Ansamblul din Ciulpăz, în spectacol

134

Formaţia din satul aparţinător al comunei Peştişu Mic prezintă, marţi şi miercuri, la Deva şi Orăştie, un concert de colinde, precum şi jocuri pădureneşti

Pe raza comunei Peştişu Mic, localitate care nu se află amplasată la “drumul mare”, aşa cum se mai spune, sunt câteva obiective demne de vizitat.

primar

Locuri ce trebuie văzute

Trei dintre satele componente, Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava aparţin de Ţinutul Pădurenilor, celelalte aşezări ale comunei Peştişu Mic fiind Josani, Mânerău, Nandru, Valea Nandrului şi localitatea de reşedinţă omonimă. Comuna oferăşi puncte de atracţie pentru turişti. Astfel, în Almaşu Mic se pot vedea ruinele unei biserici din lemn, ridicată la 1634, lăcaşul de cult fiind deosebit de altele construite în Transilvania în acea perioadă prin faptul că avea doar un naos alungit şi o absidă pătrată pentru altar, iar pronaosul lipsea. „Un alt loc de atracţie pentru turişti este şi Valea Roatei, cunoscută mai mult prin concursurile de motociclism care se desfăşoară aici. Din păcate, din cauza lipsei de civilizaţie a unora, am interzis picnicurile în zonă. La fiecare sfârşit de săptămână rămâneau munţi de gunoaie în urma aşa-zişilor turişti. Am făcut o amplă acţiune de ecologizare în zonă, iar aceasta poate fi vizitată de amatorii de drumeţii, într-un mod civilizat, însă. De asemenea, la noi în comună putem întâlni cea mai mare densitate de apicultori din toată ţara. În multe dintre curţi, în special în Josani, pe lângă tradiţionala agricultură de subzistenţă şi creşterea animalelor, de la păsări la cornute, în funcţie de posibilităţile fiecăruia, găsim o mulţime de stupi. Important este şi faptul că toţi crescătorii de albine din comuna Peştişu Mic sunt apicultori cu acte în regulă, fiind membri ai asociaţiilor de profil din judeţ şi din ţară. Şi, poate lucrul cel mai important, mierea produsă în stupii de aici este, cu siguranţă, una „bio”, fără adaosuri şi alte „îmbunătăţiri”, aşa cum, din păcate, se mai întâmplă. Ar mai fi de văzut, în comuna noastră, Peştera Curată şi Peştera Spurcată, din Nandru”, a spus Leorean Casian Voina, primarul comunei Peştişu Mic.

pestis dansuri

Din nou pe scenă

Comuna Peştişu Mic mai iese în evidenţă şi prin alte cel puţin două lucruri. Astfel, pe Valea Roatei, în satul Nandru, de ceva mai mult de un an, funcţionează schitul cu hramul Sfântul Nectarie, ocrotitorul celor suferinzi de cancer, lăcaşul de cult fiind extrem de vizitat. Al doilea lucru demn de remarcat este ansamblul pădurenesc din Ciulpăz. “Acest ansamblu, numit Ciulpăzanca, va fi scenă marţi, 16 decembrie, la ora 18.00, la Centrul Cultural Drăgan Muntean din Deva, iar miercuri va evolua, în aer liber, la Orăştie. În cele două locaţii se vor prezenta concerte de colinde, dar şi tradiţionalele jocuri pădureneşti, alături de cei de la Ciulpăzanca urcând pe scenă şi cunoscutul interpret Bogdan Toma, tot un pădurean de-al nostru. Vă aşteptăm cu drag şi vă urăm La mulţi ani şi sărbători fericite”, a mai spus Leorean Casian Voina, primarul din Peştişu Mic.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.