Balşa, ca atracţie turistică

 

Pitoreasca aşezare hunedoreană „ascunde” câteva lucruri demne de văzut şi pe nedrept prea puţin cunoscute de publicul larg

 

04-Simion-Metesan-primar-balsa

 

Recunoscută ca o mare producătoare de mere şi prune, producţii transformate în ţuică în mare parte, comuna hunedoreană Balşa are şi un mare potenţial turistic.

 

Puncte de atracţie

 

Din păcate, însă, atracţiile turistice ale comunei Balşa sunt mai puţin cunoscute, de vină în acest sens fiind şi guvernanţii de la Bucureşti, care consideră, de câţiva ani, comuna Balşa ca una bogată, dar realitatea este departe de aşa ceva. “Avem un buget mic. Din această cauză nu am organizat, în acest an, nicio acţiune festivă, pentru o sărbătoare a comunei, aşa cum făceam în trecut. Este drept că am şi decis ca fondurile pe care le avem la dispoziţie să le folosim la diferite investiţii, cum ar fi construirea unui cămin cultural nou în satul de reşedinţă sau la asfaltări de drumuri. În schimb, însă, suntem într-o zonă deosebit de atractivă din punct de vedere turistic, începând cu bisericile și terminând cu rezervațiile naturale. Astfel, în satul Almașu Mic de Munte găsim biserica din lemn, cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, construită în secolul al XVII-lea, edificiu declarat monument istoric, dar și alte lăcașe de cult ortodoxe cu o vechime apreciabilă, acestea fiind întâlnite în Bunești, Poiana, Poienița și Vălișoara – Balșa. De asemenea, pe teritoriul comunei întâlnim trei rezervații naturale, lucru destul de rar întâlnit, fiind vorba despre Cheile Madei, Ardeului și Glodului, sau “Strâmtura”, cum mai este cunoscută ultima dintre acestea. Totodată, aici mai există peștera Dosul Dobârlesei și fortificația “Peștera Zidită”, precum și monumentele eoilor din Almașu Mic de Munte, Mada, Voia, Poiana, Balșa, Vălișoara – Balșa. Vă aşteptăm să le vizitaţi”, a declarat Simion Meteşan, primarul comunei Balşa.

 

Pădurile, o bogăţie a comunei

 

În Balşa o altă bogăţie o reprezintă pădurile. Aici, din fericire, nu există probleme majore în ceea ce priveşte fondul silvic. “La noi a fost zonă necooperativizată şi, în present, lucrăm la soluţionarea puţinelor dosare depuse anterior şi care au rămas nerezolvate. Avem formată o comisie în acest sens, care se întruneşte de câte ori este nevoie. Mai avem un contract încheiat şi cu un topograf autorizat. Dacă avem alte probleme, la capitolul titluri de proprietate stăm bine. În plus, avem şi o pădure comunală, de peste 2.200 de hectare. Sper ca în anul ce urmează să progresăm din toate punctele de vedere şi să ne fie mai bine. Doresc tuturor un Crăciun fericit şi mulţi ani cu sănătate şi împliniri”, a spus primarul comunei Balşa, Simion Meteşan.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci − nouăsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj