Comuna Balșa, cu plusuri și minusuri

Localitatea, una dintre cele mai mici ca număr de locuitori din județ, se confruntă cu unele probleme, dar are și părțile ei frumoase

04-Simion-Metesan-primar-balsa

Deși se întinde pe o suprafață destul de mare, de aproape 155 de kilometri pătrați, comuna hunedoreană Balșa, situată în zona de confluență dintre Munții Orăștiei și Ținutul Zarandului, este, din punct de vedere al numărului de locuitori, printre cele mai mici din județ.

Puțini, dar buni

Cu o densitate de 8 locuitori pe kilometrul pătrat, în Balșa, conform recensământului de acum doi ani, trăiesc 871 de suflete, față de 1.217, cum arăta anterioara operațiune de numărare a populației României. Cu o populație formată, cvasitotal, din români ortodocși, comuna, în mod paradoxal, poate, are în componență nu mai puțin de 14 sate, respectiv Balșa, care este localitatea de reședință, și așezările aparținătoare Almașu Mic de Munte, Ardeu, Bunești, Galbina, Mada, Oprișești, Poiana, Poienița, Roșia, Stăuini, Techereu, Vălișoara – Balșa și Voia. Pe teritoriul comunei sunt multe obiective de văzut, începând cu bisericile și terminând cu rezervațiile naturale. Astfel, în satul Almașu Mic de Munte găsim biserica din lemn, cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, construită în secolul al XVII-lea, edificiu declarat monument istoric, dar și alte lăcașe de cult ortodoxe cu o vechime apreciabilă, acestea fiind întâlnite în Bunești, Poiana, Poienița și Vălișoara – Balșa. De asemenea, pe teritoriul comunei întâlnim, trei rezervații natural, lucru destul de rar întâlnit, fiind vorba despre Cheile Madei, Ardeului și Glodului, sau “Strâmtura”, cum mai este cunoscută ultima dintre acestea. Totodată, aici mai există peștera Dosul Dobârlesei și fortificația “Peștera Zidită”, precum și monumentele eoilor din Almașu Mic de Munte, Mada, Voia, Poiana, Balșa, Vălișoara – Balșa.

O dorință a autorităților locale

Cu toate acestea, și în comuna Balșa, ca în mai toate localitățile rurale, și nu numai din județ, ci chiar din întreaga țară, există și unele problem, care sunt majore pentru locuitorii acestei pitorești așezări. “O mare problemă cu care ne confruntăm este cea legată de colectarea deșeurilor din comună. În comună sunt circa 400 de gospodării și, din păcate, fiecare se descurcă cu gunoiul cum poate, deoarece nu am reușit să încheiem niciun fel de contract cu o firmă de salubritate. Cine știe, poate o fi devină numărul mic de locuitori sau distanța relativ mare de localitățile urbane pentru acest lucru, deși am scos, de mai multe ori, la licitație, această activitate, pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Sperăm ca într-un timp cât mai scurt să vină o firmă de salubritate și pe la noi, pentru că această activitate este posibil să fie scoasă din nou la licitație, de această dată prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) “Sargeția”, din care face parte și localitatea noastră”, a spus Simion Meteșan, primarul comunei Balșa.

 

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu + 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Iată 4 dintre cele mai populare mituri și credințe false despre pariurile sportive         Accident grav pe Calea Zarandului         Polițiștii au alergat aproape un kilometru un tânăr acuzat că a furat 1.000 de lei         Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva a rămas „muzeu”         A început montarea căii de rulare în Tunelul Turdaș de pe șantierul magistralei feroviare de mare viteză         Caravana Filmului Românesc la Hunedoara         La Deva se va da startul Turului Ciclist al Hunedoarei         Gând la început de an școlar         Motociclist oprit cu focuri de armă         DREPTATE PENTRU MILU. Sora victimei de la Sarmizegetusa Regia: “Fratele meu avea o şansă la viaţă, dar nimeni nu i-a dat-o”         INEDIT. Astăzi la Deva se poate circula cu “Autobuzul cu Jazz”         Ultima zi de lucru din ultimatumul dat pe Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Când pot fi deschişi cei 21 de kilometri         Bărbat înjunghiat în inimă de frica soției         Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști