Fără probleme de sezon la Toteşti

În comuna din Ţara Haţegului a fost asigurat, din timp, combustibilul necesar pentru încălzirea instituţiilor publice pe perioada sezonului rece

Comuna Toteşti, liptă, practic, de oraşul Haţeg, pe drumul către Sarmizegetusa şi mai încolo, spre Caransebeş şi alte localităţi din judeţul învecinat Caraş Severin, este una dintre cele mai îngrijite aşezări rurale hunedorene.

Pe drumul roman

Acest aspect este întărit de drumurile care sunt într-o stare foarte bună, de căminele culturale modernizate ori curăţenia pe care o găsim în comună. În plus, în comună sunt şi câteva obiective interesante, care merită a fi văzute. Astfel, comuna Toteşti este situată la poalele Retezatului, pe unde se presupune că trecea, pe vremuri şi drumul roman. Comuna, poarta de intrare către Retezat, adăposteşte, în satul Păclişa, un monument istoric, respectiv castelul Pogany, construit în secolul al XVIII-lea şi modificat în cel următor. Tot la Păclişa s-au mai descoperit şi o aşezare din neolitic, precum şi alte materiale arheologice din vremuri străvechi. Fragmente de factură dacicăşi romană s-au mai descoperit şi în satele Toteşti şi Cârneşti, dar şi alte elemente aparţinând epocii bronzului sau evului mediu timpuriu. Despre biserica ortodoxă din Cârneşti se spune că funcţionează din perioada secolelor XV – XVI după Christos. De asemenea, în comună, care are o populație de circa 2.000 de locuitori, având în componență satele Totești, Cârnești, Reea și Păclișa, sunt și mai multe lacuri ale amenajării hidroenergetice de pe Râu Mare. În plus, pe lângă aceste aspecte cu caracter istoric, la Toteşti mai găsim şi alte lucruri, care sunt în pas cu vremurile pe care le trăim. În acest sens se pot aminti lucrările de la reţeaua de apă şi canalizare ori amenajarea unei baze sportive multifuncţionale în satul aparţinător Păclişa.

Tibi-Pasconi-Primar-Totesti

Iarna car şi vara sanie

În altă ordine de idei, trebuie menţionat că reprezentanţii administraţiei publice locale din Toteşti se ghidează, în munca lor, după o zicală celebră, care spune că omul gospodar îşi face iarna car şi vara sanie. “De când sunt primar, din vara lui 2008, una dintre principalele mele preocupări a fost să asigur o cât mai bună funcţionare a instituţiilor publice care funcţionează pe raza comunei noastre. Astfel, şi acum, ca şi în anii precedenţi, nu sunt probleme cu aprovizionare cu lemne, pentru că aceasta este, momentan, singură sursă de încălzire în comună, a şcolilor, a căminelor cultural, a primăriei şi a altor instituţii, în vederea trecerii cu bine a iernii. Pe viitor avem şi un proiect pentru gazul metan, împreună cu alte comune din zonă, dar această operaţiune este una de mai lungă durată. Revenind la lemne, reamintesc că pe acestea le-am asigurat încă din primăvară şi, cu siguranţă, la fel vom proceda şi în 2015. Şi, fiindcă tot a venit vorba de 2015, doresc tuturor un călduros „La mulţi ani” şi să aveţi parte de sărbători fericite, alături de cei dragi”, a declarant Tiberiu Pasconi, primarul comunei hunedorene Toteşti.

Primaria-Totesti-599x475

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 + optsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni         Copilă de nouă ani lovită de mașină, în Hunedoara         Accident pe Strada Horea, din Deva. Un tânăr a fost rănit         Au furat economiile de-o viață ale unei femei         Trei hunedoreni acuzați că au jefuit un pensionar         Bărbat arestat pentru înșelăciune, în județul Hunedoara         Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2         Ce a rămas după incendiul care a mistuit fosta Școală de ucenici din combinatul Hunedoara         S-a deschis ștrandul din Hunedoara