La Balşa se aşteaptă fondurile europene

Deşi conduc una dintre localităţile mici ale judeţului Hunedoara, reprezentanţii administraţiei publice locale din comună fac eforturi pentru dezvoltarea acesteia04-Simion-Metesan-primar-balsa

Populaţia României este în continuă scădere, motivele acestui fenomen fiind cunoscute de toată lumea. Acest lucru se face simţit, în principal, în zonele rurale.

Proiect pentru modernizarea unui drum

În judeţul Hunedoara, un astfel de exemplu trist îl întâlnim în comuna Balşa. Populaţia comunei a scăzut, în zece ani, în mod semnificativ. Astfel, dacă în 2002, în comună erau înregistraţi  1.217 locuitori, datele ultimului recensământ al populaţiei, din 2011, indică faptul că la Balşa mai trăiesc doar 871 de oameni. Cu toate acestea, reprezentanţii administraţiei publice locale din comuna Balşa nu şi-au diminuat efortul de a creşte gradul de confort al locuitorilor. „Prin Grupul de Acţiune Locală „Sargeţia”, din care facem şi noi parte, am depus un proiect, prin care sperăm să putem accesa fonduri europene. Proiectul prevede modernizarea unui drum comunal din localitatea de reşedinţă, valoarea acestuia fiind de 50.000 de euro. În prezent, proiectul este în faza de evaluare şi avem speranţe mari ca el să fie declarat eligibil. Oricum, şi pe viitor ne propunem să mai depunem proiecte ce beneficiasză de finanţări europene”, a declarat primarul comunei Balşa, Simion Meteşan.

Cămin cultural nou

Fiind o localitate cu populaţie scăzută, comuna Balşa nu beneficiază de un buget generos. „Bugetul nostru este unul foarte mic, mare parte din sumele cuprinse în el fiind direcţionate la lucrările de construire a noului cămin cultural din centrul de comună. Vechiul cămin a fost retrocedat către Biserica Ortodoxă, în urma unei hotărâri judecătoreşti. Cred că a fost cea mai bună soluţie pentru comunitate construirea unui nou cămin cultural. Am reuşit, în vară, să turnăm fundaţia şi vom lucra la construcţie, în acest an, atât timp cât ne permit condiţiile meteorologice. Lucrările, care sunt preconizate a mai dura încă trei ani, sunt finanţate exclusiv de la bugetul local. Suma necesară acestei investiţi este de 1,8 milioane de lei, fără TVA, una importantă pentru o localitate săracă. Practic, lucrările la căminul cultural sunt principala noastră prioritate pentru anul în curs. Din acest motiv, al lipsei de fonduri, în acest an nu se va organiza manifestarea „Fiii satului”. Totodată, organizarea manifestării, care se desfăşura, prin rotaţie, în câte o aşezare aparţinătoare a comunei, era legată, în general, de o dată anume, în legătură cu atestarea documentară a unui sat component, iar anul acesta nu sărbătorim nicio „vârstă rotundă” a vreuneia dintre localităţi”, a mai spus primarul comunei Balşa, Simion Meteşan. Localitatea este aşezată în partea de nord-est a judeţului Hunedoara la graniţa cu judeţul Alba, find situată în partea estică a munţilor Metaliferi pe versantul sudic al acestora. Comuna Balşa are în componenţă, pe lângă localitatea de reşedinţă omonimă, satele:  Almaşul Mic de Munte, Ardeu, Galbena, Mada, Oprişeşti, Poiana, Poieniţa, Roşia, Stăuini, Techereu, Vălişoara şi Voia.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece + 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Scandal la o mănăstire din județul Hunedoara         Barajul Gura Apelor, locul de vis din inima Retezatului, invadat de turiști la sfârșit de săptămână         Criminal capturat de Poliție în Uricani. A împușcat doi marocani         Tânăr de 20 de ani, fără permis auto, a produs un accident în intersecție         Au spart geamul cu un bolovan și au jefuit un apartament         Anchetă extinsă în dosarul „revoltei de la Hunedoara”         Situația plăților la zi efectuate în județul Hunedoara pentru șomajul tehnic         AJPIS a continuat să asigure plata corespunzătoare „indemnizaţiei de sprijin COVID 19”         Au început lucrările de modernizare a drumului de legătură între strada Vulcan și strada Cozia         Paftaua din fier, placată cu tablă de bronz, de la Ardeu         ITM Hunedoara – privind prevenirea răspândirii noului coronavirus la reluarea activităților de transport         Aparat de plasmafereză funcțional în județul Hunedoara         Femeie anchetată după ce și-a fugărit soțul cu ciocanul         Două adolescente din Hunedoara au fost date în urmărire națională         Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Deva și-a reluat activitatea         Sfinții Mari Împărați Constantin și mama sa, Elena         Peștera zidită de la Mada         Încă un deces al unui pacient diagnosticat cu Covid 19, în judeţul Hunedoara         Aparat de ozonoterapie, folosit la ATI – Spitalul municipal Hunedoara         Tânăr fără permis auto, prins pentru a doua oară de polițiști, în Hunedoara