Conştienţi că Guvernul o duce la sapă de lemn. Administraţia din Zam mizează pe fondurile europene

Conform bugetului alocat, în comună se pot acoperi doar cheltuielile, nemaifiind bani de investiţii

În genialitatea sa, Guvernul Ponta, prin pixul ministrului Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, duce o luptă “la baionetă” cu primăriile.

Măsură absurdă

zam primarCele mai afectate de această măsură absurdă, de a asigura doar 1,5 milioane de lei pentru funcţionarea administraţiilor publice locale din zonele rurale, deşi nici această sumă derizorie nu este respectată, în mai multe cazuri, sunt comunele cu o populaţie relativ mare. Comuna are în componenţă 13 sare, acestea fiind localitatea de reşedinţă omonimă şi aşezările aparţinătoare Almaș-Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea, Zamul are o populaţie de aproape 2.000 de locuitori, fiind considerată printre aşezările rurale relative mari din judeţul Hunedoara. “În mod firesc, nu sunt mulţumit de bugetul care ne-a fost alocat. Acesta nu este unul de funcţionare normal, ci de funcţionare la minim. Practic, cu banii care ne-au fost alocaţi abia putem să ne acoperim cheltuielile curente, iar de alocări de sume pentru investiţii nici nu poate fi vorba. Singura noastră şansă de a face investiţii în comună, care sunt foarte necesare, este accesarea de fonduri europene”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei hunedorene Zam.

Cu bani de la alţii

În atare condiţii, reprezentanţii administraţiei publice locale din comuna hunedoreană Zam şi-au schiţat planurile de dezvoltare şi modernizare a localităţii prin accesarea de fonduri europene. “Prioritatea zero pentru noi este introducerea reţelelor de apă şi canalizare. În acest caz vom accesa orice tipuri de fonduri disponibile. Apoi, pe fonduri europene, ne propunem să asfaltăm drumurile comunale. Acestea nu sunt asfaltate nici în proporţie de cinci procente, iar întreţinerea lor, în această stare, costă enorm, iar volumul de muncă este foarte mare. Practic, după fiecare ploaie, iar la noi precipitaţiile sunt frecvente, trebuie să astupăm gropile care apar pe drumuri. Apoi ne dorim să accesăm fonduri pentru decolmatarea şanţurilor de scurgere şi a rigolelor de pe marginea drumurilor. În plus, vom cere sprijinul celor de la Apele Române pentru decolmatarea pâraielor care ne traversează comuna. De asemenea, în planurile noastre sunt şi amenajarea de platform pe care să amplasăm eurocontainere în vederea colectării selective a deşeurilor. De asemenea, avem în intenţie mpntarea unei central termice noi la primărie, cea veche fiind deja depăşită, iar costurile cu încălzirea sunt foarte mari. Nu în ultimul rând doresc să mai menţionez şi că avem în plan să efectuăm ample operaţiuni de reparaţii la cele patru şcoli care funcţionează în localitatea noastră”, a mai spus Sorin Ionel Nistor, primarul din Zam. Trebuie precizat că Sorin Ionel Nistor a fost ales în funcţie în 2012, fiind la primul său mandat de primar al Zamului, comună pe al cărei teritoriu se află mai multe biserici şi clădiri monumente – istorice, precum şi două rezervaţii naturale. (Amarildo Szekely)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare