La Totești s-a decis: Breaza de Hațeg este “regina țurcanelor”

În comună s-a desfășurat, ieri, o nouă ediție a unei expoziții de animale, prezența la manifestare fiind extreme de numeroasă

oi

Ieri, în comuna hunedoreană Totești, din superba Țară a Hațegului, s-a desfășurat o nouă ediție a unei interesante expoziții de ovine.

molot

Zeci de participanți

La manifestare au participat zeci de fermieri, organizatorii evenimentului fiind Asociația Crescătorilor de Ovine Retezat – Hunedoara, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local al comunei Totești. De asemenea, la manifestare au participat și personalități ale vieții publice din județul Hunedoara. “Sunt de față aici, la Totești, ca un vechi crescător de animale, nu ca om politic. De altfel, niciodată nu am ascuns pasiunea mea pentru creșterea animalelor. Mă bucură faptul că aici, la Totești, dar și în întreaga Țară a Hațegului, sunt un număr mare de crescători de animale, și, în special, de ovine”, a declarat Mircea Ioan Moloț, președintele Consiliului Județean Hunedoara.  “Cu siguranță, vedeta, fără ghilimele, a acestei manifestări este varietatea de rasă “țurcană brează”. Aceasta este cel mai biner adaptată condițiillor din Țara Hațegului și, așa cum țurcana este regina munților, breaza este regina țurcanelor”, a spus Pavel Iovăneasă, președintele Asociației Crecătorilor de Ovine Retezat – Hațeg.

pensionari

Premieri deosebite

oier

Cu această ocazie s-au premiat și crescătorii de ovine prezenți la manifestarea de la Totești. “Nu este prima oară când particip. Ca și anii trecuți, toți participanții au fost premiați. Mă bucură acest lucru, pentru că munca cu animalele este foarte grea și un premiu, ca și acesta, ne ambiționează să continuăm”, a specificat Tavi Sălășan, crescător de ovine din Baru. De asemenea, pe lângă expoziție,  la Totești s-a mai desfășurat și un program artistic, pe placul tuturor, pe scenă urcând îndrăgiți interpreți de muzică populară, iar edilii locali au acordat premii cuplurilor care au aniversat 50 de ani de căsătorie. “Ne încearcă emoțiile, dar suntem și fericiți că am putut sărbători “Nunta de aur”. Administrația publică locală din comună ne-a făcut o plăcută surpriză, oferindu-ne un frumos premiu”, au spus, la unison, Letiția și Pompiliu Ștefoni, o familie din Totești care are peste 50 de ani de căsnicie. Și, în mod firesc, și organizatorii evenimentului au fost mulțumiți de cum s-au desfășurat lucrurile. „Dumnezeu a ținut cu noi și am avut parte de vreme frumoasă. Am speranța că, până la ediția viitoare a manifestării, vom putea omologa varietatea de rasă „țurcana brează” și îmi doresc să premiem, din nou, cuplurile cu longevitate în căsnicie și, de ce nu, să diversificăm programul manifestării”, a declarat Tiberiu Pasconi, primarul comunei Totești.

spectacol

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Incendiu puternic pe calea ferată Simeria – Petroșani         Bărbat întors din Scoția, rătăcit în Ținutul Pădurenilor, după ce căutase Moldova cu GPS-ul         Tragedie în satul Totești. Un bărbat a murit strivit de o conductă de gaz         A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara