La Sântămăria Orlea s-au terminat lucrările de la podul peste râul Sibişel

199

Finalizarea investiţiei este o adevărate epopee, construcţia durând aproape un deceniu, din care în vreo trei ani finanţările au fost sistate

Comuna Sântămăria Orlea, şi asta nu mai reprezintă vreo noutate pentru cineva, reprezintă unul dintre principalele puncte de atracţie turistică ale judeţului Hunedoara.

Se ajunge mai uşor la dinozauri

în satul de reşedinţă putem întâlni biserica reformată, ridicată în secolul al XIII-lea, un castel nobiliar, precum şi „turnul lui Vece”, o ruină a unei construcţii feudale, toate fiind ctitorite de cunoscuta familie a Cândeştilor. Alte obiective mai găsim la Săcel, fiind vorba despre un castel, la Ciopeia, cu ruinele podului roman, şi Bucium-Orlea, cu „villa rustica”. De asemenea, şi satul Subcetate este cunoscut, prin aşezarea fortificată şi Cetatea regală a Haţegului. Interesant este şi satul aparţinător Sânpetru, pe raza căruia au fost descoperite resturi fosilizate de dinozauri pitici, unice în lume. Tot aici funcţionează şi „Casa dinozaurilor pitici”, un obiectiv recent deschis, care atrage un număr mare de vizitatori, în incinta acestuia funcţionând un muzeu dedicat animalelor preistorice, dispărute acum, şi un punct local de informare turistică, în sat mai putând fi văzută şi o biserică din zid. Tocmai legat de acest din urmă sat, Sânpetru, edilii din comuna Sântămăria Orlea aveau un mare of. „Construirea unui pod, în satul Sânpetru, peste pârâul Sibişel, era prevăzut într-un proiect mai amplu de regularizare a albiei şi consolidare a malurilor. Lucrările de regularizare s-au făcut cum s-au făcut, adică neprofesionist, iar construirea podului s-a oprit la amplasarea pilonilor. Ministerul Apelor, Pădurilor şi Mediului a reziliat contractul cu firma în cauză, iar asta s-a întâmplat în urmă cu vreo 3 ani, iar finanţările s-au sistat. Degeaba s-au făcut investiţii până la acest nivel dacă ele nu continuau, pentru a proteja cele trei localităţi, Sânpetru, Săcel şi Bărăştii Haţegului, de inundaţii. Suma necesară finalizării investiţiei era de de un miliard şi jumătate de lei vechi şi, după numeroase intervenţii, făcute atât de noi, cât şi de administraţia judeţeană, s-a reuşit, cu sprijinul Apelor Române, finalizarea acestui pod. Nu numai că podul asigură accesul mai uşor la proprietăţi, acestea fiind despărţite de râu, dar aici este şi zona în care s-au descoperit dinozaurii pitici şi dorim să amenajăm zona ca pe un punct de atracţie turistică, iar când apa este mare, aceasta nu poate fi traversată. În plus, podul are o importanţă deosebită şi pentru colaborarea cu Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului”, a declarat Dumitru Ioan Oprean, primarul comunei hunedorene Sântămăria Orlea.

santa primar

Proiect în derulare

Şi, chiar dacă sfârşitul de an se apropie cu paşi repezi, în Sântămăria Orlea se mai derulează o altă investiţie. „Până în prezent s-a modernizat circa 40% din drumul comunal 63A Sântămăria Orlea – Subcetate, iar diferenţa rămasă este pregătită pentru asfaltare, operaţiune ce va începe din primăvara anului viitor, când vremea ne va permite acest lucru. Şi fiindcă veni vorba despe 2015, doresc tuturor ca acesta să fie un an mai bun. Sărbători fericite şi „La mulţi ani” cu sănătate”, a mai spus Dumitru Ioan Oprean, primarul din Sântămăria Orlea.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *