Evenimente culturale la Ilia

92

Despre pitoreasca aşezare de pe Valea Mureşului a apărut, recent, un volum cu obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă

Comuna Ilia este, ca număr de locuitori, cea de-a doua localitate rurală ca mărime din judeţul Hunedoara, prima fiind Pui, iar ca aspect, lucru ştiut de toţi cei care cunosc zona, arată ca un veritabil orăşel.

Învăţământ şi sport

Comuna Ilia, situată pe Valea Mureşului, mai are în componenţă, pe lângă localitatea de reşedinţă omonimă, satele Bretea Mureşană, Sârbi, Valea Lungă, Bacea, Cuieş, Brâznic, Săcămaş şi Dumbrăviţa, având o populație, conform recensământului din 2011, de 3.644 de locuitori. Pe raza comunei funcţionează, printre altele, mai multe instituţii publice, aşa cum întâlneşti în localităţile urbane, dar şi o secţie de primire a urgenţelor, o subunitate de pompieri, o sală de sport modernă, un liceu şi un stadion cochet, cum nu găseşti în unele oraşe, chiar dacă sunt mult mai mari ca o comună. În plus, comuna este şi un important nod de cale ferată. În comună mai sunt şi câteva obiective turistice interesante, cel mai cunoscut fiind “Bastionul roşu”, casa în care s-a născut Gabriel Bethlen, principele Transilvaniei în perioada 1613 – 1629. De asemenea, în Ilia mai pot fi văzute încă două castele medieval, Rappaport și Bornemiza, precum și o mulțime de biserici, mai noi sau mai vechi, fiecare având câte o poveste interesantă, dar și mai multe clădiri care sunt declarate monumente istorice. De asemenea, în comună funcţionează şi un liceu, lucru mai rar întâlnit în zonele rurale, acest fapt întărind imaginea de oraş a localităţii Ilia. “Despre Liceul Teoretic „Silviu Dragomir”, cât şi despre celelalte unităţi de învăţământ care funcţionează pe raza comunei, nu am decât cuvinte de laudă. Rezultatele obţinute sunt bune, iar activitatea didactică se desfăşoară fără probleme, noi asigurând combustibilul necesar încălzirii din sezonul rece încă din vacanţa de vară. Fiindcă am adus vorba despre tineret, trebuie să reamintesc şi faptul că, în acest an, a fost reînfiinţată echipa de fotbal a comunei, FC Ilia, care evoluează în seria a II-a a Ligii a V-a Hunedoara. Rezultatele obţinute sunt pozitive, echipa fiind, la sfârşitul turului, pe locul al cincilea, la doar un punct de poziţia a treia din clasament”, a declarat Marius Gabriel Omotă, primarul comunei hunedorene Ilia.

ilia-primar

Balul dubaşilor

Totodată, administraţia public locală din Ilia acordă locul cuvenit şi vieţii cultural. “Recent a apărut, sub prestigioasa semnătură a lui Miron Ţic, o lucrare de valoare, care cuprinde colinde strânse din toate satele comunei, precum şi fragmente din istoria acestor locuri, noi sprijinind apariţia acestui volum. În aceeaşi ordine de idei, având în vedere că se apropie sărbătorile de iarnă, doresc să anunţ că, la căminul cultural din localitatea de reşedinţă, va avea loc tradiţionalul “Bal al dubaşilor”, manifestarea urmând a avea loc în ziua de duminică, 21 decembrie. Doresc tuturor “La mulţi ani” şi sărbători fericite şi vă aşteptăm la bal”, a mai precizat Marius Gabriel Omotă, primarul din Ilia.

ilia dubasi

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.