Fonduri europene pentru Primăria Sarmizegetusa

 

Cu aceşti bani vor fi modernizate sediile mai multor instituţii publice din comună

MAIN-primar-sarmi-medalion

 

Pe această perioadă de criză care pare a nu se mai termina, accesarea de fonduri europene reprezintă o bună soluţie pentru dezvoltarea localităţilor din mediul rural.

 

Premieră

 

Reprezentanţii administraţiei publice locale din comuna hunedoreană Sarmizegetusa au reuşit, în premieră, să acceseze fonduri europene. „Se ştie că noi, împreună cu vecinii de la Toteşti, am avut depus şi aprobat cel mai mare proiect, ca valoare, din vestul României. Acest proiect, depus păe măsura 322, prevedea modernizarea reţelelor de infrastructură din cele două comune, lucrări la cămine culturale, modernizări de drumuri şi înfiinţarea unei creşe. Din motive pe care nu vreau să le mai comentez acum (cu siguranţă politice, lucrurile petrecându-se în timpul Guvernului Boc, n.a.), am fost „săriţi” de la finanţare. Am reuşit, însă, prin Grupul de Acţiune Locală „Ţara Haţegului-Ţinutul Pădurenilor”, să accesăm fonduri europene, în valoare de 45.000 de euro. Cu această sumă, nerambursabilă în totalitate, nefiind afectat bugetul local, vom monta o instalaţie de încălzire centrală la clădirea Primăriei. Această instalaţie va fi alimentată cu lemne, cel mai ieftin combustibil pentru noi, Primăria comunei Sarmizegetusa având pădure în proprietate, şi va deservi mai multe instituţii care îşi desfăşoară activitatea în acelaşi sediu. Este vorba, pe lângă Primărie, de Dispensar şi Poliţie. Reamintesc că anul trecut, din fonduri proprii, am finalizat lucrările de reabilitare de la Corpul 2 al Primăriei, loc unde sunt cele mai importante birouri din instituţie. Revenind la fondurile europene, mai trebuie spus că avem în plan accesarea lor şi în viitor, pentru implementarea şi a altor proiecte ce vizează dezvoltarea localităţii noastre”, a declarat Mihai Cornel Todoni, primarul comunei Sarmizegetusa.

 

Reabilitarea sitului arheologic

 

Aşa cum se ştie, Sarmizegetusa este şi capitala Daciei Romane, în comună fiind vizibile şi ruinele cetăţii ce a fost ridicată cu peste 1900 de ani în urmă. Locul mai sus menţionat este şi principalul punct de atracţie, din punct de vedere turistic, al comunei, având şi numeroşi vizitatori. După cum se prezintă lucrurile la ora actuală, acest obiectiv va atrage, în viitor, şi mai mulţi turişti. Acest lucru se va întâmpla deoarece Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi Consiliul Judeţean Hunedoara au demarat un proiect pentru restaurarea şi reconstrucţia Amfiteatrului din situl arheologic de la Sarmizegetusa. Acest proiect, aflat, încă, într-o fază incipientă ar reprezenta încă o premieră, de această dată nu doar pentru comuna Sarmizegetusa, ci şi pentru întreaga ţară, fiind vorba despre o primă investiţie de mare anvergură într-un monument de patrimoniu cultural şi istoric, locul fiind unul de mare importanţă pentru România. În Sarmizegetusa mai poate fi vizitat interesantul punct muzeistic, situat vis-a-vis de situl arheologic, în vreme ce amatorii de destindere şi de petrecere a timpului liber într-un cadru natural extrem de plăcut, au la dispoziţie spaţii de cazare în mai multe pensiuni din comună, care satisfac şi cele mai înalte exigenţe.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei + 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Hunedoreni arestați pentru trafic de persoane         DECLARAȚIA LUI CĂLIN POPESCU TĂRICEANU PRIVIND SIGLA ȘI DENUMIREA PARTIDULUI ALDE ROMÂNIA         Carmen Hărău: “Politica trebuie să fie soluţia, nu problema!”         Mașina Poliției implicată într-un accident în Hunedoara         Scene șocante s-au petrecut într-un supermaket din Deva         Data inaugurării „autostrăzii – muzeu” va fi decisă la sfârșitul lunii septembrie         DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României