La Râu de Mori se aşteaptă finanţările promise

În comuna din Ţara Haţegului se derulează mai multe proiecte, dar acestea sunt condiţionate de primirea banilor de la Guvern

 

primar-rau-de-mori-Niculita-Mang

 

Multe dintre investiţiile majore, începute în urmă cu câţiva ani, sunt, practic, blocate, din cauza nealocării fondurilor guvernamentale. Această situaţie durează de prin 2009 şi, din păcate, continuă şi în prezent.

Speranţe pentru apă şi canalizare

O localitate care se află într-o astfel de situaţie este comuna hunedoreană Râu de Mori, din Ţara Haţegului. Aici se derulează un proiect de mare importanţă pentru comunitatea locală, dar acesta se derulează greu, din motive independente de voinţa reprezentanţilor administraţiei publice locale de aici. „Se ştie că noi derulăm, de mai mulţi ani, un amplu proiect de introducere a reţelelor de apă şi canalizare în mai multe dintre satele comunei, pe fonduri guvernamentale, conform fostei Hotărâri 577. de vreo cinci ani, însă, finanţările vin foarte greu. Nu demult am primit banii restanţi de pe 2013, pentru a achita lucrările efectuate la această investiţie în cursul anului trecut. La ora actuală, lucrările se apropie, cu paşi destul de mari, de finalizare. Dacă vom primi banii alocaţi pentru 2014, de data aceeasta conform Ordonanţei 28, care a înlocuit vechiul act normativ mai sus menţionat, vom reuşi să finalizăm lucrările în acest an. Practic, la această investiţie, care se implementează în şase sate aparţinătoare, respectiv în Suseni, Râu de Mori, Ostrovel şi Brazi, pe o axă, şi în Clopotiva şi Valea Dâljii, pe altele, lucrările au început în urmă cu 16 ani, mai exact în 1998. Sunt, totuşi, optimist, şi sper ca în acest an să finalizăm această investiţie deosebit de importantă pentru comunitatea locală”, a declarat Niculiţă Mang, primarul comunei Râu de Mori.

Statutul de staţiune, extrem de scump

Comuna Râu de Mori este cea mai întinsă localitate rurală din judeţul Hunedoara şi ocupă locul al treilea în acest „clasament” la nivel naţional. Pe raza comunei Râu de Mori funcţionează, de mai mulţi ani, o bază de agrement, foarte cunoscută, nu doar de către hunedoreni, ci şi de mulţi alţii, la Râuşor. De mult timp, reprezentanţii administraţiei publice din Râu de Mori doresc ca statutrul de bază de agrement să fie schimbat şi locaţia să primească gradul de staţiune, primii paşi în acest sens fiind făcuţi deja. „Este foarte posibil să aparăHotărârea de Guvern prin care zona Râuşor să fie declarată staţiune montană de interes naţional. Noi încă de anul trecut am reuşit să câştigăm un proiect european, pentru dezvoltarea zonei, în special în ceea ce priveşte reţeaua de infrastructură. Din păcate, însă, de aici au început marile probleme. Astfel, din valoarea totală a proiectului ne-a fost aprobată, pentru finanţare doar o jumătate. Practic, la ora actuală, noi ar trebui să acoperim, de la bugetul propriu, diferenţa de sumă, care este una considerabilă pentru noi, fiind în valoare ce aproximativ 1,25 milioane de euro. Am luat legătura cu Ministerul Dezvoltării, prin care s-a depus proiectul, pentru ca să putem să reevaluăm documentaţia, mai exact proiectul tehnic şi studiul de fezabilitate. Sperăm să găsim o soluţie de reducere a costurilor, pentru că, repet, noi nu putem asigura acea cofinanţare de peste un milion de euro”, a mai spus primarul din Râu de Mori, Niculiţă Mang.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

paisprezece + cincisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj