În comuna General Berthelot se așteaptă finanțările guvernamentale

Edilii din așezarea din Țara Hațegului au reușit, în schimb, să implementeze proiecte din fonduri europene, dar și cu bani de la bugetul propriu

primar gb

Una dintre localitățile cele mai cunoscute ale Țării Hațegului este, fără îndoială, comuna General Berthelot, așezare cu numeroase obiective demne de a fi vizitate.

Probleme cu canalizarea

În comună, printre altele, există un centru de cercetări științifice al Academiei Române, pot fi văzute ouă de dinozaur pitic sau se dezvoltă o frumoasă zonă de agrement. Însă, în ciuda acestor aspect pozitive, administrația public din comuna General Berthelot se confruntă cu unele probleme delicate, a căror rezolvare se găsește doar la Guvern. “Avem, în comună, o situație urâtă în ceea ce privește canalizarea și voi explica și de ce. Alimentarea cu apă în sistem centralizat este finalizată de doi ani și, între timp, am reușit să accesăm un proiect pe fonduri europene, pe măsura 322. În acest proiect este prevăzută asfaltarea tuturor ulițelor din comună, dar acest lucru s-a dovedit a fi o problemă extrem de greoaie, deoarece nu avem canalizare. În această situație am fost nevoiți să facem două proiecte, pentru introducerea canalizării, tot două în etape. Într-o primă fază am introdus canalizarea, din fonduri proprii, pe ulițele care au  fost asfaltate în baza proiectelor europene. La ora actuală avem executată cam 40 la sută din totalul rețelei de canalizare în comună. Problema este la diferența de 60 la sută. Practic, lucrarea la colectorul principal, noi urmând a ne racorda, apoi, la rețeaua de la Hațeg, nu am reușit să o începem. Toată documentația necesară începerii acestei lucrări este la zi, dar nu avem finanțare. Suntem introduși, de Consiliul Județean Hunedoara, pe noul program de dezvoltare rurală, pe Ordonanța 28, dar nu pot să spun când va veni finanțarea. Din punctul nostru de vedere, toate problemele care trebuiau rezolvate pe plan local și-au găsit soluția, conform legii, dar finanțarea întârzie”, a declarat Marina Huzoni, primarul comunei General Berthelot.

Lipsa infrastructurii nu atrage investitori

Lipsa unei rețele de infrastructură face ca și potențialii investitori să ocolească anumite zone. În Țara Hațegului problema locurilor de muncă este una destul de apăsătoare și, din păcate, nici comuna General Berthelot nu face excepție de la acest capitol. “Se știe că în zona noastră nu sunt multe locuri de muncă, mai ales după ce centrul industrial, orașul Hațeg, nu mai este o putere economică, așa cum era în trecut. Am încercat, pe toate căile, să atragem investitori în comună, dar aceștia se interesează, în primul rând, de existența utilităților, respectiv apă, canal, energie electrică, gaz metan sau drumuri, iar la unele dintre aceste  aspecte suntem deficitari. Modernizarea infrastructurii a fost prioritatea mea în cei aproape zece ani de când sunt primar, pentru a avea ce oferi potențialilor investitori. Spații pentru desfășurarea de diverse activități în comună avem. Noi facem tot ce se poate pentru a pune la punct rețeaua de infrastructură, neavând posibilitatea de a crea locuri de muncă”, a mai spus Marina Huzoni, primarul comunei hunedorene General Berthelot.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara