Balşa, ca atracţie turistică

 

Pitoreasca aşezare hunedoreană „ascunde” câteva lucruri demne de văzut şi pe nedrept prea puţin cunoscute de publicul larg

 

04-Simion-Metesan-primar-balsa

 

Recunoscută ca o mare producătoare de mere şi prune, producţii transformate în ţuică în mare parte, comuna hunedoreană Balşa are şi un mare potenţial turistic.

 

Puncte de atracţie

 

Din păcate, însă, atracţiile turistice ale comunei Balşa sunt mai puţin cunoscute, de vină în acest sens fiind şi guvernanţii de la Bucureşti, care consideră, de câţiva ani, comuna Balşa ca una bogată, dar realitatea este departe de aşa ceva. “Avem un buget mic. Din această cauză nu am organizat, în acest an, nicio acţiune festivă, pentru o sărbătoare a comunei, aşa cum făceam în trecut. Este drept că am şi decis ca fondurile pe care le avem la dispoziţie să le folosim la diferite investiţii, cum ar fi construirea unui cămin cultural nou în satul de reşedinţă sau la asfaltări de drumuri. În schimb, însă, suntem într-o zonă deosebit de atractivă din punct de vedere turistic, începând cu bisericile și terminând cu rezervațiile naturale. Astfel, în satul Almașu Mic de Munte găsim biserica din lemn, cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, construită în secolul al XVII-lea, edificiu declarat monument istoric, dar și alte lăcașe de cult ortodoxe cu o vechime apreciabilă, acestea fiind întâlnite în Bunești, Poiana, Poienița și Vălișoara – Balșa. De asemenea, pe teritoriul comunei întâlnim trei rezervații naturale, lucru destul de rar întâlnit, fiind vorba despre Cheile Madei, Ardeului și Glodului, sau “Strâmtura”, cum mai este cunoscută ultima dintre acestea. Totodată, aici mai există peștera Dosul Dobârlesei și fortificația “Peștera Zidită”, precum și monumentele eoilor din Almașu Mic de Munte, Mada, Voia, Poiana, Balșa, Vălișoara – Balșa. Vă aşteptăm să le vizitaţi”, a declarat Simion Meteşan, primarul comunei Balşa.

 

Pădurile, o bogăţie a comunei

 

În Balşa o altă bogăţie o reprezintă pădurile. Aici, din fericire, nu există probleme majore în ceea ce priveşte fondul silvic. “La noi a fost zonă necooperativizată şi, în present, lucrăm la soluţionarea puţinelor dosare depuse anterior şi care au rămas nerezolvate. Avem formată o comisie în acest sens, care se întruneşte de câte ori este nevoie. Mai avem un contract încheiat şi cu un topograf autorizat. Dacă avem alte probleme, la capitolul titluri de proprietate stăm bine. În plus, avem şi o pădure comunală, de peste 2.200 de hectare. Sper ca în anul ce urmează să progresăm din toate punctele de vedere şi să ne fie mai bine. Doresc tuturor un Crăciun fericit şi mulţi ani cu sănătate şi împliniri”, a spus primarul comunei Balşa, Simion Meteşan.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident rutier pe Autostrada Lugoj – Deva         TIR-urile vor avea liber pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Teren sintetic de sport în curtea Școlii generale 7, din Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara va fi iluminată arhitectural. Reabilitarea mai așteaptă         Câte cazuri de Covid 19 mai sunt „active” în județul Hunedoara         Cadavrul unei femei, găsit în spatele unui bloc, din Hunedoara         Anchetă penală după ce o călugăriță l-a acuzat de hărțuire pe bărbatul care a întrerupt slujba la Mănăstirea Jieț         Covid 19. Situația la unitățile spitalicești și centrele rezidențiale din subordinea CJ Hunedoara         Măgura Călanului, cariera dacică uitată de autorități         Accident rutier la Ohaba, pe DN 68 A Deva – Lugoj. Un autotren s-a răsturnat         Încă un deces al unei hunedorence infectată cu noul coronavirus         Daria Călugăru, finalistă la „Românii au talent”. Eleva din Deva are nevoie de susținerea noastră         Minologhion din secolul al XVIII-lea, restaurat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane         Accident rutier pe șoseaua Simeria – Hațeg         Contrabandă cu țigări în Petroșani         Bogdănel Nițu, lăsat fără mașina de lux. Mesajul fostului cap al lumii interlope din Deva         Reacția Patriarhiei, după scandalul iscat la biserica din Jieț         CJ Hunedoara a numit o conducere nouă la SJU Deva         Rețea importantă de traficanți de droguri, pedepsită cu închisoarea         Scandal la o mănăstire din județul Hunedoara