În Ilia au început lucrările la două obiective importante pentru comunitate

 

ilia primar

 

Cum iarna, până acum, a fost una blândă, şi nu una extrem de aspră, aşa cum estimau meteorologii, prognozele acestora băgând populaţia, dar şi autorităţile, în sperieţi, în unele comune hunedorene au început lucrările la diferite obiective.

Afterschool şi Centru de Informare Turistică

În general se lucrează pe interior, unde este posibil, în multe cazuri aceste operaţiuni fiind cuprinse în contractele de execuţie. Bunăoară, în comuna hunedoreană Ilia, de pe Valea Mureşului, au început lucrările la două obiective foarte importante pentru comunitatea locală. „Una dintre aceste lucrări este cea legată de amenajarea unui centru Afterschool, în preajma căminului cultural din Ilia. Finanţarea acestui obiectiv, care mai cuprinde şi amenajarea unor locuri de joacă, a fost obţinută prin Grupul de Acţiune Locală Ţara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor”, din care face parte şi comuna noastră. Valoarea acestui proiect, depus pe măsura 322, este de 50.000 de euro. De asememea, au început lucrările şi la un alt proiect ce beneficiază de finanţare europeană. Este vorba despre un proiect depus pe măsura 313, în valoare de 200.000 de euro, care vizează amenajarea unui Centru de Informare Turistică, în imediata apropiere a primăriei. Sper să nu întâmpinăm probleme de niciun fel, nici birocratice şi nici meteorologice, pentru a duce aceste proiecte la bun sfârşit”, a declarat Marius Gabriel Omotă, primarul comunei Ilia. Trebuie menţionat că Ilia, un mic orăşel, practic, cu o populaţie de peste 3.500 de oameni, este a doua comună ca număr de locuitori din judeţul Hunedoara, după Pui. În localitatea de reşedinţă, pentru a întări impresia de mic orăşel, întâlnim un cartier de blocuri, dar şi instituţii ce se găsesc în localităţi urbane, precum un liceu, o subunitate de pompieri, o unitate de primire a urgenţelor sau o bază sportivă cochetă, dar şi mai multe obiective turistice. Astfel, în Ilia, important nod de cale ferată între Ardeal şi Banat, întâlnim „Bastionul roşu”, castelul medieval în care s-a născut Gabriel Bethlem, principele Transilvaniei între 1613 şi 1629, clădirea păstrându-se în bune condiţiuni, fiind principalul punct de atracţie turistică al întregii comune. În Ilia mai pot fi văzute încă două castele medieval, Rappaport și Bornemiza, precum și o mulțime de biserici, mai noi sau mai vechi, fiecare având câte o poveste interesantă, dar și mai multe clădiri care sunt declarate monumente istorice.

Alte investiţii

Pentru acest an, reprezentanţii administraţiei publice locale din comuna ilia îşi propun, în primul rând, să finalizeze investiţiile începute anul trecut. „Ne propunem să facem ultimele finisaje la cele circa 70 de poduri şi podeţe pe care le-am făcut în comună, pentru uşurarea accesului oamenilor spre case şi terenuri. Totodată, în funcţie de fonduri, dorim să modernizăm drumurile de exploataţie agricolă Săcămaş – Dumbrăviţa şi de la Bacea spre Băcişoara, Sârbi şi Cuieş, precum şi uliţe în satele Cuieş, Bretea Mureşană, Brâznic şi Sârbi, acestea fiind pregătite pentru asfaltare. Totodată, vor continua operaţiunile de modernizare şi extindre a căminelor culturale din satele aparţinătoare Bacea şi Valea Lungă, dar şi amenajarea de alei pietonale pe lângă bisericile din comună, anul trecut acestea fiind realizate la lăcaşele de cult din localitatea de reşedinţă şi din Bretea Mureşană”, a mai spus Marius Gabriel Omotă, primarul din Ilia.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + unsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj