În comuna General Berthelot se așteaptă finanțările guvernamentale

Edilii din așezarea din Țara Hațegului au reușit, în schimb, să implementeze proiecte din fonduri europene, dar și cu bani de la bugetul propriu

primar gb

Una dintre localitățile cele mai cunoscute ale Țării Hațegului este, fără îndoială, comuna General Berthelot, așezare cu numeroase obiective demne de a fi vizitate.

Probleme cu canalizarea

În comună, printre altele, există un centru de cercetări științifice al Academiei Române, pot fi văzute ouă de dinozaur pitic sau se dezvoltă o frumoasă zonă de agrement. Însă, în ciuda acestor aspect pozitive, administrația public din comuna General Berthelot se confruntă cu unele probleme delicate, a căror rezolvare se găsește doar la Guvern. “Avem, în comună, o situație urâtă în ceea ce privește canalizarea și voi explica și de ce. Alimentarea cu apă în sistem centralizat este finalizată de doi ani și, între timp, am reușit să accesăm un proiect pe fonduri europene, pe măsura 322. În acest proiect este prevăzută asfaltarea tuturor ulițelor din comună, dar acest lucru s-a dovedit a fi o problemă extrem de greoaie, deoarece nu avem canalizare. În această situație am fost nevoiți să facem două proiecte, pentru introducerea canalizării, tot două în etape. Într-o primă fază am introdus canalizarea, din fonduri proprii, pe ulițele care au  fost asfaltate în baza proiectelor europene. La ora actuală avem executată cam 40 la sută din totalul rețelei de canalizare în comună. Problema este la diferența de 60 la sută. Practic, lucrarea la colectorul principal, noi urmând a ne racorda, apoi, la rețeaua de la Hațeg, nu am reușit să o începem. Toată documentația necesară începerii acestei lucrări este la zi, dar nu avem finanțare. Suntem introduși, de Consiliul Județean Hunedoara, pe noul program de dezvoltare rurală, pe Ordonanța 28, dar nu pot să spun când va veni finanțarea. Din punctul nostru de vedere, toate problemele care trebuiau rezolvate pe plan local și-au găsit soluția, conform legii, dar finanțarea întârzie”, a declarat Marina Huzoni, primarul comunei General Berthelot.

Lipsa infrastructurii nu atrage investitori

Lipsa unei rețele de infrastructură face ca și potențialii investitori să ocolească anumite zone. În Țara Hațegului problema locurilor de muncă este una destul de apăsătoare și, din păcate, nici comuna General Berthelot nu face excepție de la acest capitol. “Se știe că în zona noastră nu sunt multe locuri de muncă, mai ales după ce centrul industrial, orașul Hațeg, nu mai este o putere economică, așa cum era în trecut. Am încercat, pe toate căile, să atragem investitori în comună, dar aceștia se interesează, în primul rând, de existența utilităților, respectiv apă, canal, energie electrică, gaz metan sau drumuri, iar la unele dintre aceste  aspecte suntem deficitari. Modernizarea infrastructurii a fost prioritatea mea în cei aproape zece ani de când sunt primar, pentru a avea ce oferi potențialilor investitori. Spații pentru desfășurarea de diverse activități în comună avem. Noi facem tot ce se poate pentru a pune la punct rețeaua de infrastructură, neavând posibilitatea de a crea locuri de muncă”, a mai spus Marina Huzoni, primarul comunei hunedorene General Berthelot.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece + 17 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Noi incendii de pădure în județ         A fost lichidat focarul de pestă porcină din județ         Clădirea fantomă din Parcul Corvin va fi demolată, la peste un deceniu de la abandonarea ei         DRÄXLMAIER Hunedoara a investit 80.000 de euro în ateliere pentru elevii şcolii profesionale         Lansarea implementării proiectului: ,,Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”, cod SMIS 122812         Mega-construcțiile părăsite ale căii ferate Deva – Brad         CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani         Violență în familie. Tânără bătută de soț cu pumnii         CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”