Fonduri europene pentru Primăria Sarmizegetusa

 

Cu aceşti bani vor fi modernizate sediile mai multor instituţii publice din comună

MAIN-primar-sarmi-medalion

 

Pe această perioadă de criză care pare a nu se mai termina, accesarea de fonduri europene reprezintă o bună soluţie pentru dezvoltarea localităţilor din mediul rural.

 

Premieră

 

Reprezentanţii administraţiei publice locale din comuna hunedoreană Sarmizegetusa au reuşit, în premieră, să acceseze fonduri europene. „Se ştie că noi, împreună cu vecinii de la Toteşti, am avut depus şi aprobat cel mai mare proiect, ca valoare, din vestul României. Acest proiect, depus păe măsura 322, prevedea modernizarea reţelelor de infrastructură din cele două comune, lucrări la cămine culturale, modernizări de drumuri şi înfiinţarea unei creşe. Din motive pe care nu vreau să le mai comentez acum (cu siguranţă politice, lucrurile petrecându-se în timpul Guvernului Boc, n.a.), am fost „săriţi” de la finanţare. Am reuşit, însă, prin Grupul de Acţiune Locală „Ţara Haţegului-Ţinutul Pădurenilor”, să accesăm fonduri europene, în valoare de 45.000 de euro. Cu această sumă, nerambursabilă în totalitate, nefiind afectat bugetul local, vom monta o instalaţie de încălzire centrală la clădirea Primăriei. Această instalaţie va fi alimentată cu lemne, cel mai ieftin combustibil pentru noi, Primăria comunei Sarmizegetusa având pădure în proprietate, şi va deservi mai multe instituţii care îşi desfăşoară activitatea în acelaşi sediu. Este vorba, pe lângă Primărie, de Dispensar şi Poliţie. Reamintesc că anul trecut, din fonduri proprii, am finalizat lucrările de reabilitare de la Corpul 2 al Primăriei, loc unde sunt cele mai importante birouri din instituţie. Revenind la fondurile europene, mai trebuie spus că avem în plan accesarea lor şi în viitor, pentru implementarea şi a altor proiecte ce vizează dezvoltarea localităţii noastre”, a declarat Mihai Cornel Todoni, primarul comunei Sarmizegetusa.

 

Reabilitarea sitului arheologic

 

Aşa cum se ştie, Sarmizegetusa este şi capitala Daciei Romane, în comună fiind vizibile şi ruinele cetăţii ce a fost ridicată cu peste 1900 de ani în urmă. Locul mai sus menţionat este şi principalul punct de atracţie, din punct de vedere turistic, al comunei, având şi numeroşi vizitatori. După cum se prezintă lucrurile la ora actuală, acest obiectiv va atrage, în viitor, şi mai mulţi turişti. Acest lucru se va întâmpla deoarece Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi Consiliul Judeţean Hunedoara au demarat un proiect pentru restaurarea şi reconstrucţia Amfiteatrului din situl arheologic de la Sarmizegetusa. Acest proiect, aflat, încă, într-o fază incipientă ar reprezenta încă o premieră, de această dată nu doar pentru comuna Sarmizegetusa, ci şi pentru întreaga ţară, fiind vorba despre o primă investiţie de mare anvergură într-un monument de patrimoniu cultural şi istoric, locul fiind unul de mare importanţă pentru România. În Sarmizegetusa mai poate fi vizitat interesantul punct muzeistic, situat vis-a-vis de situl arheologic, în vreme ce amatorii de destindere şi de petrecere a timpului liber într-un cadru natural extrem de plăcut, au la dispoziţie spaţii de cazare în mai multe pensiuni din comună, care satisfac şi cele mai înalte exigenţe.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − șase =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Al 22-lea pacient cu coronavirus, decedat în județul Hunedoara: un bărbat de 83 de ani         Acțiuni ample de dezinfecție în Deva și Hunedoara         Scandal uriaș în Vulcan. Doi oameni au amenințat că se aruncă de pe bloc, „de foame”         Testări Covid 19 la spitalul municipal din Hunedoara. Spitalul s-a dotat cu un aparat Real Time – PCR         Îndrumări privind slujbele de Florii, din Săptămâna mare (a Sfintelor Pătimiri) şi de Sfintele Paşti         Coronavirus, situația la zi: 212 cazuri în județul Hunedoara         Al 21-lea deces al unui pacient cu boli grave și coronavirus, în județul Hunedoara         PETIŢIE ALDE. “Soluții sunt, trebuie doar ca Guvernul să și vrea!”         Dezinfecţia scărilor de bloc, la Deva         Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 8 aprilie 2020         Incendii violente în pădurile în județul Hunedoara         Conducere militară coordonată de medicul Constantin Vlase, la Spitalul Județean de Urgență din Deva.         174 de cazuri de coronavirus în județul Hunedoara         Covid 19. Numărul deceselor în județul Hunedoara a ajuns la 19         Conducere militară la Spitalul Județean de Urgență Deva         17 hunedoreni decedați în spitale, diagnosticați și cu coronavirus. Cel mai recent caz – un bărbat de 67 de ani         Medici și asistente de la Spitalul Județean Deva terorizați de o pacientă cu coronavirus: „Ne-a scuipat”         15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus         Ministerul Sănătății confirmă primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical         Coronavirus. Peste 4.400 de cazuri înregistrate în România