai multe proiecte care, însă, din păcate, sunt blocate de lipsa de fonduri. „Avem semnale că fondurile vor fi deblocate în curând, indiferent că este vorba despre finanţări guvernamentale sau europene. Astfel, prin Grupul de Acţiune LocalăŢara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor” s-a depus proiectul, în valoare de circa 45.000 de euro, pentru amenajarea unei baze sportive multifuncţionale în satul Păclişa. De asemenea, vor începe, în curând, lucrările la reţelele de apăşi canalizare în toate satele, care au o valoare totală de aproximativ 2,5 milioane de euro. Licitaţia a fost executată, contractele de execuţie s-au semnat, urmând a primi, din fonduri guvernamentale, prima tranşă de bani, necesară pentru a da ordinul de începere a lucrărilor. Totodată, se apropie de finalizare lucrările de modernizare a căminului cultural din Cârneşti. Acestea se vor termina în preajma datei de 15 octombrie, când vom organiza Zilele comunei, dar şi o expoziţie – târg de ovine”, a spus Tiberiu Pasconi, primarul din Toteşti.

Incursiune în istorie

Imediat după localitatea hunedoreană Haţeg, pe şoseaua către oraşul Caransebeş din judeţul învecinat Caraş-Severin, undeva la poalele Retezatului, pe unde se presupune că trecea, pe vremuri şi drumul roman, se află comuna Toteşti. Comuna este o zonă de tranzit către Munţii Retezat şi adăposteşte, în satul Păclişa, un monument istoric, respectiv castelul Pogany, construit în secolul al XVIII-lea şi modificat în cel următor. Tot la Păclişa s-au mai descoperit şi o aşezare din neolitic, precum şi alte materiale arheologice din vremuri străvechi. Fragmente de factură dacicăşi romană s-au mai descoperit şi în satele Toteşti şi Cârneşti, dar şi alte elemente aparţinând epocii bronzului sau evului mediu timpuriu. Despre biserica ortodoxă din Cârneşti se spune că funcţionează din perioada secolelor XV – XVI după Christos.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *