13.3 C
Deva
marți, aprilie 16, 2024

Festivalul iei româneşti de la Ribiţa

Manifestarea s-a desfăşurat în premieră, la sfârşitul săptămânii trecute, în frumoasa comună din Ţara Zarandului

Prin manifestările pe care le organizează, comuna Ribiţa este, fără îndoială, capitala culturală a judeţului Hunedoara, aici organizându-se, lunar, măcar o astfel de acţiune, care are mare priză la public.

ribita ii

Prima ediţie

Una dintre aceste manifestări s-a desfăşurat, în premieră, duminică, 22 iunie, în centrul de comună, fiind vorba despre prima ediţie a Festivalului iei româneşti. “Deși fragilă, ia românească a străbătut mileniile, fiind astăzi o comoară neprețuită pe care o descoperim uneori cu încântare în vechile lăzi de zestre ale bunicilor noastre. Frumusețea iilor românești măiestrit lucrate nu pare să fie întrecută de nici unul dintre obiectele similare ale altor culturi vecine. Frumusețea iei românești a fost sărbătorită și la Ribița. Duminică, cei care au avut costume tradiționale românești, au participat la Sfînta Liturghie, oficiată de preotul paroh Ioan Diniş, îmbrăcați cu aceste costume vechi, adevărate opere de artă populară românească. La finalul Liturghiei toți participanții s-au bucurat de frumusețea și vechimea costumelor populare, iar fetele care au adus cununi de sânziene le-au aruncat pe acoperișul unei case, încercând să reconstituie un obicei vechi din ziua de Sânziene, obicei prin care fetele de măritat aflau dacă viitorul soț le va fi înalt și fălos, bogat și harnic sau mic și sărac, după cât de sus le cădea cununa aruncată pe acoperișul casei. Ziua a fost plină de bucurii și încântare pentru fete, iar cei vârstnici și-au amintit plini de nostalgie de anii tinereții când lumea satului era altfel, iar obiceiurile din străbuni erau păstrate cu sfințenie. Mulţumim primăriei pentru sprijinul acordat la organizarea acestei acţiuni”, a declarat Monica Duşan, bibliotecar la Biblioteca Comunală din Ribiţa, unul dintre organizatorii primei ediţii a Festivalului iei româneşti.

SONY DSC

Alte acţiuni

Nu peste mult timp, în comuna Ribiţa se va mai desfăşura un eveniment interesant, care a devenit, déjà, o tradiţie.”Între 14 şi 19 iulie se va desfăşura, la Mănăstirea Crişan din satul omonim, a patra ediţie a taberei de creaţie, la care vor participa elevi de la şcolile din zonă, dar şi din judeţul Arad. Manifestarea este organizată de Şcoala Gimnazială „Iosif Comşa”, Parohia Ortodoxă, Biblioteca Comunală şi Primăria comunei Ribiţa. Aici se vor organiza diferite ateliere şi ore de educaţie religioasă, la care prezenţa nu este obligatorie, dar şi excursii şi drumeţii la obiectivele istorice şi turistice din zonă, precum şi la meşterii populari din comuna noastră. În altă ordine de idei, vreau să anunţ şi faptul că, după ultimele vizite făcute în teren de către factorii responsabili, sunt şanse foarte mari ca să inaugurăm Centrul de Informare Turistică din satul Crişan în cursul acestei veri, poate chiar în luna iulie, cu condiţia să nu apară unele evenimente neprevăzute, de ultim moment”, a spus Ioan Faur, primarul comunei hunedorene Ribiţa.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/