Deja vu. Şi bugetul de la Sântămăria Orlea a fost ciuntit

Vistieria comunei din Ţara Haţegului este mai săracă cu 600.000 de lei

Noua formulă de alocare a bugetelor pentru localităţile din România a dus la crearea unor probleme deosebite pentru buna funcţionare a acestora.

Aşteaptă că ministrul Finanţelor să-şi respecte promisiunea

santa primarPrintre localităţile afectate de „împărţeala” monetară făcută de Ministerul Finanţelor Publice este şi comuna hunedoreană Sântămăria Orlea, o superbă aşezare din Ţara Haţegului, plină de vestigii istorice. „Avem în componenţa comunei nouă sate, acestea fiind Sântămăria Orlea (localitatea de reşedinţă, n.red),  Balomir, Bărăștii Hațegului, Bucium-Orlea, Ciopeia, Săcel, Sânpetru, Subcetate și Vadu, populaţia fiind de peste 3.200 de locuitori, conform datelor rezultate în urma recensământului populaţiei din 2011. Pot spune că suntem printre comunele cu o populaţie mare din judeţul Hunedoara, iar noua formulă de alocare bugetară ne-a afectat destul de mult. Practic, în comparaţie cu anul trecut, bugetul nostrum este mai mic cu 600.000 de lei, iar acest lucru, dacă nu se schimbă, va afecta, cu siguranţă, investiţiile din comună şi ne va împiedica să achităm cotele de cofinanţare de la proiectele, nu puţine la număr, pe care le-am depus în vederea accesării de fonduri europene. Eu sper ca ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, să se ţină de cuvânt şi, cel mai târziu în semestrul al doilea al anului în curs, să se facă o rectificare bugetară pozitivă. Dacă nu se va face acest lucru vom avea problem mari”, a declarat Dumitru Ioan Oprean, primarul comunei hunedorene Sântămăria Orlea.

Lucrări urgente

Cu toate acestea, administraţia public din comuna Sântămăria Orlea face eforturi pentru a finalize, din bugetul propriu, obiective începute în cursul anului trecut. “Căminul cultural din Sânpetru este finalizat în proporţie covârşitoare, mai trebuind făcute unele mici finisaje, iar inaugurarea ne-am propus să o facem în luna martie. De asemenea, vom continua asigurarea de fonduri pentru dotarea a altor două cămine culturale din comună, fiind vorba de cele din Subcetate şi Sântămăria Orlea. Totodată, odată ce vremea ne va permite, vom reîncepe lucrările de modernizare a drumului comunal 53, Sântămăria Orlea – Subcetate.  Şi, cu toate problemele financiare cu care ne confruntăm, principala noastră prioritate pentru anul în curs rămâne racordarea la reţelele de alimentare cu apă şi de canalizare. Comuna este prinsă în Masterplanul judeţean pentru reţele mai sus menţionate, fiind incluse cinci din cele nouă sate, respectiv Sântămăria Orlea, Sânpetru, Bărăştii Haţegului, Săcel şi Ciopeia, valoarea lucrărilor, preconizate a se finalize până în 2020, fiind de de peste 5,35 de milioane de euro. Noi ne propunem să întocmim proiecte similar şi pentru satele Balomir, Bucium Orlea, Subcetate şi Vadu, pentru ca întreaga comună să beneficieze de apă curentă şi reţea de canalizare. Totodată, vom continua să promovăm “Casa dinozaurilor pitici” de la Sânpetru, obiectiv care a atras numeroşi turişti”, a mai spus Dumitru Ioan Oprean, primarul din Sântămăria Orlea. (Amarildo Szekely)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece + 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată         Singurul centru public din județ pentru copii cu autism funcționează la Orăștie         Dramă într-o familie din Deva. Fiica de 16 ani, dispărută fără urmă. Cine a văzut-o?         Suspiciunea de coronavirus la o femeie din Deva a fost infirmată         Copil de patru luni abandonat de propriul tată, la Poliție         Accident spectaculos produs de șoferul unui BMW. Un sat întreg a fost lăsat în beznă         Exponatul lunii februarie 2020: un aparat de fotografiat cu burduf         Dezastru în pădurile din Valea Jiului         Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?         Cum poate fi dezvoltată Valea Jiului. Întâlnire cu experți internaționali, la Petrila         IULIU WINKLER: “UE are nevoie de un buget solid, fără tăierea finanțărilor Politicii de coeziune și PAC”         JUDEŢUL HUNEDOARA. Prefectul „bagă viteză” în birocraţii care se ocupă de Legile proprietăţii         ÎN PREZENŢA LUI GICĂ POPESCU. Semnarea contractului de colaborare între CS Hunedoara şi Academia Hagi         Moartea suspectă a unui localnic din Vulcan         Bărbat șantajat de vecini         Bărbat tâlhărit după ce s-a îmbătat         “CEATA LUI PIŢIGOI”, DAI ÎN UNUL ŢIPĂ TREI. Amenda primarului Ridzi a stârnit mâzga electorală în Petroşani         PENTRU ŞOMERI. Cinci meserii cu mare căutare, prin AJOFM Hunedoara