8.7 C
Deva
joi, martie 28, 2024

Investiții importante cu bani puțini la Balșa

Deși bugetul comunei este unul redus, edilii locali derulează mai multe proiecte care vizează dezvoltarea așezării

Comuna Balşa, o localitate situată la confluenţa zonei Munţilor Orăştiei cu cea a Ţinutului Zarandului, este una dintre așezările rurale mici ale judeţului Hunedoara, cu o populaţie de sub 1.000 de locuitori.

Cămin cultural în construcție

balsa primar

Deși este o comună mică după populație, Balșa este o localitate destul de întinsă, pe o suprafață de aprope 155 de kilomeri pătrați, având în componență, pe lângă localitatea de reședință omonimă, încă 13 sate, fiind vorba de Almașu Mic de Munte, Ardeu, Bunești, Galbina, Mada, Oprișești, Poiana, Poienița, Roșia, Stăuini, Techereu, Vălișoara și Voia. Și, cu toate că bugetul nu este unul mare, alocarea acestui făcându-se după numărul de locuitori, edilii din Balșa derulează o investiție importantă pentru comunitate, cu finanțare de la Consiliul Local. „Noi continuă, după posibilitățile financiare pe care le avem, lucrările la noul cămin cultural din Balșa, cel vechi fiind retrocedat, în urma unei hotărâri judecătorești, foștor proprietari. În această toamnă, firma care execută lucrările va finaliza acoperișul, pentru ca interiorul să fie protejat de frig și de precipitații și pentru a nu se distruge cewa ce s-a făcut până acum. Alte lucrări nu vom mai face în acest an, din lipsă de fonduri. Pot spune că lucrările au mers destul de bine, dar am fi fost mai avansați dacă erau bani mai mulți la buget. Sper ca în 2015 să avem fondur mai multe și să putem finaliza investiția, așa cum ne-am propus pentru acest proiect cu derulare multianuală”, a declarat Simion Meteșan, primarul comunei hunedorene Balșa.

Turism pe drumuri mai bune

De asemenea, reprezentanții administrației publice locale din comuna Balșa urmăresc și accesarea de fonduri europene. „Au început lucrările la modernizarea drumurilor interioare din Balșa, pe finanțări europene, obținute prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) „Sargeția”, din care face parte și comuna noastră. De asemenea, tot prin acel GAL, am mai depus un proiect, cu finanțare eropeană pentru modernizarea drumurilor din satul aparținător Ardeu. În plus, anul viitor vor începe lucrările de amenajare a unui Centru de Informare Turistică, tot pe fonduri europene. Documentația este făcută la acest proiect și urmează procedura de licitație pentru atribuirea lucrărilor”, a mai spus Simion Meteșan, primarul din Balșa. În comuna Balșa întâlnim trei rezervaţii naturale, fiind vorba despre Cheile Madei, Cheile Ardeului şi Cheile Glodului. De asemenea, amatorii de turism pot vizita peştera Dosul Dobârlesei precum şi fortificaţia “Peştera zidită”, datată din secolul al XVII-lea, dar şi alte obiective datând din vremuri străvechi, cum ar fi aşezarea din epoca bronzului de la Balşa sau situl arheologic de la Ardeu. Totodată, în comună sunt ridicate şi frumoase monumente ale eroilor, în satele Almașu Mic de Munte, Mada, Voia, Poiana, Balșa şi Vălișoara. Dar poate cele mai cunoscute obiective ale comunei Balşa sunt bisericile. Cea din Almaşu Mic de Munte este monument istoric, dar foarte interesante sunt şi lăcaşele de cult ortodox din Buneşti, Poiana, Poieniţa şi Vălişoara.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/