Deja vu. Şi bugetul de la Sântămăria Orlea a fost ciuntit

Vistieria comunei din Ţara Haţegului este mai săracă cu 600.000 de lei

Noua formulă de alocare a bugetelor pentru localităţile din România a dus la crearea unor probleme deosebite pentru buna funcţionare a acestora.

Aşteaptă că ministrul Finanţelor să-şi respecte promisiunea

santa primarPrintre localităţile afectate de „împărţeala” monetară făcută de Ministerul Finanţelor Publice este şi comuna hunedoreană Sântămăria Orlea, o superbă aşezare din Ţara Haţegului, plină de vestigii istorice. „Avem în componenţa comunei nouă sate, acestea fiind Sântămăria Orlea (localitatea de reşedinţă, n.red),  Balomir, Bărăștii Hațegului, Bucium-Orlea, Ciopeia, Săcel, Sânpetru, Subcetate și Vadu, populaţia fiind de peste 3.200 de locuitori, conform datelor rezultate în urma recensământului populaţiei din 2011. Pot spune că suntem printre comunele cu o populaţie mare din judeţul Hunedoara, iar noua formulă de alocare bugetară ne-a afectat destul de mult. Practic, în comparaţie cu anul trecut, bugetul nostrum este mai mic cu 600.000 de lei, iar acest lucru, dacă nu se schimbă, va afecta, cu siguranţă, investiţiile din comună şi ne va împiedica să achităm cotele de cofinanţare de la proiectele, nu puţine la număr, pe care le-am depus în vederea accesării de fonduri europene. Eu sper ca ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, să se ţină de cuvânt şi, cel mai târziu în semestrul al doilea al anului în curs, să se facă o rectificare bugetară pozitivă. Dacă nu se va face acest lucru vom avea problem mari”, a declarat Dumitru Ioan Oprean, primarul comunei hunedorene Sântămăria Orlea.

Lucrări urgente

Cu toate acestea, administraţia public din comuna Sântămăria Orlea face eforturi pentru a finalize, din bugetul propriu, obiective începute în cursul anului trecut. “Căminul cultural din Sânpetru este finalizat în proporţie covârşitoare, mai trebuind făcute unele mici finisaje, iar inaugurarea ne-am propus să o facem în luna martie. De asemenea, vom continua asigurarea de fonduri pentru dotarea a altor două cămine culturale din comună, fiind vorba de cele din Subcetate şi Sântămăria Orlea. Totodată, odată ce vremea ne va permite, vom reîncepe lucrările de modernizare a drumului comunal 53, Sântămăria Orlea – Subcetate.  Şi, cu toate problemele financiare cu care ne confruntăm, principala noastră prioritate pentru anul în curs rămâne racordarea la reţelele de alimentare cu apă şi de canalizare. Comuna este prinsă în Masterplanul judeţean pentru reţele mai sus menţionate, fiind incluse cinci din cele nouă sate, respectiv Sântămăria Orlea, Sânpetru, Bărăştii Haţegului, Săcel şi Ciopeia, valoarea lucrărilor, preconizate a se finalize până în 2020, fiind de de peste 5,35 de milioane de euro. Noi ne propunem să întocmim proiecte similar şi pentru satele Balomir, Bucium Orlea, Subcetate şi Vadu, pentru ca întreaga comună să beneficieze de apă curentă şi reţea de canalizare. Totodată, vom continua să promovăm “Casa dinozaurilor pitici” de la Sânpetru, obiectiv care a atras numeroşi turişti”, a mai spus Dumitru Ioan Oprean, primarul din Sântămăria Orlea. (Amarildo Szekely)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi + 11 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
PETIŢIE ALDE. “Soluții sunt, trebuie doar ca Guvernul să și vrea!”         Dezinfecţia scărilor de bloc, la Deva         Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 8 aprilie 2020         Incendii violente în pădurile în județul Hunedoara         Conducere militară coordonată de medicul Constantin Vlase, la Spitalul Județean de Urgență din Deva.         174 de cazuri de coronavirus în județul Hunedoara         Covid 19. Numărul deceselor în județul Hunedoara a ajuns la 19         Conducere militară la Spitalul Județean de Urgență Deva         17 hunedoreni decedați în spitale, diagnosticați și cu coronavirus. Cel mai recent caz – un bărbat de 67 de ani         Medici și asistente de la Spitalul Județean Deva terorizați de o pacientă cu coronavirus: „Ne-a scuipat”         15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus         Ministerul Sănătății confirmă primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical         Coronavirus. Peste 4.400 de cazuri înregistrate în România         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 7 aprilie 2020         Donație de măști pentru instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Hunedoara         PE SURSE. Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva se îndreaptă spre o conducere militarizată         Incendiile de vegetație au cuprins 160 de hectare         Un an de lucrări la modernizarea Drumului Județean Hunedoara – Călan         Noua conducere a Spitalului Județean de Urgență Deva a demisionat         Exponatul lunii la muzeul din Deva se mută on-line. O piesă rară din Ulpia Traiana Sarmizegetusa