La Balşa se aşteaptă fondurile europene

Deşi conduc una dintre localităţile mici ale judeţului Hunedoara, reprezentanţii administraţiei publice locale din comună fac eforturi pentru dezvoltarea acesteia04-Simion-Metesan-primar-balsa

Populaţia României este în continuă scădere, motivele acestui fenomen fiind cunoscute de toată lumea. Acest lucru se face simţit, în principal, în zonele rurale.

Proiect pentru modernizarea unui drum

În judeţul Hunedoara, un astfel de exemplu trist îl întâlnim în comuna Balşa. Populaţia comunei a scăzut, în zece ani, în mod semnificativ. Astfel, dacă în 2002, în comună erau înregistraţi  1.217 locuitori, datele ultimului recensământ al populaţiei, din 2011, indică faptul că la Balşa mai trăiesc doar 871 de oameni. Cu toate acestea, reprezentanţii administraţiei publice locale din comuna Balşa nu şi-au diminuat efortul de a creşte gradul de confort al locuitorilor. „Prin Grupul de Acţiune Locală „Sargeţia”, din care facem şi noi parte, am depus un proiect, prin care sperăm să putem accesa fonduri europene. Proiectul prevede modernizarea unui drum comunal din localitatea de reşedinţă, valoarea acestuia fiind de 50.000 de euro. În prezent, proiectul este în faza de evaluare şi avem speranţe mari ca el să fie declarat eligibil. Oricum, şi pe viitor ne propunem să mai depunem proiecte ce beneficiasză de finanţări europene”, a declarat primarul comunei Balşa, Simion Meteşan.

Cămin cultural nou

Fiind o localitate cu populaţie scăzută, comuna Balşa nu beneficiază de un buget generos. „Bugetul nostru este unul foarte mic, mare parte din sumele cuprinse în el fiind direcţionate la lucrările de construire a noului cămin cultural din centrul de comună. Vechiul cămin a fost retrocedat către Biserica Ortodoxă, în urma unei hotărâri judecătoreşti. Cred că a fost cea mai bună soluţie pentru comunitate construirea unui nou cămin cultural. Am reuşit, în vară, să turnăm fundaţia şi vom lucra la construcţie, în acest an, atât timp cât ne permit condiţiile meteorologice. Lucrările, care sunt preconizate a mai dura încă trei ani, sunt finanţate exclusiv de la bugetul local. Suma necesară acestei investiţi este de 1,8 milioane de lei, fără TVA, una importantă pentru o localitate săracă. Practic, lucrările la căminul cultural sunt principala noastră prioritate pentru anul în curs. Din acest motiv, al lipsei de fonduri, în acest an nu se va organiza manifestarea „Fiii satului”. Totodată, organizarea manifestării, care se desfăşura, prin rotaţie, în câte o aşezare aparţinătoare a comunei, era legată, în general, de o dată anume, în legătură cu atestarea documentară a unui sat component, iar anul acesta nu sărbătorim nicio „vârstă rotundă” a vreuneia dintre localităţi”, a mai spus primarul comunei Balşa, Simion Meteşan. Localitatea este aşezată în partea de nord-est a judeţului Hunedoara la graniţa cu judeţul Alba, find situată în partea estică a munţilor Metaliferi pe versantul sudic al acestora. Comuna Balşa are în componenţă, pe lângă localitatea de reşedinţă omonimă, satele:  Almaşul Mic de Munte, Ardeu, Galbena, Mada, Oprişeşti, Poiana, Poieniţa, Roşia, Stăuini, Techereu, Vălişoara şi Voia.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Noapte de coșmar pentru hunedoreni. Vijeliile au făcut ravagii         TOP 15 lucruri pe care NU trebuie să le uiți când pleci cu mașina în lunile geroase!         FIRMA MERGE GREU ŞI POTICNIT. Protest la Termocentrala Mintia pe tema majorărilor salariale         Adolescentă tâlhărită în Petroșani         Centenar Alexandru Vlahuță         Dezastrul anunțat la Sarmizegetusa Regia         Clădirea fantomă din Parcul Corvin a fost pusă la pământ într-o săptămână         Comunicat de presă – SC KRYSTAL TURISM SRL: ,,CONSTRUIRE VILĂ TURISTICĂ ȘI FILIGORIE”         ALEGERI. PSD a câștigat în Valea Jiului și la Brad, dar a pierdut la Hunedoara și Orăștie         AȚI VĂZUT-O? Tânără din Lupeni, dată dispărută         Devean lăsat fără banii de pe card         Probleme la nodul rutier Simeria Veche, de pe Autostrada Deva – Orăștie         Semnal editorial: A apărut ediţia 40 a revistei “Vitralii – Lumini și umbre”. Ecouri și dezvăluiri noi         „Ziua Curăţeniei”. Angajaţii DRÄXLMAIER au strâns trei tone de gunoaie de pe malurile Cernei         Accident pe bulevard în Hunedoara         Alegeri prezidențiale 2019. Cum s-a votat în județul Hunedoara. Iohannis pe primul loc         Alegeri prezidențiale 2019. Câți hunedoreni au votat duminică         Incendiu la un depozit de cărbune al preparaţiei Coroieşti din Vulcan         Ai o bucatarie mica? Tips & Tricks pentru a o organiza intr-un mod eficient!         Rușine! În ultima zi de guvernare, PSD a angajat ca director general la Societatea de Închidere a Minelor pe președintele PSD Petrila!