-0.8 C
Deva
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Infrastructura rămâne o prioritate a administrației din Totești

În comuna din Țara Hațegului sunt în lucru mai multe proiecte care vizează dezvoltarea satului de reședință și a celorlalte trei așezări aparținătoare

Situată în Țara Hațegului, poartă de intrare spre Munții Retezat, comuna Totești are în componență, pe lângă așezarea de reședință omonimă, încă trei sate, fiind vorba despre Cârnești, Păclișa și Reea.

Tibi-Pasconi-Primar-Totesti

Se „simte” gazul metan

Comuna este, practic, lipită de orașul Hațeg, iar dorințele locuitorilor de a se apropia, ca și grad de confort, de standardele așezărilor din mediul urban, sunt firești, iar adminisrația publică din Totești depune toate diligențele necesare în acest sens. „Proiectul de introducere a gazului metan în comuna Totești este unul mai vechi, care s-a derulat destul de greu, dar a și suferit modificări, în ambele cazuri fiind independent de voința noastră. La ora actuală pot să îi informez pe concetățenii mei că studiul de fezabilitate pentru proiectul de introducere a gazului metan în comună a fost avizat de către Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) și, apoi, depus la Ministerul Economiei. De asemenea, la ora actuală sunt în curs de obținere și avizele de la Transgaz Mediaș, noi sperând că acestea ne vor parveni într-un timp cât mai scurt”, a declarat Tiberiu Pasconi, primarul comunei Totești, în emisiunea „De prin sate adunate…”, difuzată pe postul de televiziune HUNEDOARA TV.

Să se spargă ghinioanele

Un alt obiectiv al edililor din Totești este și racordarea comunei la rețele centralizate de apă și canalizare. „Toată lumea știe că principalul meu obiectiv, de când sunt primarul Toteștiului, din 2008, este introducerea apei și canalizării în cele patru sate componente ale comunei, utilități necesare pentru vremurile în care trăim. De asemenea, este de notorietate faptul că că am avut, împreună cu colegii de la Sarmizegetusa, un proiect în acest depus, depus pe măsura 322, de 2,5 milioane de euro, cel mai mare din vestul țării, și care, după ce am făcut pași importanți în implementarea lui, a fost tăiat de la finanțare, din motive ce nu le voi mai relua și acum. Acest proiect l-am redepus, apoi, pe Programului Național de Dezvoltare și Investiții (PNDI), cât și pe Hotărârea de Guvern (HG) 577, primind notificarea de acceptare. Această HG a fost transformată, ulterior, în Ordonanța de Guvern (OG) 28, și actele au trebuit refăcute. În prezent au fost făcute licitațiile, numele firmelor câștigătoare sunt cunoscute, iar contractele au fost semnate. De asemenea, am primit și avizul de mediu, celelalte fiind obținute, și am redepus proiectul pe OG 28, la Ministerul Dezvoltării, cu întreaga documentație aferentă, pentru a obține finanțarea. Suma pe care o vom primi în baza OG 28 nu este suficientă pentru a introduce rețele de apă și canalizare pe toate stăzile. În acest sens, chiar dacă nu este vorba de multe străzi care nu au fost prinse în proiectul mai sus menționat, avem în intenție accesarea de fonduri europene. Intenționez să nu scap nicio măsură care se va deschide în exercițiul financiar 2014 – 2020 al Uniunii Europene și, în acest sens, voi depune orice proiect posibil ce vizează dezvoltarea comunei, așa cum am făcut și în trecut. Sper să nu mai avem ghinioanele de la proiectele anterioare și să accesăm aceste finanțări, care sunt foarte utile și, în multe cazuri, obții mai ușor fondurile europene decât pe cele guvernamentale”, a mai spus Tiberiu Pasconi, primarul din Totești, în cadrul emisiunii mai sus menționate.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/