La Ilia încep investiţii serioase

96

În această lună, primarul localităţii, Marius Gabriel Omotă, va da ordinul de începere la două obiective importante pentru comunitatea din frumoasa aşezare situată pe Valea Mureşului

ilia primar

Chiar dacă traversăm o perioadă de criză care pare a nu se mai termina, în multe din localităţile rurale hunedorene lucrurile se „mişcă” spre bine.

Promovare prin turism

Un exemplu elocvent în acest sens este dat de comuna Ilia, de pe Valea Mureşului, situată pe linia imaginară de demarcaţie între Banat şi Ardeal. Pentru cei care nu cunosc zona, Ilia, care mai are în componenţă, pe lângă centrul de comună omonim, satele Bretea Mureşană, Sârbi, Valea Lungă, Bacea, Cuieş, Brâznic, Săcămaş şi Dumbrăviţa, pare a fi un mic orăşel, având o populație, conform recensământului din 2011, de 3.644 de locuitori, fiind astfel, a doua comună ca mărime din județul Hunedoara, după Pui. Impresia de mic orășel este întărită şi de existenţa unor blocuri “pe centru”, precum şi de nodul de cale ferată care este aici, liceul, Unitatea de Primire a Urgenţelor, subunitatea de pompieri militari sau cochetul stadion, la care se mai adaugă și alte edificii. Cea mai cunoscută personalitate care a văzut lumina zilei În Ilia este Gabriel Bethlen, principele Transilvaniei în perioada 1613 – 1629. Casa natală a acestuia, cunoscută și sub numele de “Bastionul Roșu”, a rezistat trecerii timpului și este principal atracție turistică a comunei. În Ilia mai pot fi văzute încă două castele medieval, Rappaport și Bornemiza, precum și o mulțime de biserici, mai noi sau mai vechi, fiecare având câte o poveste interesantă, dar și mai multe clădiri care sunt declarate monumente istorice. În atare condiţii, promovarea localităţii este un lucru absolut firesc. „În această lună voi da ordinul de începere la lucrărilor la Centrul de Informare Turistică, în baza unui proiect cu finanţare europeană, depus pe măsura 313. Pentru acest centru se va construi o clădire nouă, lângă primărie, unde se va amenaja şi o parcare, urmând a se angaja şi două persoane calificate pentru a oferi informaţii utile turiştilor. Dacă nu vor interveni unele evenimente neprevăzute, această investiţie va fi finalizată în toamnă”, a declarat Marius Gabriel Omotă, primarul comunei hunedorene Ilia.

Centru After School

Centrul de Informare Turistică nu va fi singura investiţie la care lucrările vor începe în perioada imediat următoare. „Tot în această lună voi mai da un ordin de începere a lucrărilor, de această dată la un Centru After School. Acesta va fi realizat înbaza unui alt proiect cu finanţare europeană, care a fost depus pe măsura 322. Centrul After School îşi va avea sediul în complexul în care funcţionează căminul cultural şi popicăria din Ilia. În acest sens se amenajează o clădire cu etaj, cu scări interioare. La parterul edificiului va fi o sală de curs şi grupuri sociale, iar la etaj vor fi calculatoare. De facilităţile oferite de acest After Schoool vor beneficia un număr de 25 de elevi din comună, care, tot aici, îşi vor pregăti lecţiile pentru a doua zi sub supravegherea unui cadru didactic de la unităţile de învăţământ din localitate. De asemenea, în cadrul proiectului de pe măsura 322 mai sunt incluse şi amenajarea unui teren de tenis de câmp cu gazon sintetic şi a unui loc de joacă pentru copii, care vor fi amplasate lângă acest Centru After School”, a mai spus primarul din Ilia, Marius Gabriel Omotă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.