La Totești s-a decis: Breaza de Hațeg este “regina țurcanelor”

169

În comună s-a desfășurat, ieri, o nouă ediție a unei expoziții de animale, prezența la manifestare fiind extreme de numeroasă

oi

Ieri, în comuna hunedoreană Totești, din superba Țară a Hațegului, s-a desfășurat o nouă ediție a unei interesante expoziții de ovine.

molot

Zeci de participanți

La manifestare au participat zeci de fermieri, organizatorii evenimentului fiind Asociația Crescătorilor de Ovine Retezat – Hunedoara, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local al comunei Totești. De asemenea, la manifestare au participat și personalități ale vieții publice din județul Hunedoara. “Sunt de față aici, la Totești, ca un vechi crescător de animale, nu ca om politic. De altfel, niciodată nu am ascuns pasiunea mea pentru creșterea animalelor. Mă bucură faptul că aici, la Totești, dar și în întreaga Țară a Hațegului, sunt un număr mare de crescători de animale, și, în special, de ovine”, a declarat Mircea Ioan Moloț, președintele Consiliului Județean Hunedoara.  “Cu siguranță, vedeta, fără ghilimele, a acestei manifestări este varietatea de rasă “țurcană brează”. Aceasta este cel mai biner adaptată condițiillor din Țara Hațegului și, așa cum țurcana este regina munților, breaza este regina țurcanelor”, a spus Pavel Iovăneasă, președintele Asociației Crecătorilor de Ovine Retezat – Hațeg.

pensionari

Premieri deosebite

oier

Cu această ocazie s-au premiat și crescătorii de ovine prezenți la manifestarea de la Totești. “Nu este prima oară când particip. Ca și anii trecuți, toți participanții au fost premiați. Mă bucură acest lucru, pentru că munca cu animalele este foarte grea și un premiu, ca și acesta, ne ambiționează să continuăm”, a specificat Tavi Sălășan, crescător de ovine din Baru. De asemenea, pe lângă expoziție,  la Totești s-a mai desfășurat și un program artistic, pe placul tuturor, pe scenă urcând îndrăgiți interpreți de muzică populară, iar edilii locali au acordat premii cuplurilor care au aniversat 50 de ani de căsătorie. “Ne încearcă emoțiile, dar suntem și fericiți că am putut sărbători “Nunta de aur”. Administrația publică locală din comună ne-a făcut o plăcută surpriză, oferindu-ne un frumos premiu”, au spus, la unison, Letiția și Pompiliu Ștefoni, o familie din Totești care are peste 50 de ani de căsnicie. Și, în mod firesc, și organizatorii evenimentului au fost mulțumiți de cum s-au desfășurat lucrurile. „Dumnezeu a ținut cu noi și am avut parte de vreme frumoasă. Am speranța că, până la ediția viitoare a manifestării, vom putea omologa varietatea de rasă „țurcana brează” și îmi doresc să premiem, din nou, cuplurile cu longevitate în căsnicie și, de ce nu, să diversificăm programul manifestării”, a declarat Tiberiu Pasconi, primarul comunei Totești.

spectacol

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.