Balşa, ca atracţie turistică

 

Pitoreasca aşezare hunedoreană „ascunde” câteva lucruri demne de văzut şi pe nedrept prea puţin cunoscute de publicul larg

 

04-Simion-Metesan-primar-balsa

 

Recunoscută ca o mare producătoare de mere şi prune, producţii transformate în ţuică în mare parte, comuna hunedoreană Balşa are şi un mare potenţial turistic.

 

Puncte de atracţie

 

Din păcate, însă, atracţiile turistice ale comunei Balşa sunt mai puţin cunoscute, de vină în acest sens fiind şi guvernanţii de la Bucureşti, care consideră, de câţiva ani, comuna Balşa ca una bogată, dar realitatea este departe de aşa ceva. “Avem un buget mic. Din această cauză nu am organizat, în acest an, nicio acţiune festivă, pentru o sărbătoare a comunei, aşa cum făceam în trecut. Este drept că am şi decis ca fondurile pe care le avem la dispoziţie să le folosim la diferite investiţii, cum ar fi construirea unui cămin cultural nou în satul de reşedinţă sau la asfaltări de drumuri. În schimb, însă, suntem într-o zonă deosebit de atractivă din punct de vedere turistic, începând cu bisericile și terminând cu rezervațiile naturale. Astfel, în satul Almașu Mic de Munte găsim biserica din lemn, cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, construită în secolul al XVII-lea, edificiu declarat monument istoric, dar și alte lăcașe de cult ortodoxe cu o vechime apreciabilă, acestea fiind întâlnite în Bunești, Poiana, Poienița și Vălișoara – Balșa. De asemenea, pe teritoriul comunei întâlnim trei rezervații naturale, lucru destul de rar întâlnit, fiind vorba despre Cheile Madei, Ardeului și Glodului, sau “Strâmtura”, cum mai este cunoscută ultima dintre acestea. Totodată, aici mai există peștera Dosul Dobârlesei și fortificația “Peștera Zidită”, precum și monumentele eoilor din Almașu Mic de Munte, Mada, Voia, Poiana, Balșa, Vălișoara – Balșa. Vă aşteptăm să le vizitaţi”, a declarat Simion Meteşan, primarul comunei Balşa.

 

Pădurile, o bogăţie a comunei

 

În Balşa o altă bogăţie o reprezintă pădurile. Aici, din fericire, nu există probleme majore în ceea ce priveşte fondul silvic. “La noi a fost zonă necooperativizată şi, în present, lucrăm la soluţionarea puţinelor dosare depuse anterior şi care au rămas nerezolvate. Avem formată o comisie în acest sens, care se întruneşte de câte ori este nevoie. Mai avem un contract încheiat şi cu un topograf autorizat. Dacă avem alte probleme, la capitolul titluri de proprietate stăm bine. În plus, avem şi o pădure comunală, de peste 2.200 de hectare. Sper ca în anul ce urmează să progresăm din toate punctele de vedere şi să ne fie mai bine. Doresc tuturor un Crăciun fericit şi mulţi ani cu sănătate şi împliniri”, a spus primarul comunei Balşa, Simion Meteşan.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie la intrarea în Petroșani. Două autoturisme s-au ciocnit violent         Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști         Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu