Început de an bun pentru administrația din Totești

În comuna din Țara Hațegului se derulează mai multe programe, care vizează dezvoltarea și modernizarea așezării

totesti

Iarna, cel puțin din punct de vedere calendaristic, se apropie, cu pași mari de sfârșit. Odată cu  sfârșitul acestui anotimp și venirea primăverii, în mod firesc vor începe, sau vor continua, după caz, investițiile pe care reprezentanții autorităților publice locale din comunele hunedorene doresc să le implementeze.

Util pentru comunitate

Un astfel de caz îl întâlnim și în comun a Totești. Mai mult, în această pitorească așezare din Țara Hațegului unele lucrări au și început deja, fiind vorba, ca să fin mai exacți, de continuarea unor investiții începute în trecut, dar sunt și proiecte care vor demara în curând. “Având în vedere că timpul a ținut cu noi, de la începutul acestui pot spune că, deja, am reușit să finalizăm o acțiune, care vizează nu doar modernizarea așezării, ci și creșterea gradului de confort al locuitorilor, fiind vorba despre reabilitarea rețelei de iluminat public din întreaga comună, cu bani de la bugetul local. De asemenea, au continuat unele lucrări începute în anii trecuți. Una dintre aceste, pe care o consider importantă pentru comunitatea locală,  este cea legată de operațiunile de modernizare a căminului cultural din satul aparținător Cârnești, finanțarea fiind asigurată de la bugetul local.. În momentul de față se lucrează la realizarea împrejmuirii și sunt toate șansele ca în vară, așa cum ne-am propus noi, investiția să fie finalizată și căminul cultural din Cârnești să poată fi folosit la capacitate maximă, dar să fie la aceleași standarde și cu celelalte instituții similare care mai funcționează pe raza comunei. De asemenea, sprijinim și lucrările de la construirea casei parohiale din satul Reea, și această investiție apropiindu-se de finalizare. Avem și o investițioe care începe în curând, fiind vorba despre amenajarea unei baze sportive multifuncționale. Aceasta va fi realizată în baza unui proiect depus prin Grupul de Acțiune Locală “Țara Hațegului-Ținutul Pădurenilor”, organism din care face parte și comuna Totești. Baza sportivă de care menționez va fi împrejmuită și va beneficia de un teren cu gazon sintetic ”, a declarat Tiberiu Pasconi, primarul comunei Totești.

Poarta de intrare spre Retezat

Imediat după localitatea hunedoreană Haţeg, pe şoseaua către oraşul Caransebeş din judeţul învecinat Caraş-Severin, undeva la poalele Retezatului, pe unde se presupune că trecea, pe vremuri şi drumul roman, se află comuna Toteşti. Comuna, poarta de intrare către Retezat,  adăposteşte, în satul Păclişa, un monument istoric, respectiv castelul Pogany, construit în secolul al XVIII-lea şi modificat în cel următor. Tot la Păclişa s-au mai descoperit şi o aşezare din neolitic, precum şi alte materiale arheologice din vremuri străvechi. Fragmente de factură dacicăşi romană s-au mai descoperit şi în satele Toteşti şi Cârneşti, dar şi alte elemente aparţinând epocii bronzului sau evului mediu timpuriu. Despre biserica ortodoxă din Cârneşti se spune că funcţionează din perioada secolelor XV – XVI după Christos. De asemenea, în comună, care are o populație de circa 2.000 de locuitori, având în componență satele Totești, Cârnești, Reea și Păclișa, sunt și mai multe lacuri ale amenajării hidroenergetice de pe Râu Mare.

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Hunedoreni arestați pentru trafic de persoane         DECLARAȚIA LUI CĂLIN POPESCU TĂRICEANU PRIVIND SIGLA ȘI DENUMIREA PARTIDULUI ALDE ROMÂNIA         Carmen Hărău: “Politica trebuie să fie soluţia, nu problema!”         Mașina Poliției implicată într-un accident în Hunedoara         Scene șocante s-au petrecut într-un supermaket din Deva         Data inaugurării „autostrăzii – muzeu” va fi decisă la sfârșitul lunii septembrie         DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României