Deja vu. Şi bugetul de la Sântămăria Orlea a fost ciuntit

Vistieria comunei din Ţara Haţegului este mai săracă cu 600.000 de lei

Noua formulă de alocare a bugetelor pentru localităţile din România a dus la crearea unor probleme deosebite pentru buna funcţionare a acestora.

Aşteaptă că ministrul Finanţelor să-şi respecte promisiunea

santa primarPrintre localităţile afectate de „împărţeala” monetară făcută de Ministerul Finanţelor Publice este şi comuna hunedoreană Sântămăria Orlea, o superbă aşezare din Ţara Haţegului, plină de vestigii istorice. „Avem în componenţa comunei nouă sate, acestea fiind Sântămăria Orlea (localitatea de reşedinţă, n.red),  Balomir, Bărăștii Hațegului, Bucium-Orlea, Ciopeia, Săcel, Sânpetru, Subcetate și Vadu, populaţia fiind de peste 3.200 de locuitori, conform datelor rezultate în urma recensământului populaţiei din 2011. Pot spune că suntem printre comunele cu o populaţie mare din judeţul Hunedoara, iar noua formulă de alocare bugetară ne-a afectat destul de mult. Practic, în comparaţie cu anul trecut, bugetul nostrum este mai mic cu 600.000 de lei, iar acest lucru, dacă nu se schimbă, va afecta, cu siguranţă, investiţiile din comună şi ne va împiedica să achităm cotele de cofinanţare de la proiectele, nu puţine la număr, pe care le-am depus în vederea accesării de fonduri europene. Eu sper ca ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, să se ţină de cuvânt şi, cel mai târziu în semestrul al doilea al anului în curs, să se facă o rectificare bugetară pozitivă. Dacă nu se va face acest lucru vom avea problem mari”, a declarat Dumitru Ioan Oprean, primarul comunei hunedorene Sântămăria Orlea.

Lucrări urgente

Cu toate acestea, administraţia public din comuna Sântămăria Orlea face eforturi pentru a finalize, din bugetul propriu, obiective începute în cursul anului trecut. “Căminul cultural din Sânpetru este finalizat în proporţie covârşitoare, mai trebuind făcute unele mici finisaje, iar inaugurarea ne-am propus să o facem în luna martie. De asemenea, vom continua asigurarea de fonduri pentru dotarea a altor două cămine culturale din comună, fiind vorba de cele din Subcetate şi Sântămăria Orlea. Totodată, odată ce vremea ne va permite, vom reîncepe lucrările de modernizare a drumului comunal 53, Sântămăria Orlea – Subcetate.  Şi, cu toate problemele financiare cu care ne confruntăm, principala noastră prioritate pentru anul în curs rămâne racordarea la reţelele de alimentare cu apă şi de canalizare. Comuna este prinsă în Masterplanul judeţean pentru reţele mai sus menţionate, fiind incluse cinci din cele nouă sate, respectiv Sântămăria Orlea, Sânpetru, Bărăştii Haţegului, Săcel şi Ciopeia, valoarea lucrărilor, preconizate a se finalize până în 2020, fiind de de peste 5,35 de milioane de euro. Noi ne propunem să întocmim proiecte similar şi pentru satele Balomir, Bucium Orlea, Subcetate şi Vadu, pentru ca întreaga comună să beneficieze de apă curentă şi reţea de canalizare. Totodată, vom continua să promovăm “Casa dinozaurilor pitici” de la Sânpetru, obiectiv care a atras numeroşi turişti”, a mai spus Dumitru Ioan Oprean, primarul din Sântămăria Orlea. (Amarildo Szekely)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Vladimir Brilinsky, cetățean de onoare al Orăștioarei de Sus         PE BANII PRIMĂRIEI DEVA. Răzvan Mareş, 100 de zile drumeţ cu 9.000 euro cazare în nici doi ani de mandat         Femeie rănită într-un accident la Pricaz         Tânăr reținut de polițiști pentru furt calificat         Constantin Stancu, un cărturar al Țării Hațegului         Adolescentă de 15 ani dispărută de acasă         Ziua Porților Deschise la Tribunalul Hunedoara         Cum s-a lucrat la noua șosea din munții Parâng         Superstarul care a dansat gol pușcă în Sarmizegetusa Regia se întoarce: „Am făcut haka în onoarea dacilor”         Noi incendii de pădure în județ         A fost lichidat focarul de pestă porcină din județ         Clădirea fantomă din Parcul Corvin va fi demolată, la peste un deceniu de la abandonarea ei         DRÄXLMAIER Hunedoara a investit 80.000 de euro în ateliere pentru elevii şcolii profesionale         Lansarea implementării proiectului: ,,Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”, cod SMIS 122812         Mega-construcțiile părăsite ale căii ferate Deva – Brad         CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani