La Balşa se aşteaptă fondurile europene

Deşi conduc una dintre localităţile mici ale judeţului Hunedoara, reprezentanţii administraţiei publice locale din comună fac eforturi pentru dezvoltarea acesteia04-Simion-Metesan-primar-balsa

Populaţia României este în continuă scădere, motivele acestui fenomen fiind cunoscute de toată lumea. Acest lucru se face simţit, în principal, în zonele rurale.

Proiect pentru modernizarea unui drum

În judeţul Hunedoara, un astfel de exemplu trist îl întâlnim în comuna Balşa. Populaţia comunei a scăzut, în zece ani, în mod semnificativ. Astfel, dacă în 2002, în comună erau înregistraţi  1.217 locuitori, datele ultimului recensământ al populaţiei, din 2011, indică faptul că la Balşa mai trăiesc doar 871 de oameni. Cu toate acestea, reprezentanţii administraţiei publice locale din comuna Balşa nu şi-au diminuat efortul de a creşte gradul de confort al locuitorilor. „Prin Grupul de Acţiune Locală „Sargeţia”, din care facem şi noi parte, am depus un proiect, prin care sperăm să putem accesa fonduri europene. Proiectul prevede modernizarea unui drum comunal din localitatea de reşedinţă, valoarea acestuia fiind de 50.000 de euro. În prezent, proiectul este în faza de evaluare şi avem speranţe mari ca el să fie declarat eligibil. Oricum, şi pe viitor ne propunem să mai depunem proiecte ce beneficiasză de finanţări europene”, a declarat primarul comunei Balşa, Simion Meteşan.

Cămin cultural nou

Fiind o localitate cu populaţie scăzută, comuna Balşa nu beneficiază de un buget generos. „Bugetul nostru este unul foarte mic, mare parte din sumele cuprinse în el fiind direcţionate la lucrările de construire a noului cămin cultural din centrul de comună. Vechiul cămin a fost retrocedat către Biserica Ortodoxă, în urma unei hotărâri judecătoreşti. Cred că a fost cea mai bună soluţie pentru comunitate construirea unui nou cămin cultural. Am reuşit, în vară, să turnăm fundaţia şi vom lucra la construcţie, în acest an, atât timp cât ne permit condiţiile meteorologice. Lucrările, care sunt preconizate a mai dura încă trei ani, sunt finanţate exclusiv de la bugetul local. Suma necesară acestei investiţi este de 1,8 milioane de lei, fără TVA, una importantă pentru o localitate săracă. Practic, lucrările la căminul cultural sunt principala noastră prioritate pentru anul în curs. Din acest motiv, al lipsei de fonduri, în acest an nu se va organiza manifestarea „Fiii satului”. Totodată, organizarea manifestării, care se desfăşura, prin rotaţie, în câte o aşezare aparţinătoare a comunei, era legată, în general, de o dată anume, în legătură cu atestarea documentară a unui sat component, iar anul acesta nu sărbătorim nicio „vârstă rotundă” a vreuneia dintre localităţi”, a mai spus primarul comunei Balşa, Simion Meteşan. Localitatea este aşezată în partea de nord-est a judeţului Hunedoara la graniţa cu judeţul Alba, find situată în partea estică a munţilor Metaliferi pe versantul sudic al acestora. Comuna Balşa are în componenţă, pe lângă localitatea de reşedinţă omonimă, satele:  Almaşul Mic de Munte, Ardeu, Galbena, Mada, Oprişeşti, Poiana, Poieniţa, Roşia, Stăuini, Techereu, Vălişoara şi Voia.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști         CU ALCOOL LA BORD. O tânără din Călan a anunţat o răpire falsă         Giardini di Zoe, colţul de Rai creat într-un sat din Hunedoara         Momente dramatice pentru o familie de polonezi care a vizitat Cetatea Devei         De ce să aplici pentru un program de calificare în Industria Automotive?         Accident rutier cu motocicleta: doi oameni au fost răniți         „Să trimitem copiii la școală!”- campanie liberală aflată la a șaptea ediție         Tentativă de omor la Orăștie         Ce măsuri sunt luate după tragedia din Sarmizegetusa Regia         Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva deschis circulației         Drumul spre Poiana Pelegii se deschide parțial         ANI: Răzvan Mareș, în conflict de interese         Veste uriașă pentru șoferi: Se deschide Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva         PREZIDENŢIALE 2019. Liberalii hunedoreni strâng semnături pentru Klaus Iohannis – Preşedinte         Fizioterapie și kinetoterapie sau relaxare și întreținere. Toate într-un singur loc: la cabinetul C.A.R.P. Solidaritatea Simeria         Este Deva o destinație turistică?         43 de kilometri ai Autostrăzii Lugoj – Deva deschiși până la sfârșitul lunii august         CNAIR: Lotul 4 Lugoj – Deva a fost recepționat dar nu poate fi deschis circulației         Festivalul Plăcintelor pădureneşti la Poiana Răchițelii