Bani folosiţi cu rost la Veţel

 Aici se derulează mai multe proiecte ce au ca scop dezvoltarea comunei şi creşterea gradului de confort al locuitorilor

obligatoriu primar vetel

În ciuda crizei, ce pare a nu se mai termina odată, în zonele rurale din judeţul Hunedoara se fac investiţii chibzuite şi cu rost. Un exemplu clar în acest sens este dat de ceea ce se întâmplă în comuna Veţel, situată în imediata apropiere a Devei.

Cămin cultural nou

Locuitorii din satul Mintia, aparţinător de comuna Veţel, se vor putea mândri în curând cu un cămin cultural modern şi dotat cu toate utilităţile. Lucrările de reabilitare au fost deja începute şi, chiar dacă acestea vor fi finalizate doar pe parcursul anului viitor, până la începutul iernii acesta va deveni funcţional şi va putea fi folosit de localnici pentru a organiza diferite evenimente. „Clădirea existentă am extins-o pe trei laturi, rămânând ceva şi din cea veche. Noua locaţie va fi una frumoasă”, a spus primarul Ioan Henţiu. Aceste lucrări de reabilitare şi modernizare la căminul cultural din satul Mintia erau absolut necesare, în condiţiile în care aici nu exista nici măcar grup sanitar în incintă. „Modernizăm căminul existent pentru că avea o sală prea mică pentru nevoile comunităţii. Nu existau utilităţile necesare, cum, ar fi grupul sanitar, bucătăria sau biblioteca. Toate acestea le-am strâns într-un singur spaţiu acum”, a mai spus primarul din Veţel. De această investiţie vor beneficia nu doar locuitorii satului, ci şi alţii. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la aproape 500 de mii de lei, iar banii au fost alocaţi din bugetul propriu al primăriei comunei Veţel.

Cinci capele în construcţie

Proiectele de modernizare a comunei Veţel se ţin lanţ. După regularizări ale albiilor unor râuri, introducerea apei şi canalizării în anumite localităţi sau construcţia unei creşe pentru cei mai mici locuitori ai comunei, administraţia publică locală are în plan şi realizarea a cinci capele. Oricât de sumbru ar părea un astfel de proiect, reprezenanţii comunei sunt de părere căşi acestea ţin de civilizaţie şi sunt absolut necesare pentru comunitate. „Vrem, nu vrem, viaţa merge înainte şi cu o moarte toţi suntem datori. În plus, capelele reprezintă un semn de civilizaţie. Trebuie să fim în pas cu lumea, mai ales că suntem membri ai Uniunii Europene”, a declarat primarul Ioan Henţiu. Trei dintre capele, respectiv cele de la Mintia, Vulcez şi Leşnic, vor fi construite pe terenul primăriei şi diriguite de consiliul local, iar capela de la Veţel şi cea de la Herepeia vor fi ridicate în curtea bisericilor şi finanţate de administraţie prin parohii. „Capelele vor avea aceleaşi dimensiuni, încadrându-se şi în arhitectura zonei, şi sperăm să satisfacă necesităţile populaţiei”, a mai punctat edilul. Două dintre cele cinci capele vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an, iar restul de trei vor fi terminate pe parcursul anului viitor. Valoarea lucrărilor se ridică la 200 de mii de lei pentru fiecare capelă, adică un milion în total, iar banii au fost alocaţi din bugetul propriu al primăriei comunei Veţel.

Drum asfaltat spre o zonă de agrement

Comuna Veţel, ca şi întreg judeţul Hunedoara, se poate mândri cu multe zone turistice şi peisaje pitoreşti care, cu puţin efort din partea autorităţilor, ar putea atrage un număr mai mare de vizitastori. O astfel de zonă este şi cea din Căoi, aparţinătoare comunei Veţel, care a început să dezvolte tot mai mult în ultimii ani şi care a devenit deja o mică zonă de agrement, în special pentru deveni. Totuşi, accesul este un pic mai dificil având în vedere că porţiunea de drum cuprinsă între Veţel şi Căoi, în lungime de peste trei kilometri, nu este asfaltată. Prin efortul administraţiei publice locale din comuna Veţel, acest lucru se va schimba în curând. „În zonă, hai să nu-i spunem de agrement, să nu fim prea pretenţioşi, au fost construite, în ultima vreme, mai multe case de vacanţă. Locurile sunt foarte pitoreşti pe acolo”, a spus Ioan Henţiu, primarul din Veţel. Modernizarea drumului de la Veţel la Căoi face parte dintr-un proiect mai amplu al primăriei comunei Veţel care mai prevede alimentarea cu apăşi canalizare a satelor Herepea, Veţel şi Leşnic, realizarea a două staţii de epurare precum şi contruirea unei creşte pentru cei mai mici locuitori ai comunei. Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de 2,8 milioane de euro, iar finanţarea este asigurată din fonduri europene. Termenul de finalizare al întregului proiect este prevăzut pentru anul 2015.

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Autostrada Lugoj – Deva. Au început lucrările de reparații la Podul peste Mureș         Accident pe Calea Zarandului din Deva         Unde se vând brazi pe domeniul public în Deva         Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din municipiul Hunedoara și-a sărbătorit hramul         O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva         Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști         RAR Hunedoara construiește un sediu nou în Parcul Industrial         ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători